17 Temmuz 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - Karanlığı Aydınlat sergisi İstanbullularla buluştu

Karanlığı Aydınlat sergisi İstanbullularla buluştu

Haberton - Haberton
29 Kasım 2021
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Karanlığı Aydınlat sergisi İstanbullularla buluştu

Karanlığı Aydınlat sergisi İstanbullularla buluştu

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Karanlığı Aydınlat sergisi İstanbul’da Şişhane İstasyonu’nda İstanbullularla buluştu

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından 25 Kasım – 10 Aralık tarihleri arasında düzenlenen 16 Günlük Aktivizm – Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası kapsamında sanatçı Ecem Dilan Köse’nin Tanık 2021 isimli dijital eseri, Metro İstanbul Şişhane İstasyonu’nda İstanbullularla buluştu.  

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından 16 Günlük Aktivizm kapsamında düzenlenen #KayıtsızKalmayın ulusal kampanyası ‘Karanlığı Aydınlat’ ışık enstalasyon sergisi ile kamusal alana taşındı. Serginin dijital eseri Tanık 2021, Metro İstanbul Şişhane İstasyonu’nda sanatın gücünü kullanarak kadın ve kız çocuklarına yönelik toplumsal farkındalığı artırmayı hedefliyor.  

" Mikrofona ‘ben de kayıtsız kalmıyorum’ diyerek kadınlara karşı şiddete kayıtsız kalmadığınızı herkese söyleyebiliyorsunuz"
” Mikrofona ‘ben de kayıtsız kalmıyorum’ diyerek kadınlara karşı şiddete kayıtsız kalmadığınızı herkese söyleyebiliyorsunuz”

KADINLAR VE ŞİDDETİ BİRBİRİNDEN UZAKLAŞTIRMAK İÇİN SESİN GÜCÜNÜ KULLANILIYOR 

Sanatçı Ecem Dilan Köse’nin 2019’da hayata geçirdiği ses etkileşimli eserin uyarlaması olan Tanık 2021, kadınlar ve şiddeti birbirinden uzaklaştırmak için sesin gücünü kullanıyor. 20 metrekarelik led dev ekranda harekete ve sese duyarlı görsel bir gösteriye dönüşen sanat eseri, yanından geçenlerin hareketlerini kinetik kamerayla algılayarak, Ateş Böcekleri’nin ses dalgalarıyla dansına dönüştürüyor.  

Alanda bulunan mikrofon aracılığıyla şiddete ‘Ben de kayıtsız kalmıyorum!’ cümlesiyle tepki verenlerin ses dalgalarından oluşan pikseller de Ateş Böcekleri ile bütünleşerek izleyiciye doyumsuz görsel deneyim yaşatıyor.   

Milliyet Gazetesinin medya desteğiyle yürütülen kampanyanın hedefi, şiddete tanıklık anında ve sonrasında şiddete maruz bırakılan kadınlara nasıl destek olabilecekleri hakkında kamuoyunun farkındalığını artırmak ve bu kapsamda çevrimiçi bir dayanışma ağı kurabilmek.  

"Sergide, 12 sanatçının 10 farklı eseri bulunuyor. Işığı ve sesi kullanan eserler herkesi kadına yönelik şiddetle mücadeleye davet ediyor"  
“Sergide, 12 sanatçının 10 farklı eseri bulunuyor. Işığı ve sesi kullanan eserler herkesi kadına yönelik şiddetle mücadeleye davet ediyor”  

16 GÜNLÜK ULUSAL KAMPANYA 

Her yıl 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde başlayıp 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar süren ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından küresel ölçekte düzenlenen bir kampanya olan 16 Günlük Aktivizm, bu yılki odağı ile kadınların maruz bırakıldığı şiddete sokakta, işte, sosyal medyada, arkadaş ortamında veya herhangi bir yerde tanık olunduğunda kayıtsız kalınmaması gerektiğine dikkat çekiyor.  

SERGİDE, 12 SANATÇININ 10 FARKLI ESERİ BULUNUYOR 

Kampanyaya ilişkin bilgi veren BM Kadın Birimi’nden İletişim Uzmanı Tayfun Yılmaz, “Her yıl dünyada ve Türkiye’de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nden başlayarak 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar devam eden bir kampanya sürdürüyoruz. Kadına yönelik şiddetin önlenmesine bu şekilde dikkat çekiyoruz. Herkesi birlik olmaya dünyayı turuncuya boyayarak kadınlara yönelik şiddete ‘hayır’ demeye davet ediyoruz. Bu kapsamda Yoğurtçu Parkı’nda ‘Karanlığı Aydınlat’ isimli bir sergi açtık. Sergi, AB’nin mali desteği, İBB’nin ev sahipliğinde ve bizlerin BM Kadın Birimi’nin öncülüğünde gerçekleşti. Sergide, 12 sanatçının 10 farklı eseri bulunuyor. Işığı ve sesi kullanan eserler herkesi kadına yönelik şiddetle mücadeleye davet ediyor” dedi.  

SES VE HAREKETE DUYARLI  

Yılmaz, “Sergi kapsamında eserlerden birini kamusal alana taşımak istedik. Ses ve ışığı bir araya getiren interaktif bir mapping eseri Şişhane Metrosu’na getirdik. Eser sanatçı Ecem Dilan Köse imzalı ‘Tanık’ isimli bir eser. İstanbul metrosunda ilk kez böyle bir etkinlik oluyor. Ses ve harekete duyarlı, insanların hareketlerini keşfediyor. Mikrofona ‘ben de kayıtsız kalmıyorum’ diyerek kadınlara karşı şiddete kayıtsız kalmadığınızı herkese söyleyebiliyorsunuz” diye konuştu.  

“ÇOK İLGİ ÇEKİCİ” 

Metroya giderken kampanyayı gören ve destek veren Göksel Korkut da “Çok ilgi çekici özellikle böyle gündelik hayatın içine sokulmuş olması farkındalık yaratıyor, dikkatimi çekti. Özellikle son zamanlarda gündeme gelen olumsuz haberleri duyunca bir parçası olmaktan gurur duydum” ifadelerini kullandı.  

FARKINDALIK OLUŞMASI İÇİN GÜZEL VE UYARICI OLMUŞ 

Mürüvvet Durak ise “Farkındalık oluşması için güzel ve uyarıcı olmuş. Bir kadın olarak teşekkür ediyorum. Kadınlar ülkemizde çok fazla şiddete maruz kalıyor, şiddeti kınıyorum. Devlet ve toplum olarak üzerimize düşeni yapmalıyız. Eğitimi artırmak, farkındalığı kazandırmak birinci önceliğimiz olmalıdır” dedi.  

Etiketler: İstanbulSergi
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Prof. Dr. Aydın: Aşı olanların 6 aylık süreleri doldu

Sonraki Haber

Turgut Özal Aile Sağlığı Merkezi hizmete açıldı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Vizyondaki filmler 17 Temmuz-24 Temmuz 2026
Sinema Haberleri

Vizyondaki filmler 17 Temmuz-24 Temmuz 2026

16 Temmuz 2026
Ankara'da '15 Temmuz' sergisi
Kültür ve Sanat

Ankara’da ’15 Temmuz’ sergisi

15 Temmuz 2026
Kıraç, 'Türkiye Kültür Yolu Festivali' kapsamında Van'da konser verdi
Kültür ve Sanat

Kıraç, ‘Türkiye Kültür Yolu Festivali’ kapsamında Van’da konser verdi

14 Temmuz 2026
Aybüke Albere’den bir Sezen Aksu klasiği daha… Sıra “Çakkıdı”da!
Kültür ve Sanat

Aybüke Albere’den bir Sezen Aksu klasiği daha… Sıra “Çakkıdı”da!

14 Temmuz 2026
3 asırlık bedesten, kadın girişimcilere emanet
Kültür ve Sanat

3 asırlık bedesten, kadın girişimcilere emanet

14 Temmuz 2026
Genç müzisyen Su Yavuz, ABD'nin bağımsızlığının 250'nci yıl kutlamalarında Boston'da konser verdi
Kültür ve Sanat

Genç müzisyen Su Yavuz, ABD’nin bağımsızlığının 250’nci yıl kutlamalarında Boston’da konser verdi

14 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Turgut Özal Aile Sağlığı Merkezi hizmete açıldı

Turgut Özal Aile Sağlığı Merkezi hizmete açıldı

En Güncel Haberler

Tekirdağ'da devrilen TIR'ın sürücüsü öldü
Yerel Haberler

Tekirdağ’da devrilen TIR’ın sürücüsü öldü

17 Temmuz 2026
Baraj gölünde boğulan Arda’nın cansız bedenine ulaşıldı
Yerel Haberler

Baraj gölünde boğulan Arda’nın cansız bedenine ulaşıldı

17 Temmuz 2026
Türkiye Minikler Taekwondo Şampiyonası Sinop'ta başladı
Spor Haberleri

Türkiye Minikler Taekwondo Şampiyonası Sinop’ta başladı

17 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Gençlik ve Spor Bakanlığı 550 personel alımı yapacak

17 Temmuz 2026
Yaşam

TÜBİTAK’tan köy okullarına bilim ve teknoloji desteği

16 Temmuz 2026
Yaşam

Tekirdağ açıklarında yunuslar görüntülendi

16 Temmuz 2026
Yaşam

Zeytinburnu’nda taksici cinayetinde ilk duruşma

16 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Arnavutköy'de seyir halindeki otomobil alev alev yandı

Arnavutköy’de seyir halindeki otomobil alev alev yandı

- Haberton
16 Temmuz 2026

Arnavutköy'de seyir halindeki otomobilden yükselen alevler kısa sürede büyüyerek aracı sardı. Yangın, olay yerine gelen itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın,...

Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırıyor? Uzmanlar merak edilen soruyu yanıtladı

İcra dosyası kendiliğinden silinir mi? İşte icra dosyalarının düşme süresi ve bilinmesi gerekenler

Denizler alarm veriyor! Deniz suyu sıcaklığındaki artışın anlamı uzmanları endişelendiriyor

Yeni dolandırıcılık yöntemi alarmı! Bu mesajı görür görmez sakın tıklamayın

Güncel Haber

Gençlik ve Spor Bakanlığı 550 personel alımı yapacak

Gençlik ve Spor Bakanlığı 550 personel alımı yapacak

17 Temmuz 2026
Tekirdağ'da devrilen TIR'ın sürücüsü öldü

Tekirdağ’da devrilen TIR’ın sürücüsü öldü

17 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton