Geçtiğimiz cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz’de bulunan doğalgaz ile ilgili yeni bir müjde verdi. Karadeniz’de 135 milyar metreküp doğalgaz bulundu.
Böylelikle Karadeniz’de keşfettiğimiz toplam doğalgaz rezervi 540 milyar metreküpe ulaştı. Buradaki gazların döşenecek boru hatlarıyla ülkemize ulaştırılması 2023 yılını bulacak. Böylelikle halkımız daha ucuza gaz kullanabilecek. Bu keşfin etkilerinde biride şu. Gaz ihraç eden ülkeler gaz sattığı ülkeler gaz rezervi bulduğunda yaptıkları uzun vadeli gaz satma sözleşmelerinde fiyat kırmaya giderler ve gaz keşfeden ülke daha düşük maliyetle gaz tedarik eder. Bugün gaz keşfeden gemilerimizi 2014 yılında dönemin enerji bakanı Berat Albayrak yabancı ülkelerden almıştı. Yani 2014 yılında atılan adımların meyvelerini 2020’li yıllarda toplamaya başladık.
Karadeniz komşumuz Romanya kendi deniz alanında yıllardan beri gaz çıkartıyor. Bizim gaz aradığımız bölge Romanya’nın gaz çıkarttığı bölgenin devamı ve daha çok gaz rezervi zengini bir bölge olduğu düşünülüyor. Yani yeni müjdelerde kapıda. Doğalgaz kömüre göre daha az karbondioksit çıkaran çok daha temiz bir enerji kaynağı. Ülkemiz; rüzgar, güneş ve denizdeki dalgalar gibi yenilenebilir enerjiye de yatırım yapıyor. 2030 ve 2050 li yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarının ağırlık kazanacağı tahmin ediliyor. Keşfettiğimiz bu rezervler ise bizi o yıllara kadar idare edecekmiş gibi duruyor.
Toryum ve Bor
Hazır bugünkü yazı konumuz enerji iken, sizlere ülkemizde bol miktarda rezervi bulunan iki stratejik enerji kaynağından bahsetmek istiyorum. Toryum ve Bor. Ülkemizde ki Bor yatakları Dünya rezervinin %64 ünü oluşturmakta. Toryum da ise ülkemize yüz yıl yetecek rezervimiz olduğu tahmin ediliyor. Peki Borun önemi nedir? Yakın bir gelecekte şu anda motorlu araçlarda kullanılan petrolün alternatifi “bor” madeni olacağı kesindir.
Yani ülkemiz geleceğin petrolü olan Bor madeni bakımından en zengin ülkedir ve gelecekte Türkiye’nin süper güç olmasında önemli bir sac ayağı olacaktır. Toryuma gelecek olursak. Toryum, geleceğin nükleer santrallerinde yakıt olarak kullanılacak, patlama riski olmayan çevre dostu bir yakıttır. Toryumun önemini bir örnekle anlatacak olursak; 1 ton toryum=1 milyon ton petrol. Dünya toryum rezervi 1200 ton civarında. Bunun 800 ton kadarı Türkiye’de bulunmakta.
Ülkemizdeki Toryum ve Borun parasal değerinin 130 trilyon dolar olduğu tahmin edilmektedir. Müthiş bir rakam. Size Prof. Dr. Engin Arık’tan bahsetmek istiyorum. Kendisi ve ekibi Toryum üzerine çalışmalar yapıyordu. Türk Hızlandırıcı Merkezi projesinde yer alıyordu. 30 Kasım 2007 tarihinde Isparta’da şüpheli bir uçak kazasında 57 kişi yaşamını yitirdi. Bu 57 kişinin arasında Prof. Dr. Engin Arık ve ekibinden 5 kişide vardı. Rahmetli Profesör ve ekibi Toryum konusunda stratejik bir öneme sahiptiler. 1. Dünya Savaşı hasta adam Osmanlı’yı parçalama ve Musul-Kerkük petrollerine el koymak amacıyla çıktı. Sahip olduğumuz Bor ve Toryum madenleri emperyalist devletlerin çıkartacağı yeni bir savaş sebebi olabilir. Ülke olarak uyanık ve tetikte olmalıyız.