Kanser hastaları nasıl beslenmeli? Kanser organizmadaki bazı hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu oluşur.
Bu sırada bazı hücreler kaybolur veya normal biyokimyasal işlevleri değişir.
Kanserin oluşumu çok değişik nedenlere bağlıdır. Beslenme ile ilgisi %10-70 arasında olup %35 olarak kabul edilmektedir.
Kanserli hastaların beslenmesinde amaç; Beslenme yetersizliklerini önlemek, kilo kaybını aza indirmek, sıvı dengesini sağlamak ve sürdürmektir.
Protein ve toplam kalori alımını belirli düzeyde tutmak amacıyla hastalar, şunları yemelidir; Balık, kümes hayvanları, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi protein bakımından zengin yiyecek şekillerini, A ve C vitaminleri içeren sebze ve meyveler. Kavun, karpuz, çilek, turunçgiller, domates, yeşilbiber, lahana, karnabahar, ıspanak, patates havuç, kabak vb. bulunur.
Kanser hastaları, bazı besin öğelerine karşı çok hassas olan hastalara hayvansal kaynaklı proteinlerin az verilmesi B12 yetersizliğini oluşturur. Böyle durumdaki hastalarda tedavi amacı ile kullanılan
ilaçların ve vitaminlerin toksik etkileri görülmektedir.
Kanserli hastalarda görülen damping sendromu mevcuttur. Bu durumda, hastaya yemekler yavaş ve sık yedirilmelidir. Yemeklerden yarım saat sonraya kadar hastanın pozisyonu değiştirilmemelidir.
Diyetin yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı olmasına dikkat
Bal, pekmez, reçel tüketiminden kaçınılmalıdır. Alınan sıvıların aşırı sıcak veya soğuk olmamasına dikkat edilmelidir.