28 Ekim 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Haberton - Haberton
3 Haziran 2025
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, yaşla birlikte önemi artan kalp kapak hastalıklarının zamanında tanı ve uygun yöntemlerle tedavi edilmediği takdirde hayati risk oluşturabileceğini belirtti.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, “Bu hastalıklar özellikle nefes darlığı, yorgunluk ve ritim bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Erken tanı ve tedaviyle yaşam kalitesi yükseliyor. Özellikle son yıllarda tedavide yaşanan gelişmeler sayesinde kalp kapak hastalıklarında artık yaşam boyu tedavi algoritmasını uygulanıyor” dedi.

Kalp sağlığı açısından oldukça önemli bir başlığı oluşturan kalp kapak hastalıkları arasında en sık mitral ve aort kapak bozukluklarının görüldüğünü söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, kalp kapak hastalıklarında cinsiyet ve yaşa bağlı olarak hem hastalığın tipi hem de şiddetinin farklılık gösterebildiğini söyledi. Prof. Dr. İsbir, kalp kapak hastalıklarıyla ilgili gözden kaçabilecek belirtilere ve ‘Ne zaman ve kimlere ameliyat gerekir?’ sorusuna açıklık getirdi.

‘BELİRTİLER FARKLI SORUNLARA BAĞLANDIĞI İÇİN ÖNEMSENMEYEBİLİYOR’

Kalp kapak hastalıklarında yorgunluk, nefes darlığı gibi son derece önemli belirtilerin farklı sorunlara bağlandığı için önemsenmeyebildiğini ifade eden Prof. Dr. İsbir, “Kapak hastalıkları ileri dönemlerde ritim bozukluğu olarak da kendini gösterir. Ancak belirtilerin önemsenmemesi erken tanının önüne geçebiliyor ve hastalığın ilerleyerek daha ciddi sorunlara neden olabiliyor. Kapak hastalıkları ilerleyen dönemlerde kalp kasını zayıflatarak kalp yetmezliği ile sonuçlanır” dedi.

‘HER HASTA AMELİYAT OLACAK DİYE BİR KURAL YOK’

Kalp kapak hastalıklarında ilaç tedavisinin yalnızca hastalığın ilerlemesini yavaşlatabildiğini vurgulayan Prof. Dr. İsbir, “Yapısal bozuklukları ilaçla düzeltmek mümkün değil. İlaç tedavisi kalp kapak hastalıklarını iyileştirmez ama kalp kapak hastalıklarına bağlı ortaya çıkan kalp fonksiyonlarındaki bozuklukları önler. Ancak her hasta ameliyat olacak diye bir kural da yok. Kapak bozukluğu kalp fonksiyonlarını etkilemeye başlamışsa, özellikle nefes darlığı ve ritim bozukluğu görülüyorsa, cerrahi gündeme alınmalıdır” diye konuştu.

‘RİTM BOZUKLUĞU BAŞLAMIŞSA ZAMAN KAYBEDİLMEMELİ’

Kalp kapak hastalığı tanısı konulan hastalarda düzenli takip ve erken müdahalenin önemine değinen Prof. Dr. İsbir, “Kalp kasılma gücünün azalması, kalp boyutlarının büyümesi ya da ritim bozuklukları başlamışsa, cerrahi kaçınılmazdır. Bu evreye gelmeden müdahale edilmesi, ameliyatın başarı şansını yükseltir” ifadelerini kullandı.

‘CERRAHİDE EN ÖNEMLİ NOKTA HASTA İÇİN GÜVENLİ YÖNTEMİN SEÇİLMESİDİR’

Klasik yöntemin açık kalp ameliyatı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. İsbir, teknolojik gelişmeler sayesinde uygun hastalarda minimal invaziv ve robotik yöntemlerle daha küçük kesilerle operasyon yapılabildiğini söyledi. Ancak bu yöntemlerin her hastaya uygun olmadığını belirterek, “Kalp ameliyatlarında önemli olan kesi büyüklüğü değil, hasta için en güvenli yöntemin seçilmesidir” dedi.

Prof. Dr. İsbir, kapak tamiri ve değişimi konusunun hastalar tarafından merak edildiğini belirterek: “Kapak tamiri, hastanın kendi dokusu kullanılarak kapağın onarılması yöntemidir. En önemli avantajı, hastanın kendi dokuları kullanıldığı için kalp fonksiyonları ameliyat sonrası daha iyi korunur. En sık tamir ettiğimiz ve de en başarılı olduğumuz kapaklar kalbin sol tarafında yer alan mitral kapak ve gene sağ tarafta yer alan triküspit kapaktır. Kireçlenmemiş kapaklarda ve genç hastalarda bu yöntemin öncelikle tercih edilmesi gerekir” diye konuştu.

Prof. Dr. İsbir, “Biyolojik kapaklar kan sulandırıcı gerektirmediği için tercih sebebidir ancak ömürleri sınırlıdır. Genç hastalarda genellikle mekanik kapak kullanılır, ancak bu da ömür boyu kan sulandırıcı ilaç gerektirir. Hastaya özel planlama yapılmalı, tercihler hasta profiline göre belirlenmelidir” dedi.

‘YAŞAM BOYU TEDAVİ ALGORİTMASI UYGULANIYOR’

“Bu bilgiler ışığında kalp kapak hastalıklarının tedavisinde artık yaşam boyu tedavi adını verdiğimiz bir algoritma uygulamaktayız” diyen Prof. Dr. İsbir, şunları söyledi: “Hastaların yaşına ve diğer bir takım özelliklerine bakarak onlar için bir tedavi şeması uygulamaktayız. Örneğin; bir hasta eğer kan sulandırıcı ilaç kullanmak istemiyorsa veya tıbbi açıdan bu hasta için kan sulandırıcı tedavi bir risk oluşturuyorsa, hasta genç olsa bile bu hastaya eğer kalp kapağını tamir edemiyorsak biyolojik kapak kullanıyoruz. Bu kapak zamanla dejenere olduğunda ameliyatsız kapak değişimi ya da gerekiyor ise ikinci bir kalp ameliyatı ile bu şansı veriyoruz.”

‘AMELİYAT SONRASI ENFEKSİYON VE DÜZENLİ İLAÇ KULLANIMINA DİKKAT’

Ameliyat sonrası hastanede kalış süresinin ortalama 5-6 gün olduğunu ve tam iyileşmenin yaklaşık 3-4 hafta sürdüğünü belirten Kalp Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İsbir, “Bu süreçte en dikkat edilmesi gereken iki faktör, enfeksiyon ve kan sulandırıcı tedavidir. Özellikle kan sulandırıcı tedavi mekanik kapak kullanılan hastalar için hayati öneme haizdir. İlacın kan seviyeleri belirli aralıklarla kontrol edilmeli ve ilaç dozu kan seviyesine göre ayarlanmalıdır. Enfeksiyon diğer çok önemli bir faktördür. Hastalar enfeksiyon açısından kendilerini korumalıdırlar. Aksi halde protez kapakları enfeksiyona bağlı olarak zarar görebilir ve bu durum hayati sorunlara yol açabilir” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Barrack’tan Anıtkabir’e ziyaret

Sonraki Haber

Uzmanı sınav öncesi yapılması gerekenleri 7 maddede sıraladı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

‘HPV pozitifliği doğrudan kanser anlamına gelmez’
Sağlık Haberleri

‘HPV pozitifliği doğrudan kanser anlamına gelmez’

28 Ekim 2026
Çocukların sağlıklı gelişimi için küresel beslenme yaklaşımları İstanbul’da konuşuldu
Sağlık Haberleri

Çocukların sağlıklı gelişimi için küresel beslenme yaklaşımları İstanbul’da konuşuldu

28 Ekim 2026
İşitme cihazınızın performansını koruyun: Duymer’den haftada 6 gün ücretsiz kontrol
Sağlık Haberleri

İşitme cihazınızın performansını koruyun: Duymer’den haftada 6 gün ücretsiz kontrol

28 Ekim 2026
Harvard hayaline ilik nakliyle yeniden tutundu
Sağlık Haberleri

Harvard hayali yeniden gerçek oluyor! İki donör vazgeçmişti, 18 yaşındaki Ahmet Cemal’e umut olan nakil yapıldı

28 Ekim 2026
Yerli üretim kalp-akciğer makinesi 57 hastanın tedavisinde kullanıldı
Sağlık Haberleri

Yerli üretim kalp-akciğer makinesi 57 hastanın tedavisinde kullanıldı

28 Ekim 2026
Uzmanından mantar uyarısı: "Görünüşüne aldanmayın, zehirli ve yenilebilir mantarlar birbirine benzeyebilir"
Sağlık Haberleri

Uzmanından mantar uyarısı: “Görünüşüne aldanmayın, zehirli ve yenilebilir mantarlar birbirine benzeyebilir”

28 Ekim 2026
Sonraki Haber
Uzmanı sınav öncesi yapılması gerekenleri 7 maddede sıraladı

Uzmanı sınav öncesi yapılması gerekenleri 7 maddede sıraladı

En Güncel Haberler

Sultangazi'de şok eden hırsızlık: Fırın tezgâhında duran cep telefonunu çaldı
Yerel Haberler

Sultangazi’de şok eden hırsızlık: Fırın tezgâhında duran cep telefonunu çaldı

28 Ekim 2026
İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği 'Antonia S' isimli geminin geçişi nedeniyle askıya alındı
Öne Çıkan

İstanbul Boğazı’nda gemi trafiği ‘Antonia S’ isimli geminin geçişi nedeniyle askıya alındı

28 Ekim 2026
Yüksekova Spor - Galatasaray: 1-1
Spor Haberleri

Galatasaray Kadın Futbol Takımı, Hakkari deplasmanında takıldı! Yüksekova Spor ile puanlar paylaşıldı

28 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Tunceli’de jandarmadan 29 metre derinlikte Türk bayraklı Cumhuriyet kutlaması

28 Ekim 2026
Yaşam

Malatya’da sağanak nedeniyle yollar göle döndü

28 Ekim 2026
Yaşam

Evlilik yıl dönümünde üzerine yıldırım düşen çoban öldü

28 Ekim 2026
Yaşam

Trakya’da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları başladı: Lise öğrencileri, şehitlerin kabirlerini ziyaret etti

28 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

‘HPV pozitifliği doğrudan kanser anlamına gelmez’

‘HPV pozitifliği doğrudan kanser anlamına gelmez’

- Haberton
28 Ekim 2026

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ünal İsaoğlu, “Rahim ağzı kanserinde erken tanı için Hpv taraması ve Hpv aşısı...

Türkiye’de dijital kimlik cüzdanı dönemi başlıyor: Kimlik ve diploma tek sistemde buluşacak

Okullarda devamsızlık takibinde yeni dönem: Öğrencilerin okuldan kopması erken tespit edilecek

Kasım 2026 kira zammı için geri sayım: Kiracıları bekleyen yeni oran nasıl hesaplanacak?

2027 evlilik desteğinde yeni dönem hazırlığı: Genç çiftlerin merak ettiği şartlar ve kredi tutarları

Güncel Haber

Tunceli'de jandarmadan 29 metre derinlikte Türk bayraklı Cumhuriyet kutlaması

Tunceli’de jandarmadan 29 metre derinlikte Türk bayraklı Cumhuriyet kutlaması

28 Ekim 2026
Sultangazi'de şok eden hırsızlık: Fırın tezgâhında duran cep telefonunu çaldı

Sultangazi’de şok eden hırsızlık: Fırın tezgâhında duran cep telefonunu çaldı

28 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton