Buradan yetkililere sesleniyorum fiziksel olarak kalbimize dokunun ve sevdiklerimizin bizde kalması için gerekli çalışmaları başlatın.
Şırnak’ın Cizre ilçesinde, ani kalp krizine bağlı ölümler gün geçtikçe önü alınmaz bir hal alıyor. Bu durum başta stresli yaşam olmak üzere birçok nedene bağlanabilir. Fakat daha önemli bir husus var ki o da nüfusu 200.000’in üzerinde olan Cizre’de devlet hastanesinin ileri düzey müdahale ekipmanlarından yoksun oluşu.
Uzman hekimlerin verdiği bilgiye göre kalp krizi geçiren bir hasta için ilk 20 dakika hayati öneme sahip. İlk 20 dakika içerisinde herhangi bir sağlık kuruluşuna yetiştirilen hastaların büyük çoğunluğu yaşama tutunmayı başarabiliyor. Ancak kriz anının ilk 20 dakikasında sağlık kuruluşuna başvurmak tek başına yeterli olmuyor. İlgili sağlık kuruluşunda hastaya müdahale edilebilecek ekipmanların da ileri düzeyde olması gerekiyor. En hayati olan ekipman ise anjiyo ünitesi. Kalp krizi tanısıyla sağlık kuruluşuna kabul edilen hastanın ivedi bir biçimde anjiyoya alınıp kalp damarlarının görüntülenmesi ve gerekli tedavinin hızlı bir şekilde uygulanması hastayı büyük ölçüde hayatta tutuyor. Fikir aldığım hekim arkadaşlarımın hemen hemen hepsi ilçede kalp krizi sonucu hayatını kaybedenlerin çoğunun çevre illere yetiştirilmeye çalışılırken hayatlarını kaybettiklerini söylüyor.
Zamanında Cizre Devlet Hastanesine kurulması planlanan anjiyo ünitesi, nedendir bilinmez ani bir karar değişikliği ile Şırnak Devlet Hastanesine kurulmuş. Şırnak Devlet Hastanesine anjiyo ünitesinin kurulması abesle iştigal etmiyor. Tabii ki oraya da ve hatta diğer ilçelere de mümkünse bu imkan sağlansın. Ancak sormadan edemiyorum. Cizre için tüm hazırlıklar tamamlanmışken ilgili ekipmanın birden bire Şırnak’a taşınmasının nasıl bir sebebi olabilir? Hem nüfus hem de kültürel açıdan bağlı olduğu ilden daha ileri düzeyde bulunan Cizre’nin ötelenmesinin nasıl bir nedeni var? Veya Cizre için planlan ekipmanlar ayrıca Şırnak için planlanamaz mıydı? Günümüz şartlarında devlete ait tüm sağlık kuruluşlarında bulunması elzem olan bu ekipmanın hala bölgede sadece Şırnak Devlet Hastanesinde bulunuyor olması ikirciklik oluşturmuyor mu zihinlerde?
Son on beş günde tanıdığım üç kişi ani kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi. Üstelik üçü de gençti. Bunlar sadece benim bildiklerim, tanıdıklarım. Kim bilir daha kaç kişi “insan hayatından daha değerli olan” ekipman yoksunluğundan hayata gözlerini yumdu.
Buradan yetkililere sesleniyorum, manevi olarak kalbimize dokunmayı başaramadınız. Bari fiziksel olarak kalbimize dokunun ve sevdiklerimizin bizde kalması için gerekli çalışmaları başlatın.