Alın terinin, ekmek davasının, erkek-kadın bütün çalışanları ile buluştuğu bir yerdi, SEKA Kağıt Fabrikası…
Uzun açılımı ile “Türkiye Selüloz Ve Kağıt Fabrikaları A.Ş”! Âziz Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin ilk yıllarında, Bizans İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu gibi nice medeniyete ev sahipliği yapmış Kocaeli’nin İzmit ilçesinde kağıt sanayisinin belki de ilk ve en önemli örneklerinden birini teşkil edecek olan SEKA Kağıt Fabrikası kurulmuştu…
Kağıt Nedir?…
Çağımızın modern bilgi kaynaklarından olan Vikipedi’ye baktığımız zaman, Kağıt; M.Ö 2. Yüzyıla dayanan, Çin kökenli, köklü bir geçmişe sahip, “İletişim” den, “Sanat” a birçok alanda kullanılan bir materyaldir. Eski Mısırlıların kullandığı Papirüs’den daha farklıdır…
SEKA KAĞIT FABRİKASI!…
Naçizane ben! Merhume Anneannesi, Merhum Dedesi, Merhum Dayısı SEKA Emeklisi olan ve bir Kocaelili genç olarak bu yazıyı yazıyorum. Sakarya/Akyazı/Kuzuluk eşrafı çok iyi bilir ki çoğu sakininin emekli olduğu yer Maden Suyu Fabrikasıdır.
Ya da Tokat/Turhal eşrafı çok iyi bilir ki çoğu sakininin emekli olduğu yer Tuğla Fabrikasıdır. Şehirlerimizdeki bazı yerler, o şehirler ile adeta özdeşleşmiştir. Sadece meşhurluğu, İstanbul/Topkapı Sarayı gibi değildir. İşte Biz İzmitlilerin de SEKA’sı aynı böyledir. Çoğumuzun dedeleri, babaanneleri, anneanneleri SEKA emeklisidir. SEKA; bizim büyüklerimiz ile, bizim büyüklerimizin hatıraları ile, İzmit’imiz ile özdeşleşmiş bir emek deryasıdır adeta. Teknolojinin şu anki gibi modern ve popüler olmadığı zamanlarda, çınar misali köklü ve üretimi ehemmiyet arz eden SEKA, Âziz Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin belki de ilk ve en önemli sanayi icraatlarından biridir.
Evet. Teknolojinin şu anki gibi modern ve popüler olmadığı zamanlardı, o zamanlar. Çünkü bahsettiğimiz yıllar Âziz Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin ilk yılları, 1950’li, 1960’lı, 1970’li, 1980’li yıllar. Âziz Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin çoğu vatandaşının tüplü, siyah-beyaz görüntülü, sadece TRT1 kanalının mevcut olduğu televizyonlar ile bile daha yeni yeni tanıştığı zamanlar.
Bundan mütevellit bir emek deryasıydı, SEKA! Alın terinin, ekmek davasının, erkek-kadın bütün çalışanları ile buluştuğu bir yerdi, SEKA! Zahmetin, Çilenin hatta Göçün dâhi ne demek olduğunu ziyadesi ile iyi bilen insanlardı, SEKA Çalışanları! Kocası vefat etmiş kadınların, kocalarının yerine çalıştığı, sefer taslarının, bıçaklı çatal-kaşık takımlarının belki nice tebessümlere belki de nice hüzünlere şahitlik ettiği, bir fabrikadan çok öte, emekçiler diyarı idi SEKA!
Çocukların; Annelerinin, Babalarının çalıştığı yeri merak ettiği, ama disiplin sahibi Anneleri ve Babaları tarafından gidemediği bir yerdi, SEKA! Velhasılıkelam; İzmit’imizin adeta bir nişanesi hâline gelmiş, Âziz Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin sanayi icraatlarına atmış olduğu bir imzadır, SEKA KAĞIT FABRİKASI!…