İzmir’de eski kurşun fabrikasının bulunduğu bölgede toprağın alev alması bölge halkını tedirgin ediyor.
Çevre uzmanları, fabrika sahiplerine kesilen cezaya rağmen atıkların hala aktif olduğunu belirterek, vatandaşların yoğun koku nedeniyle pandemi öncesinde de bölgede cerrahi maske taktığını söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2013 yılında, radyoaktif atıkları toprağa gömen eski kurşun fabrikasına 5,7 milyon lira ceza kesmişti.
TÜRKİYE’NİN EN YÜKSEK ÇEVRE CEZASI KESİLMİŞTİ
İzmir’in Gaziemir ilçesindeki ‘İzmir’in Çernobili’ olarak bilinen, yıllar önce kapatılmasına rağmen toprağa gömülü radyoaktif maddeler nedeniyle zehir saçan eski kurşun fabrikasındaki tehlike sürüyor. Kış aylarının gelmesiyle yağışlar çoğalınca topraktaki aktif atıkların zaman zaman alevlenmesi yöre halkını tedirgin ediyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nın 2013 yılında, radyoaktif atıkları, toprağa gömdüğü için 5,7 milyon lira ile Türkiye’deki en yüksek çevre cezasını kestiği fabrika, faaliyetine Torbalı ilçesinde devam ederken, uzmanlar, fabrikanın geride bıraktığı atığın yarattığı olumsuzluklara dikkat çekiyor.
ATIKLAR KİMYASAL REAKSİYONA GİRİYOR
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, “Atıkların olduğu bölge hayvanların otladığı, çocukların oynadığı, yakınında ilköğretim okulu olan bir yerleşim alanı. Bu bölgedeki gömülü atıklar öncelikle oranın havasını, toprağını ve yer altı sularına da karışarak kirletici etkilere sahip.” açıklamasında bulundu.
Kınay, “Özellikle yağışlı havalarda atıkların, hala aktif olduğunu ve çeşitli kimyasal reaksiyonlara girdiğini görüyoruz. Atıkların koku, zaman zaman kimyasal yanma, duman ve toprak üstünde renklenmesi gibi etkileri görülüyor. Buradaki tehlike, çevre ve halk sağlığı açısından devam ediyor” dedi.