16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - İstanbul’u depreme hazırlamamız gerekiyor

İstanbul’u depreme hazırlamamız gerekiyor

Haberton - Haberton
19 Temmuz 2023
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
İstanbul'u depreme hazırlamamız gerekiyor

İstanbul'u depreme hazırlamamız gerekiyor

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da riskli gözüken 1,5 milyon yapıyı dönüştürmek zorunda olduklarını belirterek, “Haftaya çalışmalara başlıyoruz. İstanbul için özel bir birim kurarak baştan sona düşündüklerimizi en hızlı bir biçimde yapmamız gerekiyor. Ciddi yasalar ortaya koyarak, hızlı bir şekilde bizim İstanbul’u depreme hazırlamamız gerekiyor” dedi.

Bakan Özhaseki, Ankara’da medya temsilcileriyle bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesindeki şehirlerin yeniden ayağa kaldırılması ve İstanbul’un depreme hazırlanması konularının en önemli gündem maddeleri olduğunu söyledi. Özhaseki, İstanbul’un deprem açısından dünyadaki en riskli 10 büyükşehirden birisi olduğunu söyledi.

Özhaseki, İstanbul’da 39 ilçede kentsel dönüşüm yapıldığını, 2012’de kentsel dönüşüm yasası çıktıktan sonra 800 bine yakın binanın yenilendiğini, bir taraftan devam eden çalışmaların olduğunu belirtti. Özhaseki, “İstanbul’da 5,8 milyon civarında bağımsız birim var. Bunun 1,5 milyonu riskli gözüküyor. Ama 600 bin konut ilk etapta çok daha riskli ve yıkılabilecek bir yapı olarak gözüküyor. Bir an önce 600 bin bağımsız birimi, akabinde de riskli gözüken 1,5 milyon yapıyı dönüştürmek gibi bir zorunluluğumuz var. Bunu üzerimizde büyük bir vazife olarak görüyoruz” dedi.

‘KAYBEDECEK 1 SANİYEMİZ BİLE YOK’

Özhaseki, Anadolu yakasında 150 bin konutluk, İstanbul yakasında 200 bin konutluk yeni rezerv alanlar tespit ettiklerini belirterek, “Bunları da çok hızlı bir şekilde devreye sokmak zorundayız. ‘Yarısı bizden’ kampanyasına da ciddi bir müracaat oldu; 1 milyon 20 bin bağımsız bölüm için müracaat var. Yüzde 100 bir araya gelip, anlaşanlardan başlamak üzere en riskli binaları bir an önce yıkıp, bir sıralama içinde burada işe başlayacağız. Bizim kaybedecek bir saniyemiz bile yok. Deprem de siyaset üstü bir durum. Üzerinden siyaset yapılacak bir durum değil” diye konuştu.

‘HAFTAYA ÇALIŞMALARA BAŞLIYORUZ’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve diğer ilçe belediye başkanlarıyla da bir araya gelip, konuştuklarını söyleyen Özhaseki, “Prensipte anlaştık. Haftaya çalışmalara başlıyoruz. İstanbul için özel bir birim kurarak, baştan sona düşündüklerimizi en hızlı bir biçimde yapmamız gerekiyor. Daha önceki kentsel dönüşüm yapılan yerlerde karşımıza çıkan ne kadar sorun varsa onların hepsini biliyoruz. Bunları aşacak şekilde tedbirler alıyoruz. Ciddi yasalar ortaya koyarak, hızlı bir şekilde bizim İstanbul’u depreme hazırlamamız gerekiyor” dedi. 

‘BU YILIN SONUNA DOĞRU KONUTLARI TESLİM EDECEĞİZ’

Özhaseki, deprem bölgesinde geçici barınma yerlerinde 1 milyon 903 bin kişinin yaşadığını söyleyerek, bu insanları bir an önce konutlarına kavuşturmak istediklerini dile getirdi. Özhaseki, 179 bin binanın ihalesinin yapıldığını, yüzde 90’ının inşaatının başladığını belirterek, “Bunların büyük bir bölümünü bu senenin sonuna doğru teslim edeceğiz. Bu rakamın 319 bine çıkarılmasını istemiş Sayın Cumhurbaşkanı’mız. O konuda da arkadaşlarımız hızlı bir şekilde çalışıyor. 319 bin konutu yapımı başladıktan sonra 1 sene içinde teslim edeceğiz” diye konuştu. 

‘4 KIRMIZI ÇİZGİMİZ VAR’

Özhaseki, deprem bölgesi için başlattıkları ‘yerinde dönüşüm’ projesine de değindi. 100 metrekarelik bir evin yapım maliyetinin 1 milyon lira olduğunu belirten Özhaseki, “Bunun yarısını hibe olarak veriyoruz, yarısını da kredilendiriyoruz. Bütün kredilerin ödemesi 2 yıl inşaat süresince ödemesiz, sonra 10 yıl ödemeli, sıfır faizle. Sanki 1 milyon liranın tamamı hibe gibi gözüküyor.

Yıkılan evi 100 metrekareden fazlaysa kredi miktarını 800 bin TL’ye çıkarıyoruz. Burada 4 kırmızı çizgimiz var. Fay hatları ve fay kırıklarının olduğu yerlerde asla yapılaşmaya izin vermiyoruz. Sel yataklarının olduğu yerlerde yapı yapılamayacak. Sıvılaşmanın olduğu zeminlerde de yapı yasağı var. İnşaatın her aşamasında sıfır toleransla müthiş bir denetim içinde bu işi götürmek istiyoruz. İnşaatlar, herhangi bir nedenle yarım kalırsa; o zaman TOKİ devreye girecek ve inşaatı tamamlayacak” dedi.

’40 SAATTE 36 BİN 825 MÜRACAAT’

Özhaseki, yerinde dönüşüm projesi için bölgede 22 noktada yapı dönüşüm ofisi açtıklarını, müracaatları da 17 Temmuz’da almaya başladıklarını söyledi. Özhaseki, 38-40 saat içinde 36 bin 825 kişinin projeye müracaat ettiğini söyleyerek, “Saatte 1000 kişi müracaat ediyor. Demek ki doğru yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde müracaatların ne kadar olacağını göreceğiz. Amacımız; bir an önce şehirlerin normale dönmesi, dışarıda kalan vatandaşlarımızın güvenilir konutlara kavuşması” diye konuştu. 

Etiketler: İstanbul
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Arnavutköy’de TIR kamyonete çarptı

Sonraki Haber

Yasadışı yollarla transfer edilmiş 19 bin çocuk tespit ettik

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Uraloğlu: Azerbaycan ile ilişkiler herhangi iki devletin ötesinde
Politika

Azerbaycan ile ilişkiler herhangi iki devletin ötesinde

15 Mayıs 2026
İsmail Ok’a yanlış ilaç verildiği iddiasıyla açılan davada 2 sanığa ceza talebi
Politika

İsmail Ok’a yanlış ilaç verildiği iddiasıyla açılan davada 2 sanığa ceza talebi

15 Mayıs 2026
Büyük Birlik Partisi'nin 13'üncü Olağan Büyük Kurultayı 7 Haziran’da yapılacak
Politika

Büyük Birlik Partisi’nin 13’üncü Olağan Büyük Kurultayı 7 Haziran’da yapılacak

15 Mayıs 2026
Bakan Göktaş: Hedefimiz engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran, ailelere destek olan hizmetleri daha da yaygınlaştırmak
Politika

Hedefimiz engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran, ailelere destek olan hizmetleri daha da yaygınlaştırmak

15 Mayıs 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz
Politika

Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz

15 Mayıs 2026 - Güncellenme Tarihi 16 Mayıs 2026
Vali Gül: Bayram harçlığı olarak önümüzdeki burs 10 bin lira olacak
Politika

Bayram harçlığı olarak önümüzdeki burs 10 bin lira olacak

15 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Yasadışı yollarla transfer edilmiş 19 bin çocuk tespit ettik

Yasadışı yollarla transfer edilmiş 19 bin çocuk tespit ettik

En Güncel Haberler

Kayseri’deki Tekir Gölü’nde mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı
Yerel Haberler

Kayseri’deki Tekir Gölü’nde mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı

16 Mayıs 2026
İzmir’de 2 firari hükümlü yakalandı
Yerel Haberler

İzmir’de 2 firari hükümlü yakalandı

16 Mayıs 2026
Çaykur Rizespor - Beşiktaş maçının ardından
Spor Haberleri

Çaykur Rizespor – Beşiktaş maçının ardından

15 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Erdemli Vadisi’nde selin zarar verdiği alanlara ‘imece’ usulü tadilat

15 Mayıs 2026
Yaşam

Tekirdağ’da 100 metre uzunluğundaki Türk bayrağıyla ‘Gençlik Yürüyüşü’

15 Mayıs 2026
Yaşam

Mehmetçikten, dost ve müttefik ülkelerle ortak eğitim

15 Mayıs 2026
Yaşam

Muğla’da engellilerin askerlik sevinci

15 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bakan Uraloğlu: Azerbaycan ile ilişkiler herhangi iki devletin ötesinde

Azerbaycan ile ilişkiler herhangi iki devletin ötesinde

- Haberton
15 Mayıs 2026

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dostane ilişkiler, herhangi iki devlet arasındaki münasebetlerin çok ötesindedir. Bizleri...

Instagram keşfete nasıl düşülür? 2026 algoritmasının öne çıkardığı kritik detaylar

Odaklanma sorunu nasıl çözülür? Telefon ve sosyal medya beyni nasıl etkiliyor?

Panik atak anında ne yapılır? İşte uzmanların hayat kurtaran önerileri

İngilizce nasıl geliştirilir? Dizi izlemek gerçekten işe yarıyor mu?

Güncel Haber

Kayseri’deki Tekir Gölü’nde mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı

Kayseri’deki Tekir Gölü’nde mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı

16 Mayıs 2026
İzmir’de 2 firari hükümlü yakalandı

İzmir’de 2 firari hükümlü yakalandı

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton