İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi (IGEXX), Ticaret Bakanlığı himayesinde, Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD)’nin organizasyonu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğiyle, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde başladı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen E-İhracat Zirvesi’ne katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Bolat, ‘2024’ün ilk 8 ayında ise e-ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 94 oranında bir artışla 4.16 milyar dolara yükselmiş ve toplam mal ihracatımız içindeki payı da yüzde 2.7’ye yükselmiş bulunmaktadır.2024’ün sonuna kadar, toplamda 8 milyar dolar e-ihracata ulaşmayı hedefliyoruz’ dedi.
İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi (IGEXX), Ticaret Bakanlığı himayesinde, Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD)’nin organizasyonu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğiyle, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Programa Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, TİM Başkanı Mustafa Gültepe ETİD Başkanı Hakan Çevikoğlu ve çok sayıda katılımcı yer aldı. Dünya çapında e-ticaret ve e-ihracat sektörünün önde gelenlerinin bir araya gelerek işbirliği geliştirme çalışmalarına imza atacağı zirve 2 gün sürecek.
‘TİCARETİN DİJİTALLEŞME YOLCULUĞU EKONOMİK BİR DÖNÜŞÜMDÜR’
Ticaret Bakanı Ömer Bolat zirvede bir konuşma yaptı. Bakan Bolat konuşmasında e-ticaretin önemine değinerek, ‘Ticaretin dijitalleşme yolculuğu sadece teknolojik bir yenilik değil aynı zamanda bir ekonomik dönüşümdür. Geleneksel ticaretin sınırlarını aşan, küresel erişimi mümkün kılan ve her ölçekteki işletmeye yeni fırsatlar kılan e-ticaret, ticaretin dijitalleşme yolculuğunun en güçlü temsilcisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Online pazar yerleriyle tüketiciler, ürünlere kolayca erişebilir hale gelmiş ve küçük işletmeler küresel pazarlara açılma fırsatı bulmuşlardır. Bunun etkilerini dünyada ve ülkemizde açıkça görebiliyoruz” ifadelerini kullandı.
‘E-İHRACAT 2023’TE YÜZDE 131 ARTIŞ GÖSTEREREK 5 MİLYAR DOLARI AŞMIŞTIR’
Ülkemizin e-ticaret hacmi verilerine ilişkin bilgiler paylaşan Bolat, ‘2019 yılından bu yana yüzde 75 oranında bir büyüme kaydeden küresel e-ticaret hacmi, 2023 yılı itibarıyla 5.8 trilyon dolara erişerek tarihi bir rekor kırmıştır. Bu yıl sonunda ise yüzde 8 bir büyümeyle 6.3 trilyon dolara küresel e-ticaretin erişmesini beklemekteyiz. Ülkemizdeki duruma baktığımızda ise 2023 yılında e-ticaretin gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payı 2022’ye göre yüzde 33.3 oranında artarak yüzde 6.8’lik bir paya ulaşmıştır. E- Gayri safi yurtiçi hasılamız 2019-2023 yılları arasında, yıllık birleşik büyüme olarak yüzde 26’lık bir reel büyüme göstermiştir. Ülkemizdeki e-ticaret genel ekonomi ortalamasının üzerinde bir büyüme seyri göstermektedir. Diğer taraftan 2022 yılında yaklaşık 2.17 milyar dolar olan Türkiyemizin e- ihracatı 2023’te yüzde 131 artış göstererek 5 milyar doları aşmıştır. 2022’de e-ihracatın genel mal ihracatındaki payı yüzde 0.91 iken 2023 yılında yüzde 2.1’e yükselmiştir. 2024’ün ilk 8 ayında ise e-ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 94 oranında bir artışla 4.16 milyar dolara yükselmiş ve toplam mal ihracatımız içindeki payı da yüzde 2.7’ye yükselmiş bulunmaktadır.2024’ün sonuna kadar, toplamda 8 milyar dolar e-ihracata ulaşmayı hedefliyoruz’ dedi.
‘İHRACATÇI SAYIMIZI 2030’DA 240 BİNE ÇIKARACAĞIZ’
Bakan Bolat, ihracatçı sayısında 2030 hedefini de paylaşarak, ‘E-Kolay İhracat Platformu’nu da kuruyoruz. Kısaca ‘E-KİP’ adıyla bilinen bu platformla firmalarımızın ihracat ve dijital pazarlama konusunda eksikliklerini tamamlayabilecekleri kapsamlı bir bilgi kaynağı sunmayı hedefliyoruz. Eğitim ve bilgiye erişim konusunda attığımız önemli adımlardan biri de, geçen ay YÖK ile beraber, Ticaret Bakanlığı olarak, TİM’in de desteğiyle İhracat Akademisi’ni kurmuş bulunuyoruz. Bu akademi, üniversitelerimizdeki sürekli eğitim merkezleri ile işbirliği yaparak, yapacağı programlarla ihracata yeni kurmaylar yetiştirecek ve inşallah bugün 140 bine ulaşan ihracatçı sayımızı 2030’da 240 bine çıkaracağız’ diye konuştu.
5 YILLIK PLANDA E-İHRACAT 5 KAT ARTACAK
İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi’nde (IGEXX) konuşma yapan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, “Türkiye’nin ve dünyanın dört bir tarafından önde gelen e-ticaret paydaşlarının bir araya geldiği İstanbul Global e-İhracat Zirvesine iyi ki geldiniz. Hoş geldiniz. Ticaret Bakanlığımız himayesinde Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği – ETİD tarafından düzenlenen ve Türkiye İhracatçılar Meclisi iş ortaklığı ile kuvvetlenen zirvemizin ülkemiz dijital ticaretindeki yerini güçlendirilmesini ve ihracatımızı e-ihracatla destekleme yolunda, bir dönüm noktası olmasını temenni ederek başlamak istiyorum. Yarattığı katma değerle ekonomide kaldıraç görevi üstlenen e-ticaret sektörümüz tüm dünyada olduğu gibi hızla ve güçlü şekilde büyüyerek yoluna devam etmektedir. Son yıllarda perakende içindeki payını 2 ye katlayan sektörümüzün önümüzdeki yıllarda da bu payını artırmaya devam edecektir.
e-Ticaret dünya ortalamasına baktığımızda her 4 paketten 1 tanesi sınır ötesine yani başka bir ülkeye gitmektedir. Günlük 20 milyon paketlere doğru yaklaşan sektörümüz için bu oran henüz 20 pakette 1 seviyesinde. Yani bu yolda da hala yapılacak çok işimiz var. e-Ticaret dünyasında daha düne kadar 3 tane şirket toplam global e-ticaret hacminin %50 den fazlasını yapıyordu. Ama lokalleşme furyası tüm dünyada hızla ilerlemekte. Bir çok ülkenin artık yerel pazar yerleri var. Bu oyunu iyi okumalı ve buna göre konumlanmalıyız. Yani başka ülkelerdeki pazar yerleri ile stratejik ortaklıklar kurmalıyız. Ticaret Bakanlığımızın açıkladığı 5 yıllık planda e-ihracatın 5 kat artacağını öngörmesi ve bir çok alanda finansal desteklerle bunun altını doldurması, bizim için de e-ihracata daha fazla odaklanmamız için motivasyon oldu.
Gerek ETİD olarak gerekse şirketimizle e-ihracat ana başlığımız haline geldi. Hatırlatmak isterim! Türkiye, e-ticarette satılabilecek ürün sayılarına baktığımızda dünyanın en çok ürün çeşidine sahip bir kaç ülkesinden biridir. Bu bağlamda gerçekleştirdiğimiz bu zirvenin de sadece bir buluşma noktası değil, aynı zamanda sınır ötesi e-ticaret alanında derinlemesine bilgi paylaşımının, stratejik iş birliklerinin, yeni ve yenilikçi çözümlerin geliştirilmesine imkan sağlayacak bir platform olmasını temenni ederim. Bu etkinliğin gerçekleşmesinde büyük emeği geçen e-ihracat sekreteryasına ve sponsorlarımıza teşekkür ederiz..
Zirvemiz, küresel ve bölgesel pazar yerlerinden çok kanallı perakende şirketlerine, dijital ödeme sistemlerinden lojistik firmalarına kadar geniş bir yelpazede sektör paydaşlarını bir araya getirerek e-ticaretin geleceğine yön verecek stratejilerin tartışılmasına olanak tanıyacaktır. Etkinlik boyunca gerçekleştirilecek yüzlerce B2B görüşmeleri sayesinde firmalar küresel pazarlarla doğrudan iletişim kurma ve ticaretlerini karşılıklı başlatma fırsatını yakalayacaktır. e-Ticarette hızla büyüyen sınır ötesine yaptığımız bu yolculuğa eşlik ettiğiniz için hepinize teşekkür ediyor, verimli bir etkinlik geçirmeniz dileklerimle ETİD yönetim kurulu adına hepinizi saygıyla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.
‘E-İHRACATIN PAYI YÜZDE 3.4’E ULAŞMIŞ DURUMDA’
TİM Başkanı Mustafa Gültepe de programda bir konuşma yaptı. Gültepe, ‘E-İhracatta mevcut durumumuzu, hedeflerimizi enine boyuna konuşacağız. E-ihracatın 2022 yılında, toplam ihracatımız içindeki payı sadece yüzde 0.84 düzeyindeydi. Oran 2023’te 5,4 milyar dolarla yaklaşık yüzde 2’ye yükseldi. 2024’ün ilk yarısında ise 3,4 milyar dolarlık bir e-ihracat gerçekleştirdik. Toplam ihracat içinde e-ihracatın payı yüzde 3.4’e ulaşmış durumda. Görüldüğü gibi e-ihracatta hızlı bir artış trendindeyiz. Önümüzdeki 4 yılda, yani 2028’de bu oranı yüzde 10’un üzerine çıkarmayı hedefliyoruz’ açıklamasında bulundu.