Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meral Sönmezer “Halk arasında üstüne görme, tutunma veya yerleşme kanaması gibi isimlerle anılan implantasyon kanaması, gebelikte embriyonun rahim içerisine ulaşması ve yerleşmesi sırasında meydana gelen hafif kanamalardır” dedi.
Sperm ile yumurtanın fallop tüplerinde birleşmesinin yani döllenmenin gerçekleşmesinin ardından embriyo rahme doğru yol alarak rahim duvarının kalınlaşması halinde rahme tutunur. Embriyonun rahim içerisine yerleşirken rahmin iç dokusunda hafif bir zedelenmeye yol açmasından kaynaklanan hafif kanamalar görülebilmektedir.
Gebeliğin başında görülen ve gebeliğin müjdecisi olan bu yerleşme kanamaları her kadında görülmeyebileceği gibi, kanama lekelenmeler halinde veya adet dönemindekine benzer yoğun bir yapıda da gerçekleşebilmektedir. Döllenmenin gerçekleşmesinden sonraki 8-10 gün içerisinde görülen yerleşme kanamasının üzerinden yaklaşık 5-6 gün geçtikten sonra yapılacak gebelik testi pozitif çıkacaktır.
İmplantasyon Kanaması ile Adet Kanaması Nasıl Ayırt Edilir?
Çoğunlukla adet kanaması ile karıştırılan implantasyon kanaması, rengi ve yapısı ile adet kanamasından ayırt edilebilmektedir. Genellikle beklenen adet tarihinden önce gerçekleşen yerleşme kanamaları, embriyonun rahme tutunması ile ilişkili bir dönemde gerçekleşir. İmplantasyon kanaması, normal adet kanamasına göre hafif, az miktarda ve düzensiz lekelenmeler şeklinde görülür. Kanamanın kaç gün süreceği her kadında değişiklik göstermekle birlikte bazı kadınlarda yerleşme kanaması görülmeden de gebelik meydana gelebilir.
Bunun dışında adet kanaması ile yerleşme kanaması arasındaki farklara bakacak olursak;
- Adet kanamasının rengi canlı kırmızı iken, yerleşme kanamasının rengi soluk pembe ya da soluk kahverengi olarak görülür. Yerleşme kanamasının yoğunluğu da regl kanamasından farklıdır.
- Yerleşme kanaması daha yoğun kıvamlı ve akıntı şeklinde görülürken, regl kanaması akışkan özelliğe sahiptir.
- Bazı kadınların adet kanamalarında pıhtılaşma görülürken yerleşme kanamasında pıhtı oluşumu görülmez.
- Yerleşme kanaması birkaç saat ile 3 gün arasında sürerken, regl kanaması daha uzun süreli görülmektedir.
İmplantasyon Kanaması Belirtileri Nelerdir?
Gebelik sürecinde birçok kadında görülen yerleşme kanamaları erken gebelik belirtilerinden biridir. Yerleşme kanaması ile regl dönemi genellikle birbirine yakın zamanlarda gerçekleştiğinden, kadınlar yerleşme kanamasını adet kanaması ile karıştırabilmektedir. Yerleşme kanamasına birtakım belirtiler de eşlik edebilmektedir ancak bu belirtilere pembemsi veya kahverengimsi bir akıntı eşlik etmiyorsa bu durum gebelik göstergesi olmayabilir.
Yerleşme kanamasına eşlik eden diğer belirtiler şu şekildedir;
- Karında hafif veya belirsiz kramplar
- Ruh halindeki ani değişimler
- Halsizlik hissi ve yorgunluk
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı ve iştahsızlık
- Göğüslerde hassasiyet oluşumu
- Bel ağrısı ve ishal gibi sindirim sistemi sorunları
- Sık sık idrara çıkma
- Kokulara karşı hassasiyet
- Yiyeceklere karşı aşerme veya tiksinme durumu
- Vücut ısısının artması gibi belirtiler gebeliğin ilk belirtileri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu belirtilerin regl dönemi belirtilerinden ayırt edilmesi, emin olunmadığı durumlarda ise mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurulması gerekmektedir. Bunun dışında hamilelik sürecinde görülen her türlü vajinal kanama dikkate alınmalı ve en kısa zamanda doktora başvurulmalıdır.