Temel ihtiyaç ürünlerinde yaşanan fiyat artışları, iftar sofralarını vurdu. Market ve pazar tezgâhlarındaki ürünlerin etiketleri neredeyse günlük olarak değişirken, üç beş kuruşun hesabını yapmak zorunda kalan vatandaşların poşetleri her gün daha da boş kalıyor.
Türkiye olarak ramazan ayına buruk bir şekilde girdik. 6 şubatta meydana gelen depremlerde yaşanan yıkım ve can kayıpları yüreklerimizi dağladı. Bir yanımız 50 bini aşkın vatandaşımızı kaybetmenin hüznünü yaşarken, bir yanımız da 11 ayın sultanı ramazanın gelmesiyle sevinçli. Bu yıl afet ve felaketlerin sonuçlarına dair toplumsal bir duyarlılık oluşturmak için ‘Ramazan ve Dayanışma’ teması belirlenen ayda, temanın tam aksine temel gıdadan konut fiyatlarına kadar pek çok alanda fahiş artışlar yaşandı.
Dana eti, kuzu eti, tavuk, çeşitli kahvaltılıklar, kuru yemiş ve meyve ramazanda Türk halkının büyük çoğunluğu için iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Ancak son dönemlerde neredeyse tüm gıda ürünlerine getirilen zamlardan dolayı, pek çok kişi bu yıl düzgün bir iftar sofrası kurmakta zorlanıyor.
Ramazan Oldu ZamAzam
Et ve Süt Kurumu, ramazan ayında fiyatlarını sabitledi. Alınan karara göre kıymanın kilosu 140 liradan, kuşbaşının kilosu da 150 liradan satılacak. Ancak özel kasaplar bu düzenlemeye uymayarak, fiyatları gün geçtikçe yükselmeye devam ediyor. Kasaplar bir taraftan ithalat sıkıntısı, diğer taraftan şap hastalığı nedeniyle et fiyatlarında indirime gidemedi. Kasaplarda kıymanın kilosu 280-320 arası değişirken, kuşbaşı etin fiyatı ise 300-350 lira arasında.
İftar ve sahur sofrasının siyah incisi zeytinin yarım kilosu 48 TL oldu. İçinde yaklaşık 160 adet zeytinin olduğu yarım kiloluk bir pakette zeytinin tanesi 30 kuruş tutarken, 3 tanesi yaklaşık 1 TL’ye geliyor.
Ramazan döneminde iftar sofralarının gözdesi olan hurma da raflardaki yerini aldı. Fiyatları geçen yıla oranla yüzde 25 artan hurmanın kilo fiiyatı, 45 lira ile 290 lira arasında değişiyor.
İftarda ana yemek olarak sofralara konulacak türlü de 1 kilo tavuk 65 TL’den, yeşil biber 50 TL’den, 1 kilo patlıcan 60 TL’den satılırken, kapya biber 65 TL’den alıcı bekliyor. Yemeğe eklenen bir kilo patates 13 TL’den, 1 kilo soğan ise 27 TL’den satılıyor. İftarda sofralarını süsleyecek ana yemeğin maliyeti de 280 TL’yi buluyor.
Her şeye gelen zamlar sebze ve meyve fiyatlarını da yerinden oynattı. Öyle ki salata yapmak isteyen bir aile 1 kilo domatese 25 TL, 1 adet marula 7 TL, 1 kilo salatalığa 50 TL ödemek zorunda. Salataya renk vermesi için kullanacağı mor lahana da 16 TL’den, içine eklenecek 220 gram kutu mısırın fiyatı da 18 TL’den alıcılarını bekliyor. İftar sofralarını süsleyecek bir salatanın toplam maliyeti ise 116 TL’ye geliyor.
4 kişilik bir aile iftardan sonra güllaç yapıp yemek isterse, 115 TL’lik bir bütçe ayırması gerekiyor. Güllaç için gerekli olan malzemeler 30’lu yumurta 90 TL’den, Süt 26 TL’den, 800 gram şeker 28 TL’den alıcıları bekliyor. Üstünü süsleyen cevizin 200 gramı ise 45 TL’den satılıyor. İftar sonrası yapılacak tatlının maliyeti ise 359 TL tutuyor.
Zamlar ramazan kolilerini de vurdu
Ramazan kolisi fiyatları genellikle içinde bulunan ürünlere göre belirlenir. ‘Bereket paketi’ adıyla hazırlanan kolilerin fiyatı geçen yıl 180, 90 lira iken bu yılki fiyatı 429,90 olarak belirlendi. Kolinin içindekiler ise şöyle; 1kg bulgur pilavı, 1 kg pirinç, 1 kg un, 1 litre yağ, 500 gram burgu makarna, 500 gram çay, 830 gram salça, 500 gram spaghetti makarna, 1 kg toz şeker, 750 gram sofra tuzu, 2 adet hazır çorba, 1 adet puding.