Hata yapmak hayatımız boyunca gerçekleştirdiğimiz insani davranışlardan en önemlisidir bence hata yapmak öğrenme çabası içerisinde öğrenmenin gerçekleşmesi için en önemli faktörlerdendir.
Ömrü hayatımız boyunca yani CENABI ALLAHIN bize bahş ettiği nefes aldığımız her saniyede yaptığımız her icraatta konuştuğumuz her kelimede bulunduğumuz her ortamda beşer olduğumuzdan mütevellit hata yapma olasılığımız yapmama olasılığımızdan her daim yüksekte bulunmaktadır fakat esas olan mesele hata yapmak değil eğer ki hata meydana gelmişse ve farkındaysak esas mesele yaptığımız hatadan veya hatalardan ders çıkarabilmektir.
Hata yapmak hayatımız boyunca gerçekleştirdiğimiz insani davranışlardan en önemlisidir bence ve şunu da söyleyebilirim ki hata yapmak öğrenme çabası içerisinde öğrenmenin gerçekleşmesi için en önemli faktörlerdendir ve hatasız bir öğrenme tam bir öğrenme değildir benim nazarımda çünkü bir şeyin direkt doğrusunu öğrenebilir bir insan lakin bu yolun kolayı olur bence bir konu veya davranışı yanlışlıklarıyla görerek öğrenmek sonrasında karşılaşabileceği sıkıntıları çözerken ön büyük rehber olur insana bu lafımdan insanın illaki yanlışları da görmesi gerektiği sonucu çıkarılmasın ama istisna da olsa yanlış olan yol ve davranışlarında bilinmesi bir iş veya davranışın nasıl yapılmaması gerektiğini öğretir bize dolayısıyla yanlışlarla öğrenmek bir metottur esasen ve buna deneme yanılma yöntemi olarak isim verilmiştir.
Şimdide yazıyı şöyle bir yola sokalım kelimelerle devam edelim anlatmaya derdimizi ;Dediğim gibi her insan hayat yolculuğunda bazen isteyerek bazen de istemeden hatalar yapar “HATASIZ KUL OLMAZ” diye bir sözümüz var kullandığımız manası hepimizce aşikar ve hatalar benim kanımca insanı tecrübe denen kavramla zenginleştirmeye zaman geçtikçe olgunlaştırmaya yarayan zaman içinde tekrarlanmamak kaydıyla faydalandıran şeylerdir.
Hayat insanı bazen öyle yerlere alıp götürür ki bu vardığı yerlerde insan bazen kendinden sebep bazen mecburen bazen de takdiri ilahiden sebep hata yoluna girmek mecburiyetinde kalır. Takdiri ilahi dışındaki sebepler ne kadar mecburiyetle birlikte olsa da bir yerde o var olan mecburiyeti insan dünyevi hırslarıyla ortaya çıkarmaktadır bundan sebeptir ki her şeyin bağlı olduğu sebebe gelip dayanacağız eninde sonunda. Yapılan hataların ve girilen yolların baş sebebinin ALLAH celle celaluhunun az bilinmesinde veya bilinmemesinden hatta bilinip de haşa ve kella küçümsenmesinde ileri geldiği kanaatindeyim.
Şimdi; yazımın en başından şu satıra kadar varıp varabileceğimiz sonuç hata insana mahsus bir davranıştır hata yapabiliriz, hatalar bize çoğu zaman tecrübe kazandırır ve hata yapıyor olmanın en baş sebeplerinin başında ise bu yazacağım şey tamamen kendime ait bir fikir olmakla beraber bunun aksini söyleyenlerde olacaktır buda normal olanıdır çünkü her zaman bir anti fikir var olmuştur.
Yapılan hatalar yalnız ve yalnızca maneviyattaki eksiklerimizden onlarda olan boşluklardan meydana gelmiştir. Burada bize düşen ise bu en azından ben kendi açımdan zamanında yaptığım hatalardan bu şekilde kurtulmuş bir insan olarak kendimden örnek verebilirim sizlere.
Yaptığım ve hata olarak adlandırdığım ne varsa bunlar tamamen manevi eksikliklerden meydana gelmiş icraat olarak değil de sadece fikriyatta olan hatalardır velhasılı fikir olarak yaptığım hatalardan dönüş yaptığımda ve çevre etmeninin de bu fikri değişimde büyük payının olduğunu da üstüne basa basa söylemekte de bir behis bulmuyorum çünkü benim hikayemdeki çevre faktörü hata yaparken de hatayı düzeltirken de çok büyük etmendi.
Birde şunu da eklemeden edemeyeceğim insanın içinde de hatayı fark edip düzeltmek isteği olması gerçekten mühim bir söz var ” HER ARAYAN BULAMAZ LAKİN BULANLAR YALNIZCA ARAYANLARDIR.” bu sözü daima aklımı bir köşesinde bulundurmuşumdur, bu sözden hareketle yaptığım hataların verdiği sonuçları görüp doğruyu bulma yolunda çevre faktörüyle ve ALLAH CELLE CELALUHUNUN izniyle bu gün bulunduğum yerde ve bulunduğum fikriyattayım Rabbime şükürler olsun ki yaptığım hatalar bana doğru yolu görmemde rehber olmuş haşa ve kella ebediyete kadar tam olmasam da karınca misali yolumuz eksiğimizi tam etme yoludur yolumuz açık beyan şekilde belli ve baş komutanımız HZ.MUHAMMED SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM’in sünneti ve KURAN-I KERİM birlikteliğiyle hayatımızı idame ettirmek yoludur vesselam.
Sonunda da hayatımızı paylaşacağımız ve saadeti ebediyete varacağımız yol yoldaşımızı da elhamdüllillah karşımızda bulmuşuzdur ki buda Rabbimizin bize bir ikramıdır devamında ise evvelce dediğim gibi tüm bunlar yolun doğruluğundan ve gidişatın haklılığından öncelikle ve özelliklede tövbenin çokluğundan ileri gelmektir. ELHAMDÜLLİLLAH …
GÜNÜN SÖZÜ
HAYATTA HATA YAPMAMIŞ İNSAN TAM DOĞRUYU BULAMAMIŞ İNSANDIR.
MESELE HATA YAPMAMAK DEĞİLDİR MESELE YAPTIĞIN HATAYI TEKRARA DÜŞÜRMEYİP YAPTIĞIN HATADAN DERS ALMAKTIR .
YAPILAN HER HATA SİZE VERİLEN ALTIN DEĞERİDE BİR ÖĞÜTTÜR.
HATA NETİCESİNDE YOLUN DEĞİŞMİYORSA DERS ALMAMIŞSIN DEMEKTİR.
< ELHAMDÜLİLLAH BU GÜNÜMÜZE>
Ayna misali bakmak lazım ne varsa içinde görmek ayan beyan önce kendinden önce özünden
Yaşayarak anlıyor ve oluyor KAMİL hem hal olarak hatalarda dahil deriz bu günde yaptıysak hata iyiki yapmışız ederiz tövbe elhamdüllilah
Şükür ederiz bu günümüze ve dünümüze olmasaydı hatalar inan varamazdık bizde bu günümüze
Ey kendi güzel gönlü güzel ruhu güzel MÜSTESNA ederim elbet güzel dua çünkü; DUANIN SAHİBİ GÜZEL SEBEBİ GÜZEL EDENLERDE İNŞAALLAH GÜZEL bundandır ederim güzel dualar. ELHAMDÜLLİLLAH..