Teknolojiler, icatlar, ihtiyaçlara göre ortaya çıkmıştır ve olması gereken de budur. Günümüzde teknolojinin faydaları var mıdır?
Büyük mucit Thomas Edison, ilk çağlarda ateşin bulunmasının önemi misâli çok büyük bir icata imza atmıştı, ampulü icat ederek. Çünkü bu bir ilkti. Tarihte kullanılan kandil vb… ürünlere nazaran ilk defa elektrik ile oluşan bir aydınlanma aracı bulunmuştu, ampulün icadı ile birlikte.
Kezâ büyük mucit Alexander Graham Bell de çok büyük bir icat yapmıştı, telefonu bularak. Ülkemizin doğa harikası olan Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Giresun ilinde, Kuşköy diye bir köy var. Ve ünlü YouTuber Ruhi Çenet bu köyde bir video çekip, YouTube kanalında yayınlamış. Ve bu köyde kuşdili diye tamamen ıslıklardan oluşan bir dil konuşuluyormuş. Evet. Eskiden hatta çok çok eskiden, Alexander Graham Bell, telefonu icat etmeden evvel insanlar arasında iletişim zorluğu yaşandığı kuvvetle muhtemeldir. Ve Alexander Graham Bell, telefon diye bir iletişim aracını icat ettikten sonra bu zorluklar yavaş yavaş çözülmüş hatta günümüz teknolojisindeki, akıllı diye isimlendirilen telefonlar ortaya çıkmıştır…
Peki Günümüzde Teknoloji?…
Teknolojiler, icatlar, ihtiyaçlara göre ortaya çıkmıştır ve olması gereken de budur. Ve bir icatta en önemli konu, o icadın ihtiyaca faydasıdır. Örnek vermemiz gerekirse; günümüzde robot süpürge adında çok önemli bir ihtiyaç ortaya çıkmıştır. Fakat maalesef bu icadın ihtiyaca faydası oranında bazı sıkıntılar mevcuttur. Örneğin; robot süpürge, merdiven çıkamıyor, halı kaldıramıyor vb… Evet. Görünüş itibariyle çok pratik görünüyor. Ve çok önemli bir icat olduğu kesin! Ama neden böyle önemli icatlarda, ihtiyaca faydası oranı mukayese edilmiyor?
Ev kadınları, kendilerinin yorgunluğunu olabildiğince en hafife indirgeyecek icatlar ister ki haklılardır da zaten. Bu icat, benden o işin yorgunluğunu alsın, ben de kâh diğer işlerime, kâh aileme çok daha kolay bir şekilde vakit ayırabileyim demek isterler. Ama robot süpürge icadında ev kadınları kendilerini haftada bir kerede bile olsa evlerini detaylı temizlemek zorunda hissederler. Hele bir de temizlik takıntı hastalığı olanların durumu ne olur?…
Velhâsılkelâm!…
Burada mevzu robot süpürge, filan icat değildir. Bütün bunlar sadece birer örnek niteliğindedirler. Esas olan durum şudur; yapılan icatlarda düşünülen ana konu nedir? İhtiyaç mıdır? İhtiyaca olan faydası mıdır? Bu çağın teknoloji çağı olduğunu hepimiz çok iyi bir şekilde biliyoruz. Bu çağda merdiven çıkabilen robot da var hatta takla atabilen robot da var. Yani bu çağ böyle özellikleri, bir robot süpürgeye sığdıramayacak kadar teknoloji geriliğine sahip bir çağ kesinlikle değil.
İcadın madde hacmi değildir önemli olan. Bilâkis icadın ihtiyaca faydalılığının oranıdır, esas olan. Pervaneyi istediğimiz yere taşıyabiliriz ama klimayı taşıyamayız. Fakat bu çağda, rağbet gören pervane değil klimadır. Yemek yapma programlarında gördüğümüz üzere kazanan her daim en iyi olan yemektir! Peki, diğer yemekler kötü müdür? %90 ihtimalle kötü olma ihtimalleri pek yok gibi. Çünkü milyonların izlediği televizyon programlarına çıkma cesaretini gösteren bir insanın yaptığı yemeğin kötü olma ihtimali, açıkçası akla pek yatmıyor. Yapılan icatlarda da, buna ihtiyaç var denilip, bir icat yapılıyorsa, kaybetmezler ama kazanmazlar da! Yok, ihtiyaca faydası ne kadar diye mukayese ediliyorsa şayet, işte o icat, kazanan icattır, şampiyon olan icattır…