Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Feyzi Gökosmanoğlu guatr ve tiroide karşı ablasyon tedavisini önerdi
Guatr ve tiroid nodüllerinde sıklıkla uygulanan tedavinin ameliyat olduğunu söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, operasyonun cerrahi operasyonun zorlukları, komplikasyon riski ve görünen bir bölgede kesi izi yaratması nedeniyle ablasyon tedavisinin geliştirildiğini söyledi.
Medicana International Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, “Guatr ve tiroid nodüllerinde sıklıkla uygulanan tedavi ameliyattır. Ancak, cerrahi operasyonun zorlukları, genel anestezi gerektirmesi, komplikasyon riski (ses kısıklığı, kalsiyum düşüklüğü gibi) ve boyun gibi görünen bir bölgede kesi izi yaratması nedeniyle son yıllarda alternatif yöntemler geliştirildi. Bu yöntemlerden biri de ablasyon tedavisi” dedi.
AĞRISIZ VE NEŞTERSİZ TEDAVİ
Guatr ve tiroid nodüllerinin tedavisinde ameliyatsız yeni tedavi yöntemi olan lazer ve alkol ablasyonu tedavisinin dataylarını aktaran Gökosmanoğlu, “Ablasyon, ameliyatsız bir tedavi yöntemi olmakla birlikte, ağrısız ve ciltte iz bırakmaz. Yaklaşık olarak 15- 20 dakika sürer. Tedavi sonrası hızlıca günlük hayatınıza dönebileceğiniz konforlu bir tedavidir. Lazer ve alkol ablasyonu tedavisinde kesi yapılmaz sadece bir iğne deliğinden tedavi yapılır. Guatr ve nodüller, lazer, radyofrekans veya mikrodalga enerjisiyle ısıtarak küçültülür ve kistik (sıvı içeren) nodülleri ise alkol ile ablate edilir. Bu modern yöntemler ile ağrısız ve neştersiz olarak yapılan tiroid nodül tedavisi sonrasında hastalar ilaç kullanmazlar” ifadelerini kullandı.
KİMLERE UYGULANIR?
Doç. Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, “Ameliyat olmak istemeyen ya da ameliyat yüksek riskli, ameliyat olamayacak hastada tiroid nodülleri hastayı rahatsız ediyorsa ve/veya 2-3 cm’nin üstündeki nodüllere ve zehirli, zehirsiz guatr hastalarına uygulanan bir yöntem. Tekrarlamış papiller kanserde veya lenf nodu tutulumunda da uygulanabilir. Küçük boyutlu papiller tiroid kanserlerinde bu tedavi yöntemi güvenli ve etkili bir şekilde uygulanabildiğini” söyledi.