Türkiye’nin her yerinden üniversite öğrencilerini, sektörlerinin öncü şirketleri ile buluşturan Global Career Summit 2024 başladı.
‘Anla, Şekillendir, Değiştir’ mottosuyla bu yıl 7’ncisi düzenlenen Global Career Summit ilk gününde yoğun ilgi gördü. Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden liderler, zirvede katıldıkları oturumlarla öğrencilere kariyer hayatlarında başarılı olmaları için tavsiyeler verdi. Türkiye’nin birçok üniversitesinden zirveye katılan öğrencilerin kariyer networklerini genişletme imkanı bulduğu zirve, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’de 16 Şubat’a kadar devam edecek.
TURHAN: “ÖĞRENCİLER KENDİLERİNİN FARKINDA OLMALI”
Zirvenin çok faydalı olduğunu ifade ederek öğrencilere önerilerde bulunan QNB Finansbank Kobi ve Ticari Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Engin Turhan, “Global Career Summit uzun yıllardır yapılıyor biz de yaklaşık 3 yıldır ana sponsoruyuz. Bundan çok keyif alıyoruz çünkü bu organizasyonda gençlerle beraber olmak bize büyük bir enerji veriyor. Buradaki arkadaşlarımızın bir kısmı da muhtemelen kariyer yolculuklarını bankacılık sektöründe gerçekleştiriyor olacak. Öğrenciler kendilerinin farkında olmalı. Dönemi iyi okumaları ve iyi takip ediyor olmaları lazım.
Kendi yetkinliklerine yatırım yapmaları çok kritik, çünkü bu dönemde bilgiyi her yerde bulabiliyoruz ama bilginin doğruluğunu kontrol etmekte çok zaman harcıyoruz. Çok farklı şeylerle karşılaşıyoruz, siyah kuğuların yaşadığı dönemdeyiz. Son 5 yılda pandemi dahil neredeyse her sene etki alanı çok geniş siyah kuğularla karşılaşıyoruz. Bu dönemlerde ayakta kalabilmeleri, kendi geleceklerine yön vermeleri çok kolay değil. Zamanın ruhunu iyi anlamalı ve yetkinlikler açısından da dayanıklılığa çok yatırım yapmaları lazım” dedi.
“ÇALIŞMADAN BİR ŞEY BAŞARABİLMEK MÜMKÜN DEĞİL”
Türkiye’nin fırsatlarla dolu bir ülke olduğunu söyleyen Turhan, “Buraya çok iyi üniversitelerden katılan arkadaşlarımız var. Muhtemelen öğrencilerin kafalarında ‘yurt dışına gidelim mi, ne yapacağız ?’ gibi çok soru var. Bence Türkiye çok ciddi fırsatları barındıran bir ülke, dolayısıyla bütün arkadaşlarıma bu ülkede çalışmalarını şiddetle öneriyorum. Doğru sektörü seçsinler. Çalışmadan bir şey başarabilmek mümkün değil” diye konuştu.
ERZİ: “EN BÜYÜK TAVSİYEM ATIL KALMAMAK”
Öğrencilere kariyerleri konusunda tavsiye veren Unilever Dondurma İş Birimi Türkiye, Orta Doğu İnsan Kaynakları Direktörü Başak Erzi, “Kariyer her zaman kişinin kendisiyle başlar, bitmez. Kariyer biter diye bir şeye inanmıyorum. Kişi sadece onu zaman içerisinde bir hamur gibi yoğurur. Onun içerisinde proaktif, atıl kalmadan kendi kontrolünü eline alarak kendisi şekillendirirse o kadar iyi sonuç alır. Dolayısıyla da en büyük tavsiyem atıl kalmamak, kontrolü ele almak, çok proaktif olmak ve kendisi olmak. Başkası birisinin kalıpları ve kurallarıyla herhangi bir şirketin ya da sektörün dayatmasıyla değil tamamen içinden geldiği gibi kendi tutkuları ve becerilerine göre şekillendirmeliler” ifadelerini kullandı.
ÇAKIROĞLU: AMACIMIZ ŞİRKETLERİN KARİYER OLANAKLARINI ÖĞRENCİLERE ANLATMAK
3İK Marka İletişim Ajans Başkanı Alper Çakıroğlu ise “Ajans olarak 15’inci kuruluş yılımızı kutladığımız bu sene Global Career Summit’in de 7’ncisini düzenliyoruz. Bugün 500’den fazla öğrenci arkadaşımız 30’dan fazla şirketin değerli yöneticileriyle bir araya geliyor. Amacımız şirketlerin kariyer olanaklarını öğrencilere anlatmak ve güzel bir sinerji yakalamak. Bu etkinliğin en temelinde şirketlerin öğrencilere sunmuş olduğu kariyer imkanları var ve hem globalden
Türkiye’ye gelmiş hem de Türkiye’den globale gitmiş çok önemli şirketlerin yöneticilerini ağırlıyoruz. Aynı zamanda Türkiye’nin dört bir yanından gelen öğrencilerimiz bizimle birlikte. Hepsi parlak öğrenciler hepsinin en büyük beklentileri en doğruyu ve en tutkulu oldukları mesleği seçebilmek. Biz de buna olabildiğince köprü sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.
“ŞİRKETLERLE YAKINDAN TANIŞMA FIRSATI YAKALIYORUM”
Kariyerine farklılık sağlamayı amaçlayan İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Gemi İnşa Mühendisliği okuyan 3. sınıf öğrencisi Furkan Özdemir, “Kendi bölümümün bana kattığından daha fazlasını yakalamaya çalışıyorum. Burada hem yerel hem ulusal hem de global anlamda harika şirketler geliyor ve bu şirketlerle yakından tanışma fırsatı yakalıyorum. Aynı zamanda kendimi de tanıtma fırsatını kaçırmak istemedim. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde okuduğum için bölümüm sadece mühendislik anabilim dalıyla alakalı ama ben daha çok satın alma ve müşteri ilişkileri üzerinden de kariyerime bir farklılık sağlamaya çalışıyorum” ifadelerini kullandı.
“BİRAZ DAHA GLOBALE HİTAP ETMEK İSTİYORUM”
İstanbul Beykoz Üniversitesi Psikoloji Bölümü 3. sınıf öğrencisi Gülnihan Sarı, “Psikoloji öğrencisiyim ve psikoloji biraz daha genel olarak klinik ve nöropsikoloji gibi alanlarla ilgileniyormuş gibi gözükse de ben çalışma psikolojisiyle ilgileniyorum. Buraya çok önemli şirketler geliyor. Bu şirketlerin müşteri ilişkilerini ve insan kaynaklarını daha iyi anlayabilmek için bu etkinliğe katılım sağladım.
Biraz daha globale hitap etmek istiyorum. O yüzden endüstri ve müşteri ilişkileriyle ilgileniyorum. Bir psikoloji öğrencisi olarak dar bir alanda çalışmaktansa bana daha farklı bir bakış açısı sunmak adına bu etkinliğe katıldım” dedi. Bugüne kadar 50 binden fazla başvuru, 10 binden fazla katılımcı ve 20 milyonun üzerinde dijital erişimin sağlandığı zirve, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’de 16 Şubat’a kadar devam edecek.