Girne Koleji, 100 ortaokul ve lise öğrencisinden oluşan müzik projesi ‘Yüzyılın Şarkıları’nı hayata geçiriyor. Yüzyılın şarkıları lansman programında konuşan Girne Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kalko, “Hazırlıklara çok heyecan duyarak çalışıyoruz” dedi.
Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 20 koleji bulunan Girne Koleji, tarafından Antalya’da ‘Eğitim Zirvesi’ düzenlendi. Kemer Akra Hotels’de düzenlenen toplantıya Girne Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kalko, Girne Koleji CEO’su Dilek Cambazoğlu, Forte Akademi Kurucusu Okan Gürbüz, İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Gökhan Ay’ın yanı sıra Girne Kolejlerinde çalışan eğitmenler katıldı.
Toplantıda ‘İletişim ve Eğitimde Stratejik Dönüşüm’ konuşmalarının ardından ‘Yüzyılın Şarkıları’ lansman programı gerçekleşti. Toplantıda, Girne Koleji’nde okuyan 7 bölgeden seçilen 100 ortaokul ve lise öğrencisi Cumhuriyetin 100’üncü yılında 100 yıllık mirasın sesi olmak için gerçekleşecek ‘Yüzyılın Şarkıları’ programında mayıs ayında sahneye çıkacağı açıklandı.
‘SADECE SINAVA DEĞİL YAŞAMA HAZIRLAMAYI ESAS ALDIK’
Girne Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kalko, Girne Kolejleri’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk üniversitesi olan Girne- Amerikan Üniversitesi’nin bir kuruluşu olduğunu anlattı. Küçük binada kurulan Girne Amerikan Üniversitesi’ni bugün 135 ülkeden 20 bin öğrencinin tercih ettiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin saygın üniversitelerinden birisi haline geldiğini aktaran Kalko, “Üniversitemizin bu güçlü ve köklü hikayesiyle Türkiye’deki özel okul ihtiyaçlarını bir araya getirdik. Bir üniversite kuruluşu olarak Girne Kolejleri’ni Türkiye’ye kazandırdık.
2021-2022 eğitim öğretim yılında Türkiye’de yatırımlara başlayan kurumumuz bugün 18 tanesi Türkiye’de, 2 tanesi de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde olmak üzere 20 kampüs ve yaklaşık 15 bin öğrenci, 2 bine yakın da çalışanla birlikte yol yürüyoruz. Sayısal hedefler doğrultusunda şu kadar okula ulaşmaktan ziyade nitelikli bir hedefimiz var. Girne Koleji olarak çocukları sadece sınava değil, yaşama hazırlamayı esas aldık. Bununla birlikte milli ve manevi duygulara önem veren, çocuklarımızın öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalarını sağlayıp, daha sonra global dünyanın gereklerini de içinde barındıran sistemlerle çocuklarımızı tanıştırmak istiyoruz” diye konuştu.
7 BÖLGEDEN 100 ÖĞRENCİ SAHNE ALACAK
Eğitimin yanı sıra kültür, sanat ve sporun öğrencilerin hayatında önemli bir yer edindirmeyi istediklerini vurgulayan Kalko, “Bu sene Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına istinaden ‘Yüzyılın şarkıları’ başlıklı tematik tiyatral bir çalışma yapıyoruz. Koromuzda ortaokul ve lise öğrencilerimizin katılacağı, Türkiye’nin 7 bölgesindeki öğrencilerimizin de eşlik edeceği 100 öğrencimizin bir araya geleceği, Van, Diyarbakır, Ankara, İstanbul, Fethiye, Edremit, Kütahya, Afyon, Bursa gibi birçok lokasyondaki öğrencilerin bir araya geleceği aynı amaç etrafında aynı sesle duyguları paylaşacağı güzel bir tiyatral çalışma yapacağız.
Burada Cumhuriyet öncesi döneme ait şarkılar türkülerimizin olacağı gibi Cumhuriyetimizin başlangıç yıllarının şarkı ve türküleri de olacak. Yakın tarihteki şarkı ve türkülerimiz de olacak. Burada özellikle asrın felaketini yaşadığımız 6 Şubat depremine ağıtlar da yakacağız, çok eğlendiğimiz keyif aldığımız zafer kutlaması yaptığımız Kadın Voleybol Milli Takımımızın Avrupa Şampiyonluğunu da şarkı ve türkülerle kutlayacağız. Dolayısıyla çocuklarımız açısından da unutulmayacak güzel bir gece yaşayacağız. Bunun hazırlıklarına çok heyecan duyarak çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
MAYIS AYINDA SAHNEDE OLACAK
Forte Akademi Kurucusu projenin Genel Sanat Yönetmeni Okan Gürbüz ise Girne Koleji’nin Türkiye genelindeki bütün kampüslerindeki ortaokul ve lise kademesindeki öğrencileri müzik alanında tarama yaptıklarını anlattı. Tarama sonucunda nitelikli öğrencilerle ortak koro oluşturacaklarını aktaran Gürbüz, “Bu sadece koro değil bir orkestra. Buradaki amacımız öğrencilerimizin multidisipliner bir yapı içerisinde sanatla iç içe anlamları var.
Bu tarz etkinlikler genelde yılsonu gösterileri gibi oluyor ve orada kalıyor fakat ortaya ürün çıkmıyor. Bu projede bir ürün oraya çıkaracağız. Bugün Türkiye’de bundan sonraki yıllarda uluslararası mecralarda bu projeyi devam ettireceğiz. Türkiye’deki eğitim kurumları içerisinde bu projelerin lansmanları pek yapılmaz. O yüzden bugün yapılan lansman çok kıymetli. Bugün burada basın lansmanını yapacağız. İnşallah mayıs ayının son haftalarında Ankara ya da İstanbul’da bu projeyi sahnede görmek istiyoruz” dedi.
‘GİRNE KOLEJİ ÇOK ÖNEMLİ PROJEYE İMZA ATTI
İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Dr. Gökhan Ay da “Kolejlerimiz Türkiye çapında çok fazla ama birbirinden farkları yok. Çoğunlukla fen ve matematik ağırlıklı dersler veriyorlar. Öğrencilerin yetenekleriyle ilgili pek proje yapmıyorlar. Girne Koleji bu bakımdan çok önemli bir projeye imza attı. Burada arkadaşlarımız, öğrencilerimiz kendi yeteneklerine olan niteliklerini müzik öğretmenlerinin vasıtasıyla bize gönderiyorlar. Bir koro çalışması yapacaklar. Koro halk müziğinden, sanat müziğine, pop müziğe kadar çeşitli eserlerle sergileyecekler” diye konuştu.