Girişimcilik ekosistemi hızla büyürken, Türkiye girişimlere en çok yatırım yapan ülkeler arasına girdi.
Türkiye’nin 11 ilindeki onlarca girişimcinin buluştuğu start-up yarışmasının kazananları ise yeni yatırım ağları kurma imkanına sahip olarak girişim ekosistemine katkı yapmaya hazırlanıyor.
Türkiye’de girişim ekosistemindeki ivme gün geçtikçe hızlanıyor ve iş dünyasının öncüleri farklı sektörlerden çok sayıda girişimciye yatırım yapıyor. Girişimcilere verilen destekler ise Türkiye’yi Avrupa’da zirveye taşıyor. Startup.watch’ın konuya dair yayımladığı rapora göre, geçtiğimiz yıl girişim yatırımlarının yüzde 948 oranında artmasıyla, Türkiye girişimlere en çok yatırım yapan ilk 10 Avrupa ülkesi arasına girdi.
Girişimcilik ve inovasyon alanlarında faaliyet gösteren dijital platform Girişimup ise düzenlediği GVG22 “Gelecek Vadeden Girişimciler” yarışmasında, girişim ekosisteminin rüzgarını arkasına alarak kazananları açıkladı. 21 paydaş kurumdan, gelecek vadeden 120’yi aşkın girişimci grubunun başvurduğu yarışmada, finalistler 7 ana başlıkta ve her kategoriden 6 farklı jüri üyesi tarafından değerlendirildi. Toplam 10 kategoriden birinci olarak seçilen gruplar ise çeşitli ödüller almaya hak kazandı.
GİRİŞİMCİ EKOSİSTEMİNE 10 YENİ GRUP KATILDI
Girişimcilik ekosisteminin yakın gelecekte yıldızı parlayacak girişimlerini belirlemek üzere 10-11 Şubat tarihlerinde bu yıl ilk kez düzenlenen yarışmaya, aralarında teknoparklar, kuluçka merkezleri ve hızlandırma programlarının bulunduğu 21 paydaş kurumdan, gelecek vadeden 120’yi aşkın girişimci grubu başvuru yaptı. Seçici kurulunu Hızlandırma Programları Yöneticisi Ahmet Sefa Bir ve İş Geliştirme Yöneticisi Şerafettin Özsoy’un oluşturduğu ve genel koordinasyonunu Alperen Şarlayan’ın yürüttüğü yarışmada finalistler, 10-11 Şubat tarihlerinde her kategoride farklı ve birbirinden değerli jüri üyelerinin bulunduğu komiteye sunumlarını gerçekleştirdiler.
Girişimcilerden 86’sı problem, çözüm, ekip yapısı, yapılabilirlik ve sunum performansı gibi kriterlere göre farklı sektörlerden birçok seçkin jüri üyesi tarafından değerlendirildi. 10 kategoride toplam 50 finalist girişim belirlendi. Her kategorinin kazananları ise şu şekilde:
- Büyüme Şampiyonu: Sertifier
- Yatırımcıların Gözdesi: Coprint
- İhracat Devi: Hextech
- Global Rekabet Gücüne Sahip: Sweephy
- Fintech: Vomsis
- Sürdürülebilirlik Odaklı: Ecording
- Kadın Girişimci: Diagnosis Time
- Teknolojiye Yön Veren: Atlas Space
- Akademik: Soyl-Gel
- Sosyal: B4AFC
KAZANAN YARIŞMACILAR YATIRIMCILARLA BULUŞUYOR
Türkiye’nin toplam 11 ilindeki girişimcilik merkezlerinden yönlendirilen girişimcilerin içinden, her kategoriden birinci seçilen girişimler, jüri üyelerinden mentorluk, yatırımcılarla görüşme imkanı, ulusal bir kanalda video röportaj hakkı, ulusal ve uluslararası haber portallarında haber ve röportaj hakkı, ücretsiz online İngilizce dersi hediye paketi, kitap serilerine erişim, ücretsiz hukuk danışmanlığı, ulusal ve uluslararası hızlandırma programlarına katılım gibi ödülleri almaya hak kazandı.