Simülasyon, gerçek hayatta varolan özelliklerin ve verilerin sanal bir ortama veya dijitalleşmiş bir ortama aktarılarak modellenmiş halidir.
İnsanlar/kullanıcılar buradaki işlemleriyle gerek zamandan, gerek maliyetten tasarruf edebilir, ve hatta risklerini azaltabilirler. Söz gelimi, elektrik teknisyeni bir çalışanın kulenin veya yüksek bir yerin tepesine çıkması ve oradaki elektrik tellerini, şalter veya diğer mekanizmaları tamir edebilmesini simülasyon içinde gerçekleştirmek mümkündür, ve böylelikle bu işin anlatılması, öğretilmesi de simülasyon sayesinde daha kolay, daha az maliyetli, daha az riskli şekillerde mümkün olabilecektir.
The Rust adlı oyunun da bu özelliği mevcut… Simülasyon olarak değerlendirilebilir ve kullanılabilir.
Rust esasında bir hayatta kalma oyunu, en azından baskın olarak böyle tanımlanabilir. Rust oyununun ve simülasyonunun birçok amacı mevcut. Bu amaçların arkasında en temel amaç ise hayatta kalmak. Ne yaparsanız yapın hayatın devamını sağlayarak yapın, denilebilir. Örneğin, kaya veya balta ile ağaç kesmek, ya da piyano çalmak gibi… Sadece bu iki örnekle çok kısıtlı eylemlerin olduğu düşünebilir bir insan ama değil…
Çeşitli hayvanların avlanmasından, evcilleştirilmesine; çatışmalar için silahların üretimine ve güncellenmesine; yarışmaların düzenlenmesine; çok çeşitli çatışma türlerine; diğer birçok insanla çoklu oyuncu çevrimiçi oyun deneyimine; gerçek hayattan müziklerin, radyo kanalların dinlenmesine; peyzaj düzenlemesine; tarıma; hayvancılığa; çeşit çeşit tasarımcılık işlemlerine; ve daha birçok işleme… Dolayısıyla hayatın birçok alanındaki eylemleri gerçekleştirmek mümkün…
Ancak tabii ki fonksiyonellik ve yaratıcılığın da sınırlara var bu platformda… Her ne kadar aylık olarak yeni materyaller, yeni kavramlar, yeni fonksiyonların eklenme ve güncellenme olasılığı olsa da bunların hepsi sonuçta geliştiricilerinin inisiyatifine kalmış şekilde…
Eleştirilebilecek birçok noktadan bir diğeri de temel tasarım parçalarının kısıtlı olması… Örneğin, bir köprü yapmak için belirli kalıpları bir araya getirmek gerek… Esnekliği kısıtlı… Diğer yandan, piyasadaki birçok benzeri oyuna göre ise tasarım açısından daha zengin denilebilir.
Peki, şiddetten uzak olunamaz mı ? Tabii ki mümkün…
Oyunun kendi içinde farklı türleri mevcut: PVE (“player versus environment”/oyuncu çevreye karşı) ve PVP (“player versus player”/oyuncu oyuncuya karşı). Dolayısıyla isterseniz oyuncuları yaralama veya öldürme gibi eylemler ortadan kaldırılabiliyor. Bunun için de oyunun oynandığı sunucunun özelliklerinin ayarlanması gerek.
Bu güzel simülasyon deneyimini de içeren oyun ile ilgili detaylı bilgiler almak ve bu oyunu benim de yer aldığım sunucumda deneyimlemek isterseniz, benimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca “discord” ile de doğrudan ulaşılabilir: “Teoman#0270”.