7 Kasım 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Gençlerin payına işsizlik, yoksulluk düşüyor

Gençlerin payına işsizlik, yoksulluk düşüyor

Haberton - Haberton
18 Mayıs 2026
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Gençlerin payına işsizlik, yoksulluk düşüyor
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Türkiye’de gençlerin ağırlaşan ekonomik ve sosyal sorunlarla karşı karşıya bırakıldığını vurguladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu, Türkiye’de gençlerin ağırlaşan ekonomik ve sosyal sorunlarla karşı karşıya bırakıldığını belirterek, “19 Mayıs, yalnızca bağımsızlık mücadelesinin başlangıcı değil; aynı zamanda Cumhuriyet’in gençliğe duyduğu güvenin simgesidir. Ancak bugün gençlerimizin payına umut değil, işsizlik, yoksulluk ve belirsizlik düşüyor” dedi.

Karasu, “Bu ülkenin en büyük gücü gençlerimizin enerjisi, cesareti ve değişim iradesidir. Hep birlikte daha adil, daha özgür ve daha güçlü bir geleceği inşa edeceğiz” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Türkiye’de gençlerin ağırlaşan ekonomik ve sosyal sorunlarla karşı karşıya bırakıldığını vurguladı. 19 Mayıs’ın, yalnızca bağımsızlık mücadelesinin başlangıcı değil; aynı zamanda Cumhuriyet’in gençliğe duyduğu güvenin simgesi olduğunu belirten Karasu, “Hep birlikte daha adil, daha özgür ve daha güçlü bir geleceği inşa edeceğiz” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Karasu, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajında, Türkiye’de gençlerin derinleşen ekonomik kriz, işsizlik, düşük ücret, güvencesiz çalışma koşulları ve gelecek kaygısı nedeniyle ağır bir tabloyla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Türkiye’de 15-24 yaş grubundaki genç nüfusun 12,7 milyonu aştığını belirten Karasu, “TÜİK verilerine göre, gençlerin yüzde 23,3’ü ne eğitimde ne istihdamda yer alıyor. Başka bir ifadeyle her dört gencimizden biri sistemin dışına itilmiş durumda. Genç kadınlarda bu oran daha vahim ve yüzde 30,9’a kadar çıkıyor. Bu tablo, ülkemizin geleceği açısından çok ciddi bir sorunu gösteriyor” dedi.

“İŞSİZLİK YAPISAL SORUN!”

Genç işsizliğinin artık geçici değil, yapısal bir sorun haline geldiğini belirten Karasu, üniversite mezunu gençlerin önemli bölümünün diplomalı işsizliğe mahkum edildiğini söyledi. Yine araştırmalara göre 25-32 yaş aralığındaki gençlerin yaklaşık yüzde 28’inin iş aramaktan vazgeçtiğini hatırlatan Karasu, “Gençler, yıllarca emek verip üniversite okuyor ancak mezuniyet sonrasında düşük ücretli, güvencesiz işlerde çalışmaya zorlanıyor. Eğitim aldığı alan dışında çalışmak zorunda kalan gençlerin oranı yüzde 40’lara ulaşmış durumda. Liyakat yerine sadakat ve mülakatın esas alındığı bir düzende gençlerin geleceğe güvenle bakabilmesi mümkün değildir” dedi. Barınma krizinin de gençlerin yaşamını doğrudan etkilediğini belirten Karasu, “Üniversite okuyan gençler barınma sorunu yaşıyor. Çalışmak zorunda kalanlar maalesef geçinemiyor. Üniversiteyi bitiren gençler iş bulamıyor. İktidar gençlerimizin sadece yıllarını değil umutlarını da çalıyor” dedi.

MESEM’LER’DE İŞ CİNAYETLERİ

Mesleki Eğitim Merkezleri’ndeki (MESEM) sorunlara da dikkat çeken Karasu, sistemin nitelikli eğitimden uzaklaştırılarak ucuz iş gücü modeline dönüştürüldüğünü söyledi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi verilerine göre, son 13 yılda en az 852 çocuk işçinin çalışırken hayatını kaybettiğine dikkat çeken Karasu, “MESEM kapsamındaki öğrencilerin büyük kısmı haftanın tamamında tam zamanlı çalıştırılıyor, yasal çalışma süreleri aşılıyor. Çocuklarımız emeğinin, çalışmalarının bedelini hayatıyla ödüyor. Sürekli iş cinayeti riskiyle karşı karşıya bırakılıyor, mobbing ve hak ihlallerine maruz kalıyor. Eğitim adı altında gençlerin emeği sömürülüyor” dedi.

GENÇLER MUTSUZ

Türkiye’de her iki gençten birinin mutsuz olduğuna dikkat çeken Karasu, gençlerde umutsuzluk ve yurt dışına gitme isteğinin giderek arttığını belirtti. “Beyin göçü artık yalnızca ekonomik nedenlerin değil; adaletsizliğin, liyakatsizliğin ve geleceksizliğin sonucudur. Gençler kendi ülkesinde hayal kuramıyor. Oysa bu ülkenin gençleri sadaka değil; eşit fırsat, adalet, özgürlük ve insanca yaşam koşulları istiyor” ifadelerini kullandı.

GENÇLERİMİZE GÜVENİYORUZ

19 Mayıs’ın taşıdığı mücadele ruhuna vurgu yapan Karasu, mesajında “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gençliğe emanet ettiği Cumhuriyet, ancak özgür düşünen, üreten ve geleceğe umutla bakabilen gençlerle yükselecektir. Gençler bu ülkenin yalnızca yarını değil, bugünüdür. Bu nedenle gençlerimizin eğitimden istihdama, barınmadan sosyal yaşama kadar her alanda hak ettiği koşullara kavuşması bir tercih değil, zorunluluktur. Bizler Cumhuriyet Halk Partisi olarak; gençlerin özgürce konuşabildiği, bilimle, sanatla ve üretimle geleceği şekillendirebildiği bir Türkiye için mücadelemizi sürdürüyoruz. Çünkü biliyoruz ki bu ülkenin en büyük gücü gençlerimizin enerjisi, cesareti ve değişim iradesidir. Hep birlikte daha adil, daha özgür ve daha güçlü bir geleceği inşa edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bursa Hayvanat Bahçesi’nin yavru kızıl pandaları ‘Ay’ ile ‘Güneş’ 11 aylık oldu

Sonraki Haber

CHP’li Sezgin Tanrıkulu gençlik raporunu açıkladı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Politika

Bakan Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdülati ile görüştü

7 Kasım 2026
DEM Parti'li Bakırhan: Sürecin ağırlığına uygun adımlar atılmalıdır
Politika

Tuncer Bakırhan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ açıklaması: “Süreç tıkanmadı, somut adımlar atılmalı”

7 Kasım 2026
Bakan Kacır: Türkiye küresel bir yapay zeka çerçevesinin şekillendirilmesine katkıda bulunmakta kararlıdır
Politika

Bakan Kacır’dan yapay zeka mesajı: Türkiye küresel kuralların belirlenmesinde rol alacak

7 Kasım 2026
Bilal Erdoğan Suriyeli Doktorlar Derneği'nin Kuruluş Kongresi'ne katıldı
Politika

Bilal Erdoğan Suriyeli Doktorlar Derneği’nin Kuruluş Kongresi’ne katıldı

7 Kasım 2026
Bakan Güler, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısını kabul etti
Politika

Bakan Güler, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısını kabul etti

7 Kasım 2026
Bakan Kurum, COP31 için hazırlanan Yörük belgeselini paylaştı
Politika

Bakan Kurum, COP31 için hazırlanan Yörük belgeselini paylaştı

7 Kasım 2026
Sonraki Haber
CHP’li Sezgin Tanrıkulu gençlik raporunu açıkladı

CHP’li Sezgin Tanrıkulu gençlik raporunu açıkladı

En Güncel Haberler

İzmir’de 5 bin 149 sentetik hap ele geçirildi
Yerel Haberler

İzmir’de 5 bin 149 sentetik hap ele geçirildi

7 Kasım 2026
Erciyes 38 FK – 1964 Silifkespor: 3-1
Spor Haberleri

Erciyes 38 FK – 1964 Silifkespor: 3-1

7 Kasım 2026
Satmaya çalıştıkları tarihi sütün mermer başlıkla yakalanan 2 şüpheliye gözaltı
Yerel Haberler

Satmaya çalıştıkları tarihi sütün mermer başlıkla yakalanan 2 şüpheliye gözaltı

7 Kasım 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

İstinat duvarında çatlaklar oluştu, cadde trafiğe kapatıldı

7 Kasım 2026
Yaşam

Hatay’da hırsızlık operasyonunda 16 şüpheli tutuklandı

7 Kasım 2026
Yaşam

Türk bayrağını düzeltip öperek başına koydu, Atatürk posterini selamladı

7 Kasım 2026
Yaşam

Kastamonu’da yüksek kesimler beyaza büründü

7 Kasım 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

7'nci Dünya Medya Zirvesi Pekin'de başladı

7’nci Dünya Medya Zirvesi Pekin’de başladı

- Haberton
7 Kasım 2026

Çin'in başkenti Pekin'de 'Akıllı Çağda Medya: Fikir Birliğinden Eyleme' temasıyla düzenlenen 7'nci Dünya Medya Zirvesi'nin resmi açılış töreni gerçekleştirildi. Çin'in...

İnsanlar neden cenazelerde siyah giyer? Yasın rengi her kültürde aynı mı?

Kanser tedavisinin görünmeyen kahramanları! Hayat kurtaran ışınların arkasında kimler var?

Avustralya’nın çizgili hazinesi numbatlar için koruma çağrısı: Nesli tükenme tehlikesi tamamen geçmedi

Mezarlara neden su dökülür? Yüzyıllardır süren geleneğin asıl nedeni ne?

Güncel Haber

İstinat duvarında çatlaklar oluştu, cadde trafiğe kapatıldı

İstinat duvarında çatlaklar oluştu, cadde trafiğe kapatıldı

7 Kasım 2026
İzmir’de 5 bin 149 sentetik hap ele geçirildi

İzmir’de 5 bin 149 sentetik hap ele geçirildi

7 Kasım 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton