Özel Erkan Ulu Okulları’nın ortaokul öğrencilerine yönelik düzenlediği Genç Felsefeci Ödülleri’nin ilkine başvurular başladı.
Yarışma kapsamında ‘Mutluluk’ kavramını tartışacak olan genç felsefeciler, mutlulukla ilgili duygu, düşünce ve fikirlerini bir eserle jüriye sunacak. Yarışmaya, İstanbul’daki ortaokul öğrencileri yarışmanın web sitesinden 22 Nisan’a kadar başvuru yapabilecek.
Yarışmaya katılan öğrenciler ilk etapta; ‘Mutluluk’ kavramıyla ilgili bir felsefi soru belirleyerek tartışacak. Ardından bu konudaki fikirlerini; bir blog yazısı, makale, mektup, kısa hikâye, diyalog, podcast, video ya da kısa film gibi tercih ettikleri bir formatta bir esere dönüştürecek. Katılımın ücretsiz ve gönüllülüğe dayalı olduğu yarışmaya öğrenciler, bireysel ya da takım halinde başvuru yapabilecek.
Erkan Ulu Okulları öğrencilerinin katılımına kapalı olan yarışmanın jüri üyeliğini MEF Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk, Galatasaray Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ömer Aygün, Felsefeci Eğitmen Dr. Özge Özdemir ile Özel Erkan Ulu Okulları Genel Koordinatörü Zeynep Banaz ve okulun ortaokul öğrencileri Lal Bayrak ile Batuhan Çetin üstleniyor.
Soruşturma temelli öğrenme yöntemi (Inquiry Based Learning) ile iyi olma temasını (Human Flourishing, Wellbeing) okul kültürüne yerleştiren Özel Erkan Ulu Okulları, Genç Felsefeci Ödülleri yarışmasının bu alandaki çalışmaları güçlendirmesini ve eğitim dünyasında farkındalık yaratmasını hedefliyor.
İRLANDA’DA ELDE EDİLEN BİRİNCİLİK İLHAM VERDİ
Özel Erkan Ulu Okulları Genel Koordinatörü Zeynep Banaz, yarışmanın bir hedefinin de çocuklarda nitelikli düşünme ve yargıda bulunma becerisinin erken yaşta gelişmesini destekleyen ‘Çocuklar ve Topluluklar İçin Felsefe (P4C)’ yönteminin, Türkiye’de tanınmasına katkı sağlamak olduğunu ifade etti.
Yarışma fikrinin, 2021 yılında okulun öğrencileriyle, ‘İrlanda Genç Felsefeci Ödülleri’ organizasyonuna katılmaları ve birincilik ödülünü almalarının ardından oluştuğunu anlatan Banaz, “Dr. Özge Özdemir’in liderliğinde İrlanda’daki yarışmaya hazırlanan öğrencilerimiz pandemiyi de içine alan dönemde dayanışma kavramı üzerine tartışarak bir zoom tiyatrosu hazırladılar ve kazandılar. Uluslararası bir yarışmada birinci olmanın verdiği gurur ile etkinliğin Türkiye’de de gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu yıl İstanbul ile başlayarak, önümüzdeki yıllarda ülke çapındaki ortaokul öğrencilerini kapsaması için hazırlıklarımızı yürütüyoruz” dedi.
“ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE BİR ÖĞRETİM YÖNTEMİ”
Çocuklarda felsefe eğitiminin önemine değinen felsefeci, eğitmen Dr. Özge Özdemir ise yarışmaya dair şunları söyledi:
“Çocuklar İçin Felsefe (P4C) bir öğretim yöntemi. Çocuklar bir kavram ya da felsefi soru etrafında bir araya geliyorlar. Bizler de eğitimci kolaylaştırıcı olarak, sorguladıkları şeyi daha iyi anlamaları için onlara bir alan açıyoruz. Çocukların varsayımlarını ifade etmelerine, açık hale getirmelerine, argüman kurmalarına, çıkarım yapmalarına, bağlantılar kurmalarına ve ayrımlar yapmalarına yardımcı oluyoruz. Ayrıca bir topluluk içerisinde konuşma, dinleme, kendini ve ötekini anlama konusunda da becerilerinin gelişmesi için bazı teknikler uyguluyoruz. Çocuklar İçin Felsefe yöntemi, hepimizin ihtiyaç duyduğu eleştirel düşünme becerisi ile bir topluluk içerisinde konuşma, tartışma ve diyalog kurma becerilerinin erken yaşta gelişmesine katkı sağlıyor. Bu beceriler ne kadar erken yaşta gelişirse sonraki yıllarda diğer öğrenmelerimizin önünü açıyor” diye konuştu.