TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Gelir Vergisi Kanunu ile ilgili kanun teklifi görüşülmeye başlandı
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, ‘Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ ile ilgili görüşmeler başladı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Komisyonda, AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan, asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren ‘Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri başladı. Teklifin geneli üzerine söz alan muhalefet sözcüleri, düzenlemeye yönelik eleştirilerini dile getirdi.
CHP’DEN ELEŞTİRİ
CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, asgari ücretten gelir vergisini kaldıran 2’nci madde ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bütçeyi kullanma yetkisi veren 7’nci maddenin Anayasa’ya aykırı düzenlendiğini savundu. Kuşoğlu, “2’nci madde ‘vergide adalet’ ilkesiyle ilgili. Daha önce sayın bakan asgari ücretle ilgili açıklama yaparken tüm ücretlilerle ilgili olarak asgari ücret tutarı kadar bir meblağın vergiden muaf olacağını açıklamıştı. Ancak bizim önümüze gelen metinde sadece asgari ücret üzerinden ücret alanların vergiden muaf olacağı söz konusu.
Bu, Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Yine 7’nci madde bütçe hakkıyla ilgili. Bütçe, biliyorsunuz TBMM’ye, millet iradesine verilmiş bir yetki. Bütçe hazırlanır; tek tek, kalem kalem, hangi kurumun, bakanlığın ne kadar geliri olacağı, harcama yapacağı orada belirtilir. Biz bunu istismar ediyoruz. Cumhurbaşkanı’na bu konuda yetki veriyoruz. Bu, bütçe hakkının gasbıdır, bütçe hakkının yok edilmesidir, millet iradesini, TBMM’nin bütçe hakkının ortadan kaldırmasıdır” dedi.
VEKİLLER ARASINDA GERGİNLİK
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da teklifin dayatılarak getirildiğini savundu. CHP ve AK Parti milletvekillerinin birbirlerinin konuşmasını kesmesi üzerine, Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz araya girerek, TBMM’deki çalışmaların iç tüzüğe uygun yürütülmesi, bütün milletvekillerinin bir diğerinin sözünü dinleyerek çalışmalara katılması gerektiğine dikkat çekti. Konuşması sırasında CHP’li vekillerin laf atmaya devam etmesi üzerine Yılmaz, “Bu Meclis’in komisyonunu çalıştırmak istemiyorsanız söyleyin. Bu antidemokratik bir davranıştır” dedi.
Cevdet Yılmaz, kanun teklifinin, komisyona gelmeden önce TBMM Başkanlığı’na sunulduğuna dikkat çekerek, düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olmadığını dile getirdi ve teklife yönelik itiraz yollarının açık olduğunu bildirdi.
DÜZENLEMENİN KAPSAMI GENİŞLETİLDİ
AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, asgari ücretle ilgili düzenlemeleri de içeren yasa teklifi komisyonda görüşülürken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptıkları istişare hakkında bilgi verdi. Asgari ücretle ilgili teklifin maddelerinde yeni düzenlemeler yapılacağını belirten Elitaş, “Sayın Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımızla yaptığımız istişare sonucunda bunun, tüm ücret ve maaş alanları da kapsayacak şekilde, 18,5 milyon memur ve işçiyi kapsayacak şekilde, asgari ücret kadar kısmın vergi dışı ve damga vergisinden istisna edilmesine ilişkin önergeyi milletvekili arkadaşlarımız imzaya açtılar. Brüt 5 bin liraya kadar olan kısımdan vergi sıfır olacak. 8 milyon 900 bin asgari ücretli bu kapsamda değerlendirilecek. Bunun maliyeti 17,5 milyar lira olacak” dedi.
Elitaş, bu düzenlemenin tüm işçilere uygulanması halinde, 15,3 milyon kişi için toplam maliyetin 31,1 milyar lira olarak öngörüldüğünü belirterek, “Sigorta pirimi hariç, sadece vazgeçilen gelir vergisi bu tutar. 3,2 milyon da memur var. Toplam maliyeti 37 milyar 600 milyon lira. Arkadaşlarımızın vereceği önerge, 37 milyar 600 milyon liralık bir maliyeti kapsayacak” diye konuştu.
Mustafa Elitaş, teklife ilişkin 2 önerge sunacaklarını belirterek, bunlardan birinin gelir vergisi istisnası, diğerinin damga vergisine ilişkin olacağını söyledi. Komisyonda, teklifin geneli üzerindeki görüşmeler tamamlanarak, maddelere geçildi.