1831 yılında inşa edilen Narmanlı Han korunması gereken kültür, tabiat varlığı ve tarihi eser olarak tescillidir.
Kesin olmamakla birlikte İtalyan mimar Giuseppe Fossati tarafında yapılan Narmanlı Han ya da Narmanlı Yurdu, İstanbul’daki en önemli yapılar arasında yer alır. Rus mimarisinin etkilerini taşıyan yapı, bir süre Rus elçilik binası olarak kullanılır. Birinci Dünya Savaşı sonrası Rusya ile olan ilişkilerin kötüye gitmesi ve askıya alınmasıyla tamamen boşaltılan han, kaderine terk edilir. 1933 yılında sonra caddenin karşı tarafına yeni elçilik binasının yapılmasıyla yapı tamamen boşaltılır.
Beyoğlu‘nda İstiklal Caddesinde yer alan yapı, 2.642,50 metrekaredir. Beş bloktan oluşan Narmanlı Han’ın ana girişi İstiklal Caddesinde yer alır. Yapının diğer girişi ise, Sofyalı Sokak’ta bulunur. Fıskiye ve süs havuzunun bulunduğu avlu tek katlı olup, bahçeyi çevreleyen yerleşim yerlerinin hepsi iki kattan oluşur. Giriş kapısının sağ ve sol bölümü kemerlerle süslenir.
Ünlü tüccarlar Avni ve Sıtkı Narmanlı kardeşler tarafından satın alınan han, ilk olarak işyeri olarak kullanılır. Sanatseverler kardeşler ekonomik getirisi hiç olmamasına rağmen hanı sanatçılara kiralar. Birçok ünlü sanatçının ilham yuvası olan yapı, günümüzde restore edilerek alışveriş merkezi olarak pek çok cafe ve restorana hizmet vermeye devam eder.
Narmanlı Han’da Kimler Yaşadı?
Şair Bedri Rahmi Eyüboğlu, Ulus gazetesi yazarı Neşet Atay, ressam Aliye Berger, ünlü Ermeni gazetesi Jamanak, heykeltıraş Dr. Firsek Karol ve Andrea Kitabevi’ne ev sahipliği yapan han, sanatçıların ilhâm yuvası hâline gelir.
Narmanlı Han’ın Restorasyon Süreci
2001 yılında restorasyon amacıyla hanın %15 kısmı Yapı Kredi Koray gruba devredilir. 2002 yılında restorasyonunu yapılması planlanan Narmanlı Han, Anıtlar Kurulundan onay almasına karşı sivil toplum kuruluşlarından ve meslek odalarından onay alamaz. Buna bağlı olarak restorasyon çalışmaları 2008 yılına kadar başlayamaz. 2008 yılında Narmanlı Han’ın 12 varisi Koray Gruba dava açarak hisselerini geri alır. 2009 yılında dış cephesi hariç 2.derece tarihi eser statüsüne geçen han, 2014 yılında 57 milyon dolara Erkul Kozmetik’in sahibi Mehmet Erkul ve Eteksan Tekstil’in sahibi Tekin Esen’ e satılır. Bunun üzerine restorasyon çalışmaları başlar, mimar Sinan Genim’in projesine semt dernekleri karşı çıkar ve yeniden dava açılır. Mahkeme açılan davayı red eder. Böylece Narmanlı Han’ı şimdiki hâlini alır.