Aç olmadığınız halde geceleri kendinizi buzdolabının önünde mi buluyorsunuz? Diyetisyen Ece Geçili, gece yeme sendromunuza son verecek önerilerde bulundu.
Kahvaltıdan akşama kadar her şey saatli ve dengeli giderken yatmaya yakın ya da gece uykunuzdan uyanıp buzdolabının önünden kendinizi alamıyorsanız gece yeme sendromuna sahip olabilirsiniz. Sendromu yaşayan birey sayısı oldukça fazladır. Araştırmalara göre bu durum psikolojik olabileceği gibi, yanlış beslenmeden kaynaklanan insülin direncine bağlı durumunda gözlenebilmektedir.
Bloom Psikoloji’den Diyetisyen Ece Geçili, gece yeme sendromunu şöyle tanımlıyor;
“Gece yeme sendromu, akşam yemeğinden sonra günlük toplamın en az % 25’i veya daha fazlası kalori alımı ve/veya yiyecek alımının eşlik ettiği iki veya daha fazla haftalık gece uyanması ile karakterizedir. Gece yeme sendromu ruh hali, yeme ve uyku bozukluğunun bir kombinasyonu olarak da kabul edilir.”
Aşağıdakilerden en az üçüne sahipseniz gece yeme sendromunuz olabilir:
- Sabahları iştahsızlık
- Akşam yemeğinden sonra günlük gıda alımınız en az %25 veya daha fazla ise akşam yemeği ve uyku arasında aşırı yeme dürtüsü
- Haftada dört veya beş gece uykusuzluk veya uykudan uyanma
- Uyumak veya tekrar uyumak için yemek yemenin gerekli olduğuna dair bir inanç
“Kontrolsüz kilo alımına neden oluyor“
Gece yeme sendromunun kontrolsüz kilo alımı ve obeziteye neden olabileceğini belirten Geçili, “Tedavi edilmeyen gece yeme sendromu, çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Diyabet, obezite, hipertansiyon (yüksek kan basıncı), kalp-damar hastalıkları açısından risk altında oldukları gözlemlenmiştir” dedi.
Geçili, gece yeme sendromu nedeninin tam olarak bilinmediğini söyleyerek, “Yapılan araştırmalar gece yeme bozukluğu vakasına bağlı tek bir neden olmadığını, ancak birçok değiştirilebilir neden olduğunu göstermiştir. Nedenleri fizyolojik, biyolojik ve çevreseldir. Uyku düzensizliği, uykusuzluk, stres, depresyon, anksiyete, düzensiz beslenme alışkanlıkları ve düşük benlik saygısı bu sendromu tetikleyebilir” şeklinde konuştu.
“Yatmadan 2-3 saat önce son öğün tüketilmiş olmalı“
Yeme sendromunu önlemek için ilk hedefin yeterli ve dengeli bir beslenme modeli olması gerektiğini ifade eden geçili Geçili, “Kişinin ana öğünlerini atlamaması, düzenli beslenmesi oldukça önemlidir. Genellikle kişiye özel hazırlanan beslenme programına ek olarak psikolojik ve farmokolojik bir tedavi yöntemi de gerekir. Madde madde yazacak olursak;
- Gün içerisinde yeterli ve dengeli beslenilmeli,
- Ana öğünler kesinlikle tüketilmeli, öğün atlanmamalı,
- Kişiyi bu duruma iten durumlar, stres faktörleri belirlenmeli,
- Akşam öğünlerinde gereğinden fazla karbonhidrat tüketilmemeli,
- Uykudan 2-3 saat önce sıvı alımı azaltılmalı,
- Gün içerisinde yeterli protein alımına dikkat edilmeli,
- Ara öğünlerde lifli besinler tüketilmeli,
- Yatmadan en az 2-3 saat önce son öğün tüketilmiş olmalı” dedi.