Türkçeye “boşluk yılı” olarak geçen Gap Year deneyimi hakkında konuşacağız biraz da bugün. Nedir bu Gap Year, gerçekten yapmaya değer mi ve size göre mi hadi biraz konuşalım.
Nedir bu Gap Year ?
Gap Year diğer bir deyişle boşluk yılı lise ve üniversite öğrencilerinin yanı sıra yetişkin, kariyer sahibi insanların da tercih edebileceği genellikle 9 ay ila 1 yıllık bir süreci kapsayan bir zaman değerlendirme sürecidir. Gap Year yapan kişiler yönelecekleri alanı araştırmak, ilgi alanlarını keşfetmek, çalışma tecrübesi edinmek veya yeni bir dil öğrenmek amacıyla normal hayatlarına kısa bir süre boşluk verir.
Biraz kafa dinleme, kendini keşfetme gibi görünse de bu 1 sene içinde kazandıkları ile kişi kariyeri adına da güzel adımlar atmış olur. Özetle Gap Year bir tatil deneyiminden çok, akademik veya akademik olmayan hedeflerimiz adına düşünüp çalıştığımız, olağan düzenimizi baştan yaratmak adına verdiğimiz kısa bir mola diyebiliriz.
Neden Gap Year yapmalı ?
Özellikle ülkemizin eğitim sisteminde ne yapacağını bilme, kendini tanıma, sevdiği alanlara yönelme fırsatı çok az öğrencinin eline geçtiği için Gap Year deneyimi çok da zaman kaybı gibi görünmüyor. Olabildiğince yeni deneyimler elde edip gözlem yaptığımız kısa bir süreden sonra ne istediğimizi bulmamız daha olası olabiliyor. Muhtemelen bu sebeple ki hiç düşünmeden iş hayatına atılan ve istediği maddi geliri sağlamasına rağmen mutsuz olan insanların sayısı giderek artmakta.
Elbette herkes Gap Year yapmak zorunda değil. Bana kalırsa çalışırken de kariyeriniz için bir şeyler yapabilirsiniz (tabi eğer doğru alandaysanız). Ayrıca tekrar belirtmem gerekirse Gap Year evde oturup boş boş yatmak ve arkadaşlarınla eğlenmekten ibaret geçen bir zaman dilimi değil, zaten sürekli deneyimleyeceğiniz bir süreç de değil. İçinde bulunduğunuz hayat şartları, maddi imkanlar, hedefleriniz hatta kişiliğinize kadar her durum bu deneyime uygun olmayabilir.
Tüm bunların yanında çok hızlı yaşadığımız bu zamanlarda seçeneklerimizi açık tutmanın, kendimizi geliştirme hevesi içinde olmanın, istediğimiz alan veya alanlar ne olursa olsun kısa bir mola içinde sadece kendimize yönelmenin de bizi mental açıdan daha huzurlu kıldığı bir gerçek. Verdiği dinginliğin ve rahatlığın yanında araştırmalara bakarsak Gap Year alan insanların %90’ı yeni bir yabancı dil öğrenmiş. İstediği alanda staj vb. yapan insanların oranı çok yüksek değilken istediği alanı bulmuş ve bu alana yönelmeyi başarmış insanların oranı epey yükseklerde.
Bilimsel araştırmalar da Gap Year’ı destekler nitelikte
Avustralya’daki Sydney Üniversitesinde yapılan bir araştırmada, Gap Year yapan öğrencilerin sosyal ve akademik hayatlarında daha başarılı olduğu kanısına varılmış ve buna paralel olarak da öğrencilerin akademik yaşamları daha devinimli bir hal almış. Ayrıca yapılan başka bir araştırmaya göre de Gap Year yapan öğrenciler sadece başarılı olmakla kalmayıp sonrasında yöneldikleri kariyer yaşamlarında da daha mutlu oluyorlar.
Son olarak Gap Year konusunda şunu da unutmamak lazım, bu deneyimi eğitim hayatınızdan tamamen uzaklaşacağınız bir süreç olarak düşünmekten çok kişisel ve akademik gelişiminiz için planlı, sakin ama severek çalışacağınız bir mola olarak görmek daha doğru olur. Bu süreçte ilgi duyduğunuz alanları araştırır, alanlar belliyse bu alanlara yönelik sertifikalar alır, diksiyonunuzu ve iletişim becerilerinizi geliştirir, yeni bir dil öğrenmeye başlar ve seminerlere katılabilirsiniz. Bazı seyahatler yapıp yurt dışına çıkmak da bu sürecin bir parçası olabilir elbette. Yapılacaklar çoğaltılabilir, süreç sizin elinizde.