Futbolda duran top denince aklımıza ilk başta kaleyi cepheden gören gol olasılığı, diğer duran toplara göre kaleye yakın olduğu için serbest vuruşlar gelebilir ama bunların yanında, korner vuruşları, taç atışları, aut ve çift vuruşlar ve santralar dahildir.
Duran toplar hakemin oyunu durdurduğu oyuncuların nefes aldığı, oyun içinde kaybettikleri pozisyona ve mevkilerine geçmeleri için bir zaman boşluğu yaratır. Bu zaman boşluklarını hızlı kullanılan toplar yada nefes alınan dinlenilen zamanlar diye de ele alınabilir. Biz duran topların en temeli olan santralara sonra değinelim oyunun en temeli ve en geriden olanı aut atışları ile başlayalım.
Aut atışları birinci bölgeden topu güvenli bir şekilde çıkartmak için paslı yada uzun başlanabilir. Paslı başlayacak olursak stoperlerimiz kendi ceza sahamızın içine gömülür ön liberomuz yada orta saha oyuncumuz yay üzerine gelerek destek verir bekler ayakları çizgiye basarak alan genişletirler (oyunun içinde aktif olan beş oyuncu birde kaleci ile altı oyuncu ile kalabalık bir tandem oluşmuş olur).
Diğer kanatlar forvet ve bir orta saha orta yuvarlağa yakınlaşarak ortada yada her hangi bir kanat bölgesinde kalabalıklaşırlar. Diğer kalan bir orta saha oyuncusu bu iki blok arasında bol alana yönelerek topun güvenli bir şekilde oyuna girmesini sağlar. Birinci bölgeden duran topla oyunu bu şekilde başlatabiliriz. Top birinci bloktan alınıp ikinci bloğa aktarıldığında görev tamamlanmış olur.