YTÜ Yıldız Teknopark bünyesinde Ziraat Teknoloji ortaklığıyla yürütülen Fide Hızlandırma Programı’nın ‘demo day’ etkinliği yapıldı.
Ziraat Finans Grubu ile YTÜ Yıldız Teknopark iş birliğinde hayata geçirilen ve 6 aydır devam eden Fide Hızlandırma Programı ilk mezunlarını verdi. Programla 100 başvuru arasında seçilen 11 girişimciye 30’a yakın mentor tarafından global pazara açılma, yatırıma erişebilme ve pazarlama, satış gibi en önemli konu başlıklarında 15’den fazla eğitim ve 100 saatten fazla birebir mentorluk hizmeti sağlandı. Programın sonunda YTÜ’nün konferans salonunda yapılan ‘Fide Demo Day’ etkinliğinde girişimciler girişimlerini tanıttı.
GİRŞİMCİLERLE BİREBİR GÖRÜŞMELER YAPILDI
Programla, bankacılık ve finans alanlarında hizmet sunan kurum ve kuruluşlara yenilikçi ve inovatif çözümler geliştiren girişimlerin oluşması amaçlanıyor. Programa, Türkiye’nin farklı şehirlerinden inovatif dijital bankacılık, online ödeme sistemleri, blockchain tabanlı finansal uygulamalar, kobilere yönelik dijital çözümler, makine öğrenmesi ile finansal veri analitiği çözümleri gibi birçok konuda başvuru alındı.
Fide Hızlandırma Programı’ndaki 11 girişimciyle eğitimlerin yanı sıra yakın temas içinde olabilmek ve network oluşturabilmek adına 3 kez fiziksel buluşma gerçekleştirildi. Ayrıca, Ziraat Finans Grubu ekibine kendi iş fikirlerini anlatabildikleri bir Info Day (bilgilendirme günü) yapılarak Ziraat Teknoloji ve Ziraat Bankası ile birlikte yapılabilecek olası iş birlikleri üzerine birebir görüşmeler oldu.
Girişimcilere, mevcut ürünlerini pazara ulaştırmaları, farklı mecra ve platformlarda ürünlerini yayınlamaları, dijital pazarlama ve büyüme stratejilerini belirlemeleri, farklı dikeylerde iş birliği, partnerlik ve diğer iş modellerini deneyebilmeleri gibi birçok destek sunuldu.
TUZCU: NİTELİKLİ İSTİHDAM OLUŞTURMA POTANSİYELİ OLAN GİRİŞİMLERE DESTEK OLUYORUZ
Fintech ekosistemine katkı sunmak için böyle bir iş birliğine gittiklerini belirten Ziraat Teknoloji Genel Müdürü Bayram Tuzcu, “Biz doğal olarak finansal teknoloji alanında hizmet sunan, inovatif fikri olan ve bu fikri uygulamaya geçirmek üzere inisiyatif başlatmış girişimcilerimize öncelik verdik. Dijital bankacılık çözümleri, online ödeme sistemleri, yapay zeka, veri analitiği gibi çözümler öncelikli olarak değerlendirdiğimiz konu başlıkları oldu. Bizim amacımız katma değerli ürün ve hizmet üreten, nitelikli istihdam oluşturma potansiyeli olan girişimlere destek olmak ve aslında milli fintech ekosisteminin gelişimine katkı sunmak. Bu tek seferlik bir olgu değil, biz zaten finans teknolojileri anlamında sektöre hizmet eden veya müşterilerimize çok hızlı çözümler üreten fintechlerle iş birliği yapıyoruz ve bunu da önemsiyoruz” dedi.
“FİKRİN ÖNCE ‘UYGULANABİLİRLİĞİNE’ BAKIYORUZ”
Seçilen projelerde nelere dikkat edildiği noktasında da bilgilendirmelerde bulunan Bayram Tuzcu, “Program kapsamında yüzlerce başvuru aldık. Seçmiş olduğumuz projelerde öncelikle uygulanabilir bir fikrin olmasını bekliyoruz. Ayrıca bu fikri uygulamaya alabilmek için girişimcilerin gerçekten bir yol haritası ve ön hazırlığının olup olmadığına bakıyoruz. Bizim amacımız burada ürün geliştirmeden, ticarileştirme ve şirketleşmeye kadar olan süreci hızlandırarak ürünlerin bir an önce uygulamaya alınmasını sağlamak” şeklinde konuştu.
PROF. DR. YILMAZ: GİRİŞİMCİLERİMİZE ÇUKURA DÜŞMEDEN GEÇMELERİ İÇİN DESTEK VERİYORUZ
YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz da iş birliğinin önemine dikkat çekerek “Ziraat Teknoloji şirketi ve üniversitemiz iş birliğiyle fide adını verdiğimiz bir program yaptık. Bu program bir hızlandırma programı. Yani girişimciyi çıkmış olduğu yoldaki girişimcilerimizin çoğu ölüm vadisi dediğimiz bir çukura düşer belli bir süre sonra. İşte bu düşüş yaşanmadan güvenli geçişlerini sağlayacak bir destekte bulunuyoruz. Bu desteği de eğitim, danışmanlık, hukuk ve finans olarak sağlıyoruz. En önemli şey de zaten girişimcilerde finansa ulaşmaktır. İşte biz bu sorunu ortadan kaldırmış oluyoruz” ifadelerini kullandı.
TANIŞMAN: ÜLKEMİZDE STARTUP EKOSİSTEMİNİ GELİŞTİREBİLMEK İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ
YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman ise “Ziraat Bankası dünya üzerinde 17 ülkede faaliyet gösteriyor ve çok ciddi bir teknoloji ihtiyaçları var. Bu ihtiyaçların çözümü ile alakalı olarak da bir çözüm önerisi ile gittik. Nisan ayında başladığımız projede Ziraat Grubu’nun teknolojik anlamda ihtiyacı olan çözümlere ilişkin de bünyemizde olan startupları topladık. Bu startuplara eğitim destekleri verdik. Bu sunumlardan sonra da beğenilenlerle alakalı olarak artık Ziraat Grubu ile de çalışıyor olacaklar.
Bu sadece Ziraat Bankası’nın ihtiyaçlarını karşılamaktan ziyade ülkemizdeki fintek ekosisteminin gelişmesi ile alakalı olarak da yeni bir dönem. Hatta bugün diğer bankalarımızı da buraya davet ettik. Böylelikle bankalarımızın öncülüğünde fintek konusundaki öncü kuruluşların katkılarıyla ülkemizdeki fintek ekosistemi hızlı bir şekilde büyüyebilecek. Bu program bu alandaki etkinliklerin ve projelerin devam etmesine de vesile olmuş oluyor. Böylece startupların yaşama şansı artıyor doğrudan yatırımcı ya da müşterilerle buluşabiliyorlar. Finansmanla buluşmaları için bir imkan bulmuş oluyorlar ve şirketlerini büyütebiliyorlar. Ülkemizde startup ekosistemini geliştirebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.