Hindistan’ın binlerce yıl öncesine dayanan zengin ve eski bir tarihi vardır. Tarih boyunca birçok büyük uygarlığa ev sahipliği yapmıştır.
Çeşitli dinlerin, dillerin, mutfakların ve geleneklerin bir karışımıyla oluşmuş köklü bir kültüre sahiptir. Hinduizm, Budizm, İslam, Sihizm ve Jainizm’in Hint toplumunda derin kökleri vardır ve kültürel mozaiğe katkıda bulunurlar.
Hindistan, bahsettiğimiz gibi farklı gelenek, kültür ve dinlerle dolu bir ülkedir, bu nedenle de ülkede kutlanan birçok festival vardır, festivaller insanları bir araya getirerek kaynaştırmakta ve kültürün devamlılığını sağlamaktadır.. Hindistan’daki festivallerin bu kadar çeşitli olması, ülkenin zengin kültürel mozaiğinin bir kanıtıdır. Kuzeyden güneye, doğudan batıya her eyalette insanların yaşamının ayrılmaz bir parçası olan kendine özgü festivalleri vardır. Bu festivaller ülkenin kültürel zenginliğini yansıtmakta ve büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır. Bu yazımda Hindistan’ da yaşamaya başladığımdan beri deneyimlediğim dört ana festivalden bahsetmeye çalışacağım.
Bunlardan ilki; ışık festivali olarak bilinen “Diwali’dir”. Bu festival Hindistan’da kutlanan en önemli Hindu festivallerinden biridir. Işığın karanlığa, iyiliğin kötülüğe karşı zaferini sembolize eder. İnsanlar bu festival vesilesiyle evlerini ışıklarla süsler, geleneksel kıyafetlerini giyer ve birbirlerine hediye alıp verirler. Lezzetli yemekler ve ikramların yanı sıra gece geç saatlere kadar sokaklarda havai fişek patlatıldığını ve insanların coşkusunu görebilirsiniz. Gürültü ve parlak ışıkların kötü ruhları kovduğuna ve refah getirdiğine inandıkları için havai fişek patlatmak çok yaygın bir kutlama biçimi olmasına rağmen son yıllarda çevre ve sağlık açısından yarattığı tehlikeler konusunda artan bir farkındalık var ve bunun etkisiyle daha çevre dostu kutlamalar yapılması yönünde adımlar atılmaktadır. Diwali, insanları bir araya getiren neşeli ve renkli bir festivaldir. Işığın karanlığa karşı ebedi zaferinin ve iyiliğin, doğruluğun kalıcı gücünün bir hatırlatıcısı olarak her yıl kutlanmaktadır.
İkinci festival ise “Holi” festivalidir. Holi, baharın gelişini ve kışın bitişini simgeliyor. İnsanların birbirlerine renkli tozlar sürerek ve su püskürterek yaptıkları bu kutlama, iyiliğin kötülüğe karşı zaferini ve renkli bir mevsimin gelişini simgelemektedir.
Kutlanan bir diğer festival “Navaratri”, Hindistan’da dokuz gece süren, Hindu tanrıçası Durga’ya ibadet etmeye dayanan ve çok yaygın olarak kutlanan bir festivaldir. Bu festival sadece dini bir festival değil aynı zamanda ülke genelinde kültürel bir öneme de sahiptir. Toplulukların bir araya gelerek kutladığı, geleneksel müzikler eşliğinde dans gösterileri sergiledikleri bu festival, Gujarat ve Maharashtra gibi eyaletlerde özenli dekorasyonlar, müzik ve dans yarışmalarıyla özellikle görkemli bir şekilde kutlanmaktadır.
“Ganesh Chaturthi” ise fil başlı tanrı Lord Ganesha’nın onuruna kutlanan önemli Hindu festivallerinden biridir. Hindistan’da özellikle Maharashtra, Goa, Karnataka, Gujarat ve Tamil Nadu eyaletlerinde en çok gözlemlenen festivallerden biridir. Bu festivalde engelleri ortadan kaldıran, sanat ve bilimin koruyucusu, akıl ve bilgeliğin tanrısı olarak saygı duyulan Lord Ganesha’nın doğum günü kutlanıyor.
Festival, Lord Ganesha heykellerinin evlere ve halka açık mekanlara yerleştirilmesiyle başlıyor ve bu heykellerin nehir, göl veya deniz gibi büyük su kütlelerine daldırılmasıyla sona eriyor. Ganesh Chaturthi, Lord Ganesha’nın ilahi varlığını kutlayan ve Hindistan halkı arasında birlik ve bağlılığa katkılar sağlayan aynı zamanda kültürel değerlerin nesilden nesile aktarılmasına destek olan önemli festivallerden biridir.