Dernekler genellikle belirli bir amacı olan ve belirli bir topluluğa hizmet eden kuruluşlardır. Örneğin, hayvan hakları dernekleri, çevre koruma dernekleri, yardımlaşma dernekleri, adını sayamadığım mesleki dernekler gibi farklı türde derneklerdir.
Dernek türlerinden bahsetmemin sebebi her derneğin faaliyetleri farklı farklı işlediğini hatırlatmak maksadıyla belirledim. Her dernek festival düzenlemez. Yaz aylarında festival düzenleyen dernekler her yıl memleketlerine doğru yol alırlar. O yüzden başlık olarak ‘Memleket Derneklerin Festival Günleri’ diye yazdım.
Memleket Dernekleri ve Festival Günleri derken, yöresel ürünlerin her yıl hazırladığı festival faaliyetlerinden bahsedeceğim.
Yöresel dernekler genellikle şehirlerde yaşayan hemşerilerini yöre halkıyla bir araya gelmek ve şehir kültürü ile kendin kültürüyle uyum sağlamak. Bir taraftarda şehrin karmaşa kültürün içinde kendi kültürünü korumaktır. Ve düzenlenen etkinliklerle dayanışmayı arttırmayı hedeflerler.
Dernekler genellikle kendi memleketlerinde mevsimsel festivaller düzenleyerek yöresel insanlarını bir arada olmalarını sağladığı geleneksel etkinlikler düzenleyerek ve yardımlaşma faaliyetleri yürütürler.
Dernekler aracılığıyla toplumsal hareketlerle birlik beraberlik içerisinde, sosyalleşerek birçok farklı kazanımlar sağlarlar.
Bunlardan en önemlisi kültürel kazanımlardır. Festival bir topluluğun kültürünü, geleneklerini ve sanatını kutlamak için bir araya gelmesini sağlar. Bu sayede kültürel mirasın korunması, iç huzuru sağlaması ve gelecek nesillere aktarılması desteklenir.
Bunun yanı sıra ekonomik kazanımlarla yöreye katkı sağlanır. Festivalde, yöresel ürünlerin satışı ve ticaretin canlanmasına katkıda bulunur. Yerel esnaf ve işletmeler, festivallere katılan ziyaretçilerden gelir elde edebilmeleri ve ekonomik destek görmeleri beklenir.
Derneklerin toplumsal kazanımları Festivallerle, insanların bir araya gelmesini ve sosyal etkileşimin artmasını sağlar. Bu da topluluk ruhunu güçlendirir, dayanışmayı artırır ve insanların birbirleriyle daha iyi iletişim kurmasını sağlar.
Valilik izniyle ve belediyenin belirlediği kamusal alanında insanlara eğlenceli ve keyifli bir zaman geçirme fırsatı sunar. Yayla şenliklerinden farklı etkinlikler, konserler, gösteriler ve lezzetli yemekler festivallerin sunduğu keyifli deneyimlerden bazılarıdır.
Saygı ve nezaket çerçevesinde fırsatların aratılması ve sosyal bağlamında birey ve toplumların barışı, uyum sağlayıp kamusal alanlarda sosyal yaşamı kültürel akımı yaşlı ve genç kuşakları bir araya getirerek sosyalleşmeleri ve kültürlerini yaşamalarıdır.
Birlik beraberlik toplumsal sağduyu ve huzuru kuşaktan kuşağa aktarırken amaçları kültürlerini korumaktır, güven pekiştirmek, toplum kimliği bilincini yükseltmektir.
Gençlerin yabancılaşma sorununu önüne geçmek ve aidat duygusunu güçlenmesi ve gençlere organizasyon düzenlenmesi yeteneklerini ortaya koyarak ödüllendirmesi için yönetimlere bu konudan etkin bir rol almaktadırlar.
Yöneticilerin toplumsal sorunlarına eğilim göstertmesi için yetkilendirilmiştir. Derneklerin ve federasyon adı altında yöre halkın müşterek ihtiyaçların yönetim bilinciyle yöresel değerleri özgünlük kazandırmak yörenin kazanımın koruması veya aktarımlar sağlaması derneklerin ve federasyonların aslı görevidir.
Bu kazanımlar festivallerin önemli sosyal, kültürel ve ekonomik etkilerinden sadece bazılarıdır. Her festival farklı bir deneyim sunabilir ve farklı kazanımlar sağlayabilir.