Alman yazar J. W. Goethe’nin aynı adlı eserinden uyarlanan Faust operası, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) sahnelendi. Eser sanatseverler tarafından yoğun ilgi gördü.
Beyoğlu Kültür Yolu etkinlikleri kapsamında, dün akşam AKM’de Alman yazar J. W. Goethe’nin aynı adlı eserinden uyarlanan, Fransız besteci Charles-François Gounod’nun başyapıtı ‘Faust’ operası sahnelendi.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sanatseverlerle buluşturulan eser görkemli rejisi ve prodüksiyonu ile dikkat çekti. Goethe’nin edebiyat, politika ve doğa bilimleri üzerine yazdığı tüm eserlerinin bir özeti olarak kabul edilen ‘Faust’un librettosu, Jules Paul Barbier ile Michel Florentin Carre tarafından kaleme alınmış.
Recep Ayyılmaz’ın sahneye koyduğu eserin orkestra şefi Zdravko Lazarov, koro şefi ise Paolo Villa. Dekor tasarımı Efter Tunç, kostüm tasarımı Gizem Betil, ışık tasarımı Yakup Çartık’a ait olan eserin dans koreografisi ise Beyhan Murphy imzalı. Operada, Faust rolünü Hüseyin Likos, Marguerite rolünü Ayten Telek, Mephistopheles rolünü Gökhan Ürben, Valentin rolünü Alper Göçeri, Siebel rolünü E. Tuğba Tekışık, Wagner rolünü Burak Kul, Marthe rolünü Neslişah Pekin üstlendi.
Eser, 21 Ekim Cumartesi günü, AKM’de tekrar sanatseverler ile buluşacak.
ESERİN KONUSU
İhtiyar Doktor Faust, kasvetli, karanlık odasında gençliğinin özlemini duymaktadır: Dua da etse derdine çare bulacağından emin değildir. Bu nedenle şeytanı çağırmaya karar verir. Şeytan Mephistopheles yüzünde alaycı gülümseyişiyle gelir ve Faust’a ne istediğini sorar; ‘Para mı, ün mü?’… Yaşlı Doktor Faust ise hiçbirini istemez, o sadece gençliğini arzulamaktadır. Şeytan ona gençliğini verecektir ancak buna karşılık ondan ruhunu ister. Ve Mephistopheles kozunu oynar. Aniden güzel bir kız hayali belirir, bu Marguerite’dir. Marguerite’i gören Faust heyecanla pazarlığı kabul eder. Böylece olaylar gelişir ve Faust genç bir delikanlı olarak kaderini Şeytan Mephistopheles’nin ellerine bırakır.