Faizin kısaca özeti parayla para satmaktır. Faiz hiçbir ülke için yararlı değildir. Faizin bir çok türü vardır. Ancak bu yazımda faiz indiriminden bahsedeceğim. Asıl konumuz Merkez Bankasının uzun zamandır uyguladığı “faiz sebep enflasyon sonuçtur” politikası.
Peki bu politika nasıl sonuçlar doğurur yada doğru mudur? Şu anda Merkez Bankası’nın, resmi verilere göre enflasyon oranı %79.60 olan bir ülkede uyguladığı bu faiz politikası yanlıştır. Şuanda faiz %14 den 100 baz puan indirilerek %13’e düşürüldü. Uygulanan bu politika sonucu dolar bugün itibari ile 18₺’yi aşmış durumda. Tabi ki doların bu denli yüksek olması ülkemizin borçlarının sürekli artması, piyasadaki fiyatların sürekli artması, benzinin fiyatının sürekli artmasına neden olacaktır. Enflasyon oranı çok yüksek olduğu için de bu durum ülkemizi daha da etkileyecektir.
Daha önce yazdığım yazılarımda belirttiğim gibi temel gıda diğer tüm ürünlerde fiyatlar daha da yükselecektir. Hükümetin uyguladığı kur korumalı mevduat hesabı da hazineye çok ciddi bir yük getirecektir. Bunların bütünü de bir ekonomik çöküntü oluşturacaktır. Çok yakın zamanda Venezuela ve Arjantin gibi ülkeler bu durumu yaşadı ve ekonomik iflas bayrağını çekti. Bizim ülkemiz de bu duruma doğru gitmekte.
Bunun önüne nasıl geçilebilir? Şuan bu aşamada hiç de kolay değil. Ancak bir kaç çözum yolu mevcut. Bunlar; kur korumalı mevduat hesabının iptal edilmesi, Reel faiz oranının en az 500 baz puan arttırılması, yerli tarıma destek verilmesi, üretim ve ithalat oranlarının arttırılması, dışa bağımlılığın en minimal düzeye indirilmesi ile ekonomik durumun çözülmesi daha da kolaylaşacak ve hazinede ki yük azalacaktır.
Faizin olmadığı bir ülkede yaşamak ümidiyle…