Merhaba sevgili yol arkadaşlarım, bugün size her sokağı tarih kokan ve doğal güzellikleriyle kendine hayran bırakan, manevi zenginliğiyle kalpleri coşturan, güzel bir yarımadamız olan Gelibolu’dan bahsedeceğim..
Benim size anlatmak istediğim gerçek Gelibolu… Masmavi denizin, yemyeşil doğayla buluştuğu ve içinde birçok evliya ve Gavs makamı bulunduran kalpleri titreten, insana huzur veren Gelibolu….
Haydi bu doğa harikası ve cennet köşesi yarımadamıza gezintiye başlayalım….
Gelibolu’ ya gelmek için, Tekirdağ- İstanbul istikametinden Edirne -Malkara yoluna girmeden ,otoban üzerinden gelebilirsiniz. Ayrıca Çanakkale- Gelibolu, Lapseki- Gelibolu ve Eceabat- Gelibolu deniz feribot seferleri de mevcut…
Gelibolu’nun yıllar önce taşıdığı kültür hazinesi hala varlığını devam ettiriyor ..Fransız mezarlığı ve Fransız anıtı, Rus anıtı ve Savaş Müzesi bunlara örnek olarak verilebilir. Aynı zamanda geçmişten günümüze kadar varlığını korumuş ve zamanında birçok Evliyayı bağrına basmış ,Gelibolu toprakları… Birçok evliya ve gavsa ev sahipliği yaparak hala manevi değerleri koruyor..
Ahmet dede türbesi.,Gaffar baba türbesi, Bayraklı dede, Hallacı Mansur türbesi, Mehmet ve Ahmet Bican hazretleri nin türbeleri ve daha birçokları bulunuyor…
Ayrıca manevi değerler bakımından Gelibolu’nun güney girişinde yer alan Gelibolu mevlihanesi, hala gelibolu halkını ağırlıyor… Aktif şekilde kullanılan Gelibolu mevlihanesi, hafta sonları ücretsiz olarak sema gösterisi ve MESNEVİ şerhi ile hayat buluyor. Aynı zamanda Gelibolu şehitliği, Gelibolu kalesi, çilehane, savaş müzesi vb diğer görülmesi gereken yerler..
Türbeleri hepsi birbirine çok yakın, buyüzden yerleri yukarıda olduğu için ,kısa bir mesafeyle limana yada sahile inebilirsiniz.
Mavinin ve yeşilin birleştiği muhteşem bir manzara karşılayacak sizi….. Eğer Bayraklı Dede türbesinden direk aşağı yolu takip ederseniz, sahildeki parlayan sıcak kumlu, masmavi denizi olan plajla karşılaşırsınız.. Plajda herkese şemsiye -şezlng olduğu gibi ,ailelerin oturabileceği ayrı localar yapmışlar. Plajın tam karşısında birçok kafe ,restoran yada bistro -Cafe vb sizi karşılıyor…
Ayrıca kıyı kesimde otopark mevcut. Hallacı Mansur ‘un türbesinden ters tarafa giderseniz, aşağıdaki yoldan direk limana inersiniz. Limanın kıyısında balık lokantaları sizi karşılar. Biraz daha içerde, şehir merkezinde birçok kafe restoran ev sahipliği yapıyor…
Gelibolu’da nereye adım atsanız bir türbeyle karşılaşmak mümkün…
Maneviyat ve doğal güzellikleriyle göz kamaştıran bir yer Gelibolu…
Aynı zamanda yaz aylarında tatilcilerin uğrak yeri olmuş durumda…. Kışı ise ,büyük ihtimalle sakin geçiyor.
Kalmak için bir çok otel ve pansiyon mevcut. Aynı zamanda öğretmenevi de konaklamaya uygun…
Yeme içme fiyatları ,günümüz şartları ve turistlik olduğu düşünülürse idare eder… Ama çok ucuz da değil….
Gelibolu’ da sahil kesimleri de görülmeye değer.. Yürüyüş parkurları, çay bahçeleri yeşillik alan ve parklar Gelibolu sakinleri için güzel alternatifler…
Son olarak evliya Çelebi misali gezmek güzel… Bana gezmek mi ,okumak mı derseniz ; bence hem gezmek hem okumak derim.. Ülkemizin her köşesi cennet ,keşke kıymet bilsek.. Gelibolu da tarihiyle, doğal güzellikleriyle ,manevi değerleriyle ,deniz ,kum güneşiyle görülmesi değer ülkemizin cennet köşesinden bir parça…. Böyle yerleri korumayı ve daha çok bilinçlenmeyi niyet ediyorum canlar..
Su gibi olun. Eyvallah dostlar görüşmek üzere….