Evlilikte ve ilişkide kendini değersiz hissetmek… Love Bombing-İlişkide Duygusal İstismar ve Etkileri…
“HAYAL KIRIKLIĞI, KARŞILANMAMIŞ,KONUŞULMAMIŞ BEKLENTİLERDİR. SEVGİYİ BİTİRİR.”
Love Bombing (Sevgi Bombardımanı) Nedir?
Love Bombing (Sevgi Bombardımanı veya Aşk Bombardımanı), bir ilişki veya flört sürecinde bir kişinin diğerine aşırı derecede sevgi ve ilgi göstermesi olarak tanımlanır. Bu terim genellikle psikolojik manipülasyon taktiklerinden birini ifade eder. Manipülatif bir partnerin diğerini etkilemek, bağımlılık yaratmak ve kontrol altına almak amacıyla aşırı derecede romantik ve duygusal davranışlar sergilemesidir. Love bombing yani sevgi bombardımanı da etkisi sonradan anlaşılan duygusal şiddet türlerinden biri.
Manipülasyon, kişinin iletişim halinde olduğu kişiyi kendi çıkarları için yönlendirmesidir. Her ikili ilişkide olabilen bu durum romantik ilişkilerde de yaşanmaktadır. Partnerini kendi istekleri için yönlendirmek, problem oluşturmak, partnerinin duygularını çıkarları için kullanmak manipülasyona verilebilecek çeşitli örneklerdir. Çoğu durumda manipüle edilen kişi durumun farkında olamayabilir.
Manipülatör, olayları zamanlara yayarak, karşı tarafa fark ettirmeden manipüle edebilmektedir. Manipüle edilen kişide kendini eksik hissetme, yetersiz görme, değersiz hissetme, özgüvenini yitirmiş hissedebilir. Love Bombing ise kişi ilişkinin başında ya da flört döneminde yoğun ilgi göstermektedir. Bu durumun inandırıcı olması adına ilişki içerisinde olduğu kişinin sosyal çevresine de yoğun ilgi ve sevgi gösterebilir böylelikle karşı tarafın güvenini kazanır. Love bombing sonrasında kişilerde aşağıdaki problemler görülebilir;
Güven Problemi .
Özgüvensizlik.
Şüphecilik.
Kendi hakkında sorgulamalar.
Değersizlik duyguları ilişkiye duyulan ihtiyaçla orantılı olarak artmaktadır. Bu da karşı cinsle ilişkilerde daha çok gözlenir. Karşı cinsle olan ilişkilerde istenmeme, reddedilme durumları özgüveni kökten sarstığından, bu duygu çok daha yoğun hissedilmektedir. Değersizlik hisleri yaşayan birey karşıdakinin kendine göstereceği ilgiye, öneme büyük ihtiyaç doğar. Bu durum zaman içinde ihtiyaç duygusunun getirdiği bağımlı bir ilişkiye dönebilir. Burada ilişkiden kaynaklanan bir sorun varsa konuşularak çözülmeli ya da ilişkinin devamı gözden geçirilmelidir.
Korkular ve kaygılar yüzünden zorunluluk olarak devam eden bir ilişkide mutlaka bir uzmana giderek, psikolojik destek alınmalıdır. Sorun çözülmediği taktirde, değersizlik duygusu ilerleyip, pekişerek, kişilik sorunu haline gelecek ve kronikleşecektir. İlişkinin ilerleyen dönemlerinde gösterilen ilgi ve sevgi boyutu azalır ya da nedensizce kesilir. Hissettiğimiz şekilde davranamadığımız ilişkilerde, duygusal tepkiler bastırıldıkça, birey kendi benliğini yitirecektir.
Kaygı ve korkularla duyguları sınırlanan kişi de, büyük bir bunaltı hissedecektir. Sevdiğiniz halde kullanılırım ya da zayıf düşerim korkusuyla seviyorum diyememek, kıskandığı halde bunu göstermekten kaçınmak, ya da ilişkiyi kaybetmekten korktuğunuz için kızgınlık ve kırgınlıklarınızı söylememek gibi davranışlar, zaman içinde karşıdakinin size davranışlarında bir özensizlik, bir bencillik yaratabilir.
Önceliklerinizi, isteklerinizi ve duygularınızı belli etmediğiniz sürece, bir dönem sonra ister istemez, partnerinizin kendisiyle ilgili istekleri, endişeleri, ihtiyaçları, öncelikleri sizinkinin yerine geçecektir. Kadınlar yaşadıkları durumun aslında bir love bombing olduğunu ilişkinin başında gösterilen aşırı ilgi ve sevgi, hediye yağmurları, sonu gelmeyen iltifatlar ve mutluluk vaatlerinin birdenbire önemsenmeme, değersiz görülme, küçük düşürülme gibi davranışlara dönüşmesiyle anlayabiliyorlar. İlişkinin başında kadına hayran ve aşık gibi davranan ve bunu aşırı hareketlerle hem kadına hem diğer insanlara gösteren erkek bir süre sonra bu davranışlarını keserek kadına duygusal olarak kötü davranmaya başlıyor. Bu kötü davranışlar genel olarak kadını toplum önünde küçük düşürmeye çalışma, önemsiz hissettirme, fikirlerini önemsememe, görmezden gelme gibi davranışları kapsıyor.
Sonuç olarak değersizlik hisleri, bağlanma korkuları, endişe ve kaygılar yüzünden, ya partnerinize gereken önem ve değeri gösteremeyip, ona ve ilişkinize zarar verirsiniz, ya da korkularınız ve düşük öz saygınız nedeniyle gereken sevgi ve saygıyı göremezsiniz. Bu da, bireyin kendine olan saygısını ve güvenini yok edici çok yıpratıcı bir olaydır. Değersizlik duygusu yaşayan, fakat ilişkiden çıkamayan kişinin psikolojik yardım alması şarttır. Karşı tarafın sizi yeterince önemsemediği duygusu mutlaka çözülmelidir. Aşk bombardımanına maruz kalan kişi ilişki bittikten sonra durumun farkına varabilmektedir. Kişide; güven sorunları, özgüvensizlik, şüphecilik, kendini sorgulama durumlara ortaya çıkabilmektedir. Kişi bu durumla başa çıkamazsa uzman yardımı alması önerilmektedir.