Evlilik ciddi bir müessesedir!… Evlilik denilen müessese sadece iki karşı cins insanın nikah ahdleri vesilesi ile izdivaçları demek değildir.
Nikah ahdli izdivaç tanımı geçerli lakin yeterli bir tanım değildir. İnsan; sadece eti ve kemiği ile değil akıl melekeleri, fikir hürriyetleri, gönül muhabbetleri ile birlikte bir bütün olarak incelenmesi gereken fiiliyatları ve dâhi fikriyâtları ile birlikte yüce bir varlıktır…
PEKİ EVLİLİK NEDİR?…
Evlilik müessesini yapmaya antlaşmış karşı cins bireylerin akıllı ve dâhi basiretli bir şekilde çeşitlendirilmesi mümkün olan 3 mühim soruya hem fikren hem fiilen cevap verebilmelidirler.
- Sen Ben Olabilecek Misin? Ben Sen Olabilecek Miyim?
- Fikirlerimiz, Fiillerimiz, Hayata Bakış Açılarımız Uygun Mu? Zıt Özeliklerimizi Beyan Ederken Birbirimize Saygılı Olabilecek Miyiz?
- Çocuklarımızın Ruh, Beden Ve Akıl Binalarını Faziletli Ve Basiretli Bir Şekilde İnşa Edebilecek Miyiz?
Açıklamaya ihtiyacı olan 1. Maddenin açılımı;
Nikah ahdli izdivaçın yani evlilik müessesinin en mühim mihenk taşlarından biri empati yeteneğidir. Eşlerden birinin diğerinin duygu, fikir, dinçlik, yorgunluk, yoğunluk, müsaitlik vb… Fiiliyat ve dâhi fikriyât mıknatıslarının birbirini çekmesi o kadar mühim bir esastır ki tâbir-î câiz ise yazılı olmayan kanun hükmündedirler…
PSİKOLOJİ ZİNCİRLEMESİ!…
Fiil ve fikriyât taşlarını yerli yerine iyice oturtamayan bireylerin izdivaçlarının gerçekleşmesinde dünyaya gelen nesillerin varlıklarında sızıların olmaması pek hâkikâtte rast gelinen bir husus değildir gibi. Çünkü bir derenin derinliğinde pislik var ise yüzeyine de o pislik yansıyabilir. Bu durumun tam tersi de pozitiflik mâhiyetindedir…