Evde bakılan kedi, köpek ve gelinciklere yönelik yürürlüğe sokulan mikroçip uygulamasında son tarihin 31 Aralık 2022 olduğunu hatırlatan Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baydın, merak edilen soruları yanıtladı.
26 Şubat 2018 tarihinde 30344 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe giren kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesine dair yönetmeliğe ilişkin evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirildi.
Veteriner hekim Ahmet Baydın, 31 Aralık 2022 tarihinden itibaren çip taktırmayanlara 5199 sayılı kanun gereği para cezası uygulanacağını dile getirdi.
Mikroçip uygulamasının nasıl yapıldığını anlatan Baydın, “Deri altı enjeksiyonu şeklinde uygulanan çok basit bir işlemdir. Hayvanımıza aşı yaparmış gibi direk derisinin altına pirinç tanesi büyüklüğündeki implantı yerleştiriyoruz. Ortalama 3-5 saniye kadar sürüyor. Anestezi gerektirmez, hiçbir zararı ve yan etkisi yoktur. Ayrıca mikroçip hayvan vücudunda ömrü boyu dayanabilir” dedi.
Evcil hayvanını sokağa bırakanlara cezai işlem uygulanacak
Hayvan sahiplerine mikroçip çağrısında bulunan Baydın, “Çip ile hayvanlarımıza 15 haneli bir kimliklendirme işlemi yapılıyor. Bu sayede hayvanın kaybolması durumunda, sahibine ulaşılabiliyor. Kayıp durumlarında GPS gibi takip edemiyorsunuz ama kayıp ibaresi sistemde gözüktüğü için hayvanı getiren vatandaşın asıl sahibi olup olmadığını anlayabiliyoruz. Aynı zamanda da bu sistem sayesinde daha önce yapılmış işlemler ve aşılanmalar da görülebiliyor” dedi.
Çip taktırmayan kişilere karşı oluşabilecek yaptırımlara dikkat çeken Baydın, “Çip yasasına uymayan hayvan sahiplerine maddi para cezası uygulanacak. Bunun yanı sıra veteriner hekimler olarak, bu hayvanlara herhangi bir hastalanma durumunda müdahalede bulunamayacağız” şeklinde konuştu.
Baydın, yeni doğmuş hayvanlarda çip zorunluluğunun 180 gün sonra uygulanacağını aktardı.