Son dönemin en önemli sorunlarından birisi olarak gözüken ev sahibi kiracı ilişkileri çözümsüzlüğe doğru ilerlemektedir. Özellikle fiyat artışları ile doğru orantılı olarak yüksek kira bedelleri kiracı için büyük bir sorun oluşturmaktadır. Gelirinin büyük bir kısmını oturacağı eve vermek zorunda kalan kişiler bu durumun bir an önce kontrol altına alınması gerektiğini düşünmektedirler.
Prosedür de oturduğu bedelin yıl da %25 artış yaparak oturması gereken kiracı ev sahibi tarafından yüksek bedel kira artışına maruz kalmaktadır. Sorunu hukukta arayan bir kiracı için duruşma için gün en erken 1 yıl sonrasına verilmektedir. Davayı açıyorsunuz yasa normalin de kiracıyı koruyor düzenlenen tensip tutanağı ile 1 yıl sonrasına verilen davalar da çoğu zaman uzlaşma yoluna gidilmesi tavsiye dediliyor.
Özellikle büyük şehirler de konut krizi olarak karşımıza çıkan sıkıntı son dönem arabulucuk yöntemi ile ayrı bir boyut kazanmıştır. Sahip olduğu konutları gelir kaynağı olarak gören kesim de fiyatların bu şekil de olmasından rahatsız ama duruma göre kendini kurtarma çabası içersine girmiştir. İki tarafta kendini haklı görmektedir. Arabulucuk yöntemi artan dava trafiğini rahatlatacak mı şuan uygulama çok yeni olduğu için net birşey söyleyemiyoruz.
Ortada bir mağduriyetin olduğu bir gerçek iş atama okul durumundan şehir değiştiren ve kiralık ev arayan insanlar çok zor durumdadırlar. Ortalama kiraların 10 binin üstünde olduğu şehirlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Yaşadığım Sakarya ilin de atanan memurlar üye olduğum bir çok sitede kiraların 10 bin ve 12 bin civarı olduğunu ev bulmanın çok zorlaştığını yazdıklarını görüyorum. İstanbul,İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerin kira fiyatlarını inanın araştırmaya elim gitmedi.
Artışın sürekli olması inanın bir çözüm değildir. Son 4 yılda kur dalgalanmaları pandemi ve mülteci göçü gibi sorunlar büyük şehirler daha bir çok ilde kiracının belini bükmeye başlamıştır. Geliri yüksek olan bir kesim için artışlar normal sayılabilir. Bölgesel bir kira harıtası yapılmalıdır. İl ve ilçeler konumlarına göre kira bedelleri belirlenmeli bunun üstünde kira talep edenler için cezai yaptırımlar uygulanmalıdır. Kentsel dönüşüm projelerin de belli bir dönem kiracı olacak kat sahiplerinin de ev bulma sıkıntısı ortaya çıkıyor. Kısacası tüm sıkıntılar bir zincir gibi birbirine bağlı bir durumdur. Düşük ücret ile oturan bir kiracı var ise yasalara göre ev sahibide korunmalıdır. Amaç haklılık savaşı değildir. Ortada toplumsal bir sıkıntı yaşıyoruz. Bu durumun acilen çözüme kavuşturulması gerekmektedir.
Son dönemde çok duyduğum insanların sokak sohbetlerin en çok konuştukları bir konu olduğu için yazılması gerektiğini düşündüm. Sorunlar çözülmek içindir. Ev sahiplerinin biraz daha vicdanlı olmasını istiyorum. Unutmayınız deprem ile bir gece de binlerce insan evsiz kaldı. Can kayıpları oldu. Mal mülk canın yongasıdır ama malınız için gelir talep ederken vicdanınıza ağır yükler yüklemeyiniz. Keyifle okumanız dileğiyle