Kiracı ve ev sahibi arasında yaşanabilecek anlaşmazlıkları önlemek için kira sözleşmesi tüm demirbaşları eksiksiz içermeli, depozito miktarı açıkça yazılmalı ve yıllık kira artış oranları kanuni sınırlar çerçevesinde belirlenmelidir.
E-Devlet üzerinden kira sözleşmesi nasıl yapılır?
“Kira Sözleşmesi Bilişim Sistemi” sayesinde, ev sahibi e-Devlet üzerinden sözleşmeyi hazırlar ve kiracının onayına sunar. Kiracı da e-Devlet üzerinden onaylayarak barkodlu, resmi ve güvenilir bir sözleşme oluşturmuş olur.
Kira artış oranı (TÜFE) hesaplaması yasal olarak nasıl yapılır?
Borçlar Kanunu’na göre konut kiralarında yapılacak yıllık artış oranı, TÜİK tarafından açıklanan son 12 aylık TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ortalamasını kesinlikle geçemez.
Depozito bedeli en fazla ne kadar olabilir ve nasıl ödenmelidir?
Kanunen ev sahibinin isteyebileceği güvence (depozito) bedeli en fazla 3 aylık kira bedeli kadar olabilir. Bu bedelin elden değil, vadeli bir banka hesabına yatırılması hukuki olarak en güvenli yöntemdir.
Ev kiralama sürecinde hem kiracının hem de ev sahibinin (kiralayan) yasal haklarını korumak için kira sözleşmesinin detaylı ve kanunlara uygun şekilde hazırlanması büyük önem taşır. Sözleşmede evin teslim edildiği andaki demirbaş durumu (kombi, petekler, boya vb.) eksiksiz olarak listelenmeli ve taraflarca imzalanmalıdır. Kanunen ev sahibinin isteyebileceği güvence (depozito) bedeli en fazla 3 aylık kira bedeli tutarında olabilir ve bu paranın elden değil, vadeli bir banka hesabına yatırılması hukuken en güvenli yoldur.
Kira sözleşmelerinde yaşanabilecek en büyük anlaşmazlık olan yıllık kira artış oranı, Borçlar Kanunu ile sınırlandırılmıştır. Yapılacak zam oranı, TÜİK tarafından açıklanan son 12 aylık TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ortalamasını kesinlikle geçemez. Ayrıca günümüzde e-Devlet üzerinden “Kira Sözleşmesi Bilişim Sistemi” kullanılarak dijital ve barkodlu sözleşme yapmak da mümkündür; bu sayede sözleşme doğrudan resmi evrak niteliği kazanır ve ilerde oluşabilecek sahte imza veya inkar durumlarının önüne geçilmiş olur.













