Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Düşük faizli kredi kullanan, TESKOMB kefaletiyle kredi kullanan yaklaşık 1 milyon 300 bin esnafın 13 milyar kredi borcu haziran sonuna kadar ertelendi” dedi
Bakan Pekcan, “Hem Sanayi ve Ticaret Odası hem de Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile toplantı yapacağız. Onların sorun ve taleplerini dinleyeceğiz. Dünya, pandemi nedeniyle hem sağlık hem de ekonomik olarak çok zorlu bir süreçten geçiyor.
Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde bu süreci hem sağlık hem de ekonomik alanda aslında diğer ülkelerden ayrışarak çok başarılı bir şekilde yürütüyoruz. İş insanımızın, esnafımızın bu dönemde yaşadıkları zorlukların da farkındayız. Devlet olarak, başta Sayın Cumhurbaşkanı’mız ve bakanlığımız olmak üzere yanlarında olduğumuzu her an hissettirmek için gayret sarf ediyoruz” diye konuştu.
1 MİLYON 300 BİN ESNAFIN KREDİ BORCUNA ERTELEME
Tedbirleri bırakmadan koronavirüs vaka sayılarının azaltılmasının önemli olduğunu aktaran Bakan Pekcan, TESKOMB kefaletiyle kredi kullanan yaklaşık 1 milyon 300 bin esnafın 13 milyar borcunun haziran ayı sonuna kadar ertelendiği duyurdu. Bakan Pekcan, şunları söyledi:
“Son günlerde mutasyonla ilgili çekingenliğimiz var. Yoksa bu kısıtlamaları devlet olarak kim ister ki yapmayı? Bu süreçte Türkiye, ihracatta üçüncü çeyrekte yüzde 33,4 büyüme gerçekleştirdi. Son çeyrekte de önceki çeyreğe göre yüzde 18,4 büyüme gerçekleştirdik. İlk defa çeyreklik dönemde ihracatımız 51,2 milyar dolar seviyesine ulaştı. Ocak ayında da bu trendimiz devam ediyor. 15 milyarın üzerine çıkarak, ocak ayı ihracatı olarak en yüksek rakamı yakaladık. Diyarbakır özelinde çalışmalarımız devam ediyor.
Esnaf ve sanatkarlar, TESKOMB aracılığıyla düşük faizli kredi kullanıyorlar. Kredinin toplam tutarı 68 milyar dolara ulaştı. Bunun sadece 42 milyar doları 2020 yılında verildi. Bu kredilere baktığımız zaman Diyarbakır’a 484 milyon TL kredi verdik. Bugün müjdeli haberle geldik. Düşük faizli kredi kullanan, TESKOMB kefaletiyle kredi kullanan yaklaşık 1 milyon 300 bin esnafımızın 13 milyar kredi borcu haziran ayı sonuna kadar ertelendi.” dedi.
OCAK- KASIM DÖNEMİNDE 6,1 MİLYAR DOLAR DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMCI
Türkiye’nin, dünya ekonomisindeki gelişmeler, tedarik zincirlerinin yön değiştirmesiyle jeopolitik konumu ve tüketici pazarlara yakınlığı, Avrupa Birliği (AB) standartlarında kaliteli üretim altyapısı, eğitimli iş gücü ve rekabeti ile küresel tedarik zincirlerindeki değişimde dijitalleşmeye yatkınlığıyla daha fazla yer alacağına vurgu yapan Pekcan, şöyle konuştu:
“Dünyada doğrudan yatırımların yüzde 42 gibi azaldığı bir dönemde Türkiye, ocak- kasım döneminde 6,1 milyar dolar doğrudan yabancı yatırımcı almış bulunmakta. Bunun da önümüzdeki reform paketiyle beraber çok ciddi oranda artacağını ön görüyoruz. Ticaret Bakanlığı olarak son 2 yılda Diyarbakır’a 3,7 milyon TL ihracat desteği verdik. Diyarbakır’a bizi mahcup etmedi. Yüzde 16,4 ihracat artışıyla 255 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
İnşallah 2021’de bu rakamları artırarak sürdüreceğiz. Bakanlığımızın kadın girişimcilere destekleri var. Kadın girişimcilerin kooperatifleşmesine yönelik verdiğimiz hibe destekleri var. Kadın kooperatifleri için 150 bin lira olan desteklerden Diyarbakır’da 5 kooperatif yararlandı. 2021’de de bu desteklere devam edeceğiz.”