Fransa Büyükelçiliği tarafından fonlanan ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) tarafından yürütülen “Eşitlik Çocuklukta Başlar” projesi ile çocuklarda toplumsal cinsiyet eşitliği değerlerinin yerleşmesi hedeflemektedir.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), bünyesinde bulunan gönüllüleri ve 16 ülkedeki temsilcikleri ile kadınların insan haklarından daha fazla yararlanması adına çalışmalar yapan bir üst kuruluştur. Ayrıca sosyal, siyasal ve ekonomik alanlarda erkek egemenliğinin, kadınlar, kız çocukları ve LGBTİ+ bireylerin karşılaştıkları ayrımcı tutum ve davranışların sona ermesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması önündeki ekonomik, sosyal, kültürel ve yasal engellerin ortadan kaldırılması için çalışmalar yürütmektedir.
“Toplumsal cinsiyet eşitliği çocuklara aşılanmalı”
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, çocuklar için hazırlanan “Eşitlik Çocuklukta Başlar” projesinin temel amacını şu sözler ile tanımlıyor;
“Biz ‘kreş’ dediğimiz yani bakım yükünü annelerin üzerinden alarak istihdama gitmesini sağlayan sistemi hayata geçirmeyen bir toplumuz. Dolayısıyla çocuklarımız sosyal ortamlarda değil büyüklerin yanlarında büyüyor ve büyüklerden gördüklerini tekrar eden ya da algının yayılmasını sağlayan bir süreci takip ediyor. Büyüklerin kendi dünyalarını paylaşmış oluyorlar. Oysa ki 3 yaşlarındaki bir çocuğun zihni açıktır ve 3-4 dili birden öğrenebilir. Gördüğü ve bundan sonraki yaşamsal süresi içerisinde kazanacağı edinimlerin temelini bu süreçte atar. Biz de projemiz ile bu süreç içerisinde cinsiyet eşitliği kavramını aşılamak istiyoruz.”
“Çocuklarımıza ‘prenses kızım’, ‘aslan oğlum’ gibi tanımlamalar yaparak, oğlanlar için mavi, kızlar için pembe tercih ederek ve büyüdüklerinde cinsiyet ayrımı yaparak getirilen yasaklar bir ön yargı zinciri oluşturmaktadır. Oysa ki insan odaklı bir eğitim ortaya koyulması çocukların ileri yaşlarında eşitlikçi bir bakış açısı kazanmaları sağlayacaktır.”
“Kadınlara yönelik ‘Öğretmen olursan evine daha çok vakit ayırırsın’ gibi söylemlerin yoğun olduğu ülkemizde aslında hangi işi yaparsa yapsın evdeki işlerin ortak paylaşımlarla işin halledilebileceği fikrinin yeşermesi lazım. Hepimiz annemizin karnından meslekleri öğrenerek doğmuyoruz ve mesleğin cinsiyeti olmadığının farkındalıklarını yaşıyoruz.”
“Bizim amacımız; öpülen kurbağanın prens olması ya da evde çalıştırılıp okula gönderilmeyerek aşağılanan kadınların olduğu hikayelerin temelini yıkmak ve doğru yapılanmasını sağlamaktır. Dolayısıyla çocukların mesleği seçebileceği, bu konuda eğitime erişebileceği ve kadınları görünmez yapan zihniyete karşı görünür olmanın yollarını hayata geçirmek istedik” ifadelerini kullandı.
“Çocuklar için 3 öğretici kitap ve video hazırladık”
Cinsiyetçi masalların değişmesi gerektiğini belirten Güllü, “Eşitlik çocuklukta başlar” sözü ile 5-8 yaş aralığındaki çocuklarda toplumsal cinsiyet eşitliği ve şiddetsiz iletişim değerlerinin yerleşmesi amacıyla 3 adet öğretici kitap ve video hazırladık. Bunlar tamamen ücretsizdir. Hedefimiz herkesin bunlara erişip zihniyetini değiştirebilmesidir.”
“Kız ve oğlan çocukları için, sünnetinden sonra ergenliğinde değişip tüm topluma üstün model yaratan ailelere seslenmiş oluyoruz. Okurken veya izlerken onlar da beslenecekler ve aynı zamanda yeni bir yavrunun dönüşümüne katkı sağlamış olacaklar” şeklinde konuştu.
“Herkesi zihinsel dönüşüm mücadelesine davet ediyoruz”
“Dünya ekonomik formu 2021 raporuna göre Türkiye, 156 ülke arasından 133’üncü sırada. Oysa ki bundan 10 yıl önce çok daha önce sıralarda yer alıyorduk. Bu anlamda da eşitsizliğin ciddi anlamda beslendiği bir ülkede yaşıyoruz.”
“Bu ülkenin 30 tane büyükşehir belediyesi arasından sadece 3 tanesinde kadın başkan vardır. Bunlardan 1’i tutukludur. Bakanlıklarda ise sadece bir tane kadın bakan vardır o da aile ve sosyal hizmetlerden sorumludur. Neden bir kadın sağlık bakanı, adalet bakanı ya da enerji bakanı olamıyor? Bu ülkenin kuruluş mayasında emeği olan, 1850’li yıllardan beri eşitlik için mücadele eden yasal mevzuatta eşitliği sağlanmış ama sahada uygulamada eşitliği bulunmayan Türkiye için herkesi zihinsel dönüşüm mücadelesine davet ediyoruz” dedi.