Erken teşhiş hayat kurtarır kansere dur de! Ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kardiyovasküler’den sonra kanser geliyor. Peki, hakkında ne biliyoruz?
Yeterince bilinçli miyiz? Korunuyor veya düzenli olarak tetkit yaptırıyor muyuz? Cevabımız hayırsa, gelin kansere dair bilgi tazeliği yaparak önemini anlayalım.
Dünyada her yıl 17 milyon insanın yakalandığı ve takriben 9.3 milyon kişinin ölümüne sebebp olan kanser; yaş, dil ve ırk ayırımı yapmadan sigara ve alkol kullanımını bırakamayan/bırakamasa dahi eşit oranda azaltmayan, spordan kaçan, cinsel beraberliklerde korunma yöntemlerini tercih etmeyen ve yeterince düzenli/sağlıklı beslenmeyen herkesin yakasına yapışıyor.
Dünya genelinde önemli bir sağlık sorunu olmakla beraber, toplumda önemli bir sosyoekonomik yüke, maddi ve manevi kayıplara yol açmaktadır. Bu hususta ulusların oluşturdukları sağlık politikaları neticesinde farkındalığın artmasına yönelik düzenlenen etkinlikler hem büyük önem taşıyor hemde her yaştan insanların kanser bilinci edinmesine sebep oluyor. Amaç, insanların kansere yakalanmadan önce alması gereken tedbirler doğrultusunda adeta ayna görevi görmek.
Lösemi, göğüs, rahim ağzı, prostat ve ilik gibi hayati değer taşıyan ve ne yazık ki ölümlere sebep olan kanser türlerinden korunmak ve kaçınmak için erken teşhis gerçeği ile artık tanışmamız şart.
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Mobil kanser tarama araçlarında:
- 2 yılda bir meme kanseri taraması,
- 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması,
- Kadın-Erkek ayırımı yapmadan, 50-70 yaş arası herkesin kalınbağırsak kanser taraması,
- Ücretsiz yapılmaktadır.
Soğuk duş etkisi yapan kanserden korunmak ve erken teşhis ile hayat kurtarmak için sıklıkla kontrole gidelim, hem kendimizi hemde sevdiklerimizi ihmal etmeyelim.