Erkeklere sormak istiyorum. Aynı sofrayı paylaştığınız, aynı yastığı paylaştığınız, aynı hayatı paylaştığınız, ömrünüzü paylaştığınız kadınlarla eşit misiniz ?
Yada eşit olmak ister misiniz? Ne derler sizce bu soruya? Kaçı eşitiz der, kaçı eşit olmak ister? Evet eşitiz diyenlerin kaçı samimidir?
Yanlış anlaşılmasın kadın ve erkek fiziksel olarak ,fiziksel güç olarak eşit değil. Yaratılış ve fıtrat olarak tabiki farklıyız. Ben sosyal anlamda bir eşitlikten bahsediyorum. Eşit hak ve özgürlükler demek istiyorum. Cinsiyet eşitliğinden bahsediyorum. Ben cevap vereyim bu soruya günümüz Türkiye’sinde maalesef eşit değiliz! Eşit olamıyoruz! Oysa bilseler kadın ile erkek eşit olduğunda toplum açısından ne kadar faydalı olur. Bu eşitliği sağlayabilseydik belki bugün çok farklı noktalardan bakacaktık hayata.
Ne kadın erkekten üstün olsun ne erkek kadından üstün olsun. Toplumsal cinsiyet eşitliği iki cinse de kolaylıklar sağlayacak farkında mıyız bunun ? Peki nedir toplumsal cinsiyet eşitliği? En basit tabiriyle açıklarsak kadının ve erkeğin toplumsal yaşamın her alanında eşit katılımda olmaları demek. Kadının ve erkeğin eşit hak, imkan ve olanaklara sahip olması demek. Bu eşitlik sağlandığı zaman toplumda cinsiyete dayalı herhangi bir ayrımcılık olmayacak. Peki biz bu işin neresindeyiz? Yapılan araştırmalara göre Türkiye kadın erkek eşitliğinde 134 ülke arasında 126. sırada! Ne acı! Peki neden bu durum böyle bizim ülkemizde? Tamamen toplumsal bilincin değişmesi lazım. Bu durum öyle işlemiş ki toplumsal benliğe atasözlerimizden gelen yansımaları var. Bu düşünce tarzının kökleri çok eskilere dayanıyor. Örnek vermek gerekirse öncelikle uyarayım okurken sinirlenebilirsiniz !
- “Elinin hamuru ile erkek işine karışma.”
- “Saçı uzun aklı kısa.”
- “Ağustostan sonra ekilen darıdan, kocasından sonra kalkan karıdan hayır gelmez.”
- “Oğlan babadan öğrenir sohbet ile gezmeyi, kız anadan öğrenir sofra dizmeyi.”
Daha birçok örnek verilebilir fakat çok sinir bozucu oldukları için uzatmak istemedim. Kadını aşağılayıcı, eşitsizliği kamçılayıcı sözler dizisi. Bir kadın olarak bu sözleri kınıyorum ve literatürden kaldırılmasını istiyorum.
Kadın erkek eşitliği aslında sadece kadın için değil toplum açısından çok faydalı bir olgu. Kadın ve erkek sosyal anlamda eşit olduğunda sağlıklı, mutlu ve refah seviyesi yüksek birey, aile ve toplum oluşur. Bütün bunlar daha güçlü bir devlet yapısına sebebiyet verir. Ayrıca eşitsizliğin erkeğin üzerinde yarattığı olumsuzluklarda vardır. Erkeğe içgüdüsel olarak her zaman güçlü olma zorunluluğu yükler. Erkeğin üzerinde aile ile ilgili kararları verme zorunluluğu ve sorumluluğu çok fazladır. Eşitsizlik ailenin geçimini sağlama sorumluluğunu tamamen erkeğe yükler. Bütün bunlar erkekte duygularını gösterememe, duygularını bastırma durumunu doğurur.
Sonuç olarak kadın için gerekliymiş gibi algılansa da kadın erkek eşitliği sağlıklı bir toplum için, erkek için, devlet için de gereklidir. Bunun farkında olup bu farkla yaşamak dileğiyle.