AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekci, Türkiye’de parasal sıkılaşmanın ardından ekim ayı itibarıyla seferberlik başlatacaklarını belirterek, “Parasal tedbirlerin ekonomi programına dönüşmesi için enflasyonla gerçek mücadele yöntemi, üretimi artırmaktır. Raftaki malı artırmadığınız sürece enflasyonla gerçek anlamda mücadeleyi yapamazsınız ve başaramazsınız” dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekci, partisinin ‘Türkiye Buluşmaları’ kapsamında Zonguldak’ta sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iş insanlarıyla bir araya geldi. Toplantıda konuşan Zeybekci, AK Parti olarak ekonomi yönetiminin almış olduğu tüm tedbirleri sonuna kadar desteklediklerini ifade ederek, “Enflasyonla mücadelede atılması gereken, yapılması gereken ilk müdahaleyi Türkiye olarak, doğru zamanda doğru şekilde yaptık. Enflasyonla mücadelelerde yapılması gereken bu parasal sıkılaşma şu demektir: İnsanlara elindeki parayla ürün veya tüketim talebinde bulunma, o parayı gel finans piyasalarında değerlendir. Onu da cazip hale getirdik. Paranın talebe gitmesini engellemek. Ama şu bir gerçektir ki hiçbir talep yok edilemez. Talep sadece ertelenir. Atılması gereken ilk adım parasal sıkılaşmaydı. Bu adımı, bu tedbiri sonuna kadar destekliyoruz. Ama bu parasal tedbirlerin ekonomi programına dönüşmesi için enflasyonla gerçek mücadele ve tek mücadele yöntemi, üretimi artırmaktır. Arzı artırmaktır. Raftaki malı artırmadığınız sürece enflasyonla gerçek anlamda mücadeleyi yapamazsınız ve başaramazsınız. Bu da Türkiye için bu süreçte hemen derhal bir üretim seferberliği, bir yapısal reformlar seferberliği şeklinde bir süreç başlayacak. Bunu da göreceksiniz” diye konuştu.
‘DERHAL SEFERBERLİK BAŞLATACAĞIZ’
Ekim ayı itibariyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde seferberlik başlatılacağını belirten Zeybekci, “Bugün enflasyon sepetinin en ağırlıklı merkezi gıda enflasyonudur. Sepetin yüzde 26’sı gıdadan oluşuyor. Derhal Türkiye olarak burada çok hızlı sonuç alacağımız yatırımlarla ilgili de bir seferberlik başlatacağız. Şu andaki parasal tedbirlerin arkasından, biz üretimle ilgili bölümleri de eklediğimiz zaman, yatırımlarla ilgili o seferberliği başlattığımız zaman, enflasyonla ilgili çok kalıcı sonuçları hızlı bir şekilde almaya başladığımızı da göreceğiz zaten. Önümüzdeki sene bugünlerde Türkiye’de hem üretim seferberliğinin başladığı hem de enflasyonla ilgili yüzde 20’li rakamların konuşulmaya başladığı günleri göreceğiz. Bu programdan asla taviz vermeyeceğiz. Bu programdan asla dönüş olmayacak. Genel itibariyle de yatırımlarla ilgili dediğim gibi çok önemli projelerimiz ve önemli faaliyetler sürüyor” ifadelerini kullandı.
‘EN YÜKSEK BÜYÜYEN ÜLKELERDEN BİRİYİZ’
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekçi, Zonguldak programı kapsamında partisinin İl Başkanlığı’nda basın açıklaması düzenledi. Türkiye’nin bölgesel ve iç sorunlarına rağmen dünyanın 17’nci ekonomisi olduğunu belirten Zeybekçi, “Türkiye bugün, nominal dediğimiz yazılı değerlere göre dünyanın 17’nci büyük ekonomisi. Dünya Bankası’nın satın alma paritesine göre dünyanın 11’inci büyük ülkesi. Türkiye asla ve asla 2001’deki kamu finansman krizi gibi krizleri yaşamayacaktır. Büyük bir ekonomiyiz. Son dönemdeki yaşanan bu vakalara rağmen geçen senenin rakamlarına ve ilk 2 çeyreğe baktığımız zaman dünyada en hızlı büyüyen, dünyada en yüksek büyüyen 2-3 ülkeden bir tanesiyiz. Talepten daha çok ürünü pazara koymanın enflasyonla doğru mücadele olduğunu biliyoruz. Milletvekillerimizle beraber yaptığımız çalışmalarla yapısal reformlarla ilgili ekimde, Parlamento açıldığı andan itibaren de reform seferberliğini de göreceğiz. Birilerini üzecek, dostlarımıza parmak ısırtacak şekilde Türkiye, Atatürk’ün gösterdiği ‘muasır medeniyet’ yolculuğunu mutlaka ve mutlaka gerçekleştirecek. Hatta daha ilerisine geçecektir” diye konuştu.
‘YÜZDE 5’İN ALTINDAKİ BÜYÜME İŞSİZLİĞİ DÜŞÜRMEZ’
Türkiye’deki işsizliğin düşmesi için ekonomik büyümenin zorunlu olduğunu belirten Zeybekçi şöyle konuştu:
“Ortalama yüzde 5’in altında büyürsek, işsizliği asla aşağı düşüremeyiz. Yüzde 6 ve üzerinde büyümemiz gerekiyor ki işsizlik aşağıya doğru gelsin. Yani bir zorunluluğumuz var. Bazen bu tehlikeli sahalarda söylenen sözlere dikkat etmek lazım. Yüzde 6’nın üzerinde büyüyen ülke, yani 20 yaşındaki bir gencin nabzıyla 70 yaşındaki birinin nabzı aynı olur mu? Aynı olmaz. Dolayısıyla bizim yüzde 6 ve civarında büyümemizin sonucu genç nesilden dolayı ve işsizliği aşağıya düşürme ve o muasır medeniyeti yakalama gayretimizden dolayı yüzde 6, 6,5- 7 büyüdüğünüz zaman enflasyonunuz da hiçbir zaman için yüzde 5’in, 6’nın altına düşmez. Düşmemesi de gerekir. Sıkıntılı laflar bölümüne geldik şimdi, yani o seviyenin altına düştüğü zaman, yani nabzı düşmüş olur, tansiyonu düşmüş olur. Cansızlaşır. Bizim gidecek yolumuz bundan çok daha fazla. Biz ilk 10 büyük ekonomisine nominal, satın alma gücü paritesine göre de dünyada ilk 6, 7 hedefimiz var. Oraya varana kadar durmak yok, yola devam.”