Enerji güvenliğinin ekonomi için önemi… Geçen hafta Rusya-Ukrayna Savaşı’nın enerji fiyatlamalarındaki etkisinden bahsetmiştim. Yazımın sonunda da meşhur “Rus Kışının” bütün Dünya’yı saracağını söylemiştim.
Esasında savaşın sonucu enerji fiyatlarında oluşan dengesizlikler “Enerji Güvenliği” gibi bir konuyla ilgilidir. Bu konu da enerji ekonomisinin en çok ilgilendiği konulardan biridir. Enerji güvenliği, ucuz ve güvenilir bir enerjiye ulaşmada kilit bir rol üstlenir.
Bu noktada bir örnekle devam edelim. Rusya-Ukrayna Savaşı’nın enerji fiyatları üzerinde olumsuz bir etkisi oldu. Bu yüzden hem işletmeler (üretim, nakliye gibi alanlarda), hem de insanlar (ısınma, barınma gibi alanlarda) ciddi sıkıntılar çekti, çekiyor. Ancak enerji güvenliğine önem veren ülkelerde bu tür sıkıntılar daha az yaşandı. Fransa ve Almanya üzerinden gidelim.
Almanya uzun yıllardır nükleer santrallerini kapatıyordu. Bu süreçte daha güvenli yenilenebilir enerji kaynaklarına geçmek için uğraşıyordu ancak bu süreç uzun soluklu bir süreçti. Haliyle savaşın başlamasıyla Almanya’da ciddi bir enerji krizi çıktı.
Yenilenebilir enerjiye tam olarak geçememişti. Nükleer santralleri ise kapatmıştı. Dolayısıyla fosil yakıtlardan başka bir seçeneği kalmamıştı. Bu yakıtları (özellikle doğal gazı) Rusya’dan ithal ediyordu. Dolayısıyla savaşın başlaması sonucu oluşan politik olaylar Almanya’nın enerji güvenliğini çok büyük riske attı.
Fransa ise Almanya’dan daha rahattı. Çünkü enerji üretimini büyük ölçüde nükleer santraller üzerinden sağlıyordu. Kalan kısmının da önemli bir kısmı yenilenebilir enerji kaynakları sayesinde sağlanıyordu. Bu yüzden Rusya ile arasındaki politik sorunlar enerji konusunda ufak bazı sorunlar yaşatsa da Almanya’dan açık ara daha rahattı.
İşte enerji güvenliğinin sağlanması bu yüzden önemlidir. Eğer politik gelişmelerin veya beklenmeyen iç sıkıntıların enerji üretimini ve dağıtımını (arzı) tehlikeye atıp ülke ekonomisine zarar vermemesini istiyorsanız bu konuya kafa yormak zorundasınız.
Özellikle de sanayi üretiminin ekonomi için büyük önem taşıdığı ve enerji kaynaklarının ciddi bir bölümünün Orta Doğu, Güney Amerika, Orta Asya ve Rusya gibi politik anlamda stabil (dengeli) olmayan bölgelerde bulunduğu gerçeği sanırım enerji güvenliğinin öneminin daha da iyi vurgular.
Kısacası ekonominin güvencesi için enerji güvencesi şarttır.