İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu TBB Başkanı seçildi. Türkiye Belediyeler Birliği seçimini İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu 515 oy ile kazandı.
Türkiye Belediyeler Birliği‘nin (TBB) yeni başkanı Ekrem İmamoğlu seçildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu seçimde 515 oy alırken rakibi Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç 250 oyda kaldı. Başkan vekili ise Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar oldu.
Ankara’da gerçekleştirilen Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) seçimini 515 oyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu kazandı. Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Meclis Seçimi Ankara’da bir otelde gerçekleştirildi. En yaşlı üye sıfatıyla Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün başkanlık ettiği toplantıda, divan heyeti oluşturularak birliğin 2023 yılı faaliyet raporu ve 2023 yılı bütçe kesin hesabı görüşüldü. Hakkari Belediye Başkanlığı’na İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım atanması nedeniyle gerginlik yaşanan toplantıda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç aday oldu. İki aday arasında geçen yarışta, 765 delegeden 515’inin oyunu alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu seçimi kazandı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise 250 oy aldı.
‘İMAMOĞLU TEŞEKKÜR KONUŞMASI YAPTI; GENÇ BASIN AÇIKLAMASI YAPTI’
Türkiye Belediyeler Birliği’nin (TBB) yeni yönetiminin belirlendiği Meclis Toplantısı’nda gerçekleşen seçimi kazanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, birliğin 6’ıncı başkanı oldu. Sonuçların belirlenmesinin ardından teşekkür konuşması yapan İmamoğlu, “Kesinlikle çok kıymetli bir anın başlangıcındayız. Bazı düşüncelerimi sizinle bugünden paylaşmak istiyorum. Ve bu paylaşacağım düşüncelerim, yol haritamız boyunca hem bize bir kılavuz, hem de bizi izleyen, takip eden yurttaşlarımıza, vatandaşlarımıza da soru soracakları ve cevaplarını isteyecekleri her hususta zihinlerinde kalmasını istediğim bir vaat ve bir söz olarak kabul edebilirler.
Bu sürece başlamadan, birkaç konu hassastı. Ona değinmeden başlamak istemiyorum. Zira AK Parti adayı ya da AK Parti grubunun aday gösterdiği Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, buradan bir ‘parti birliği’, ‘Belediyeler Birliği’nden parti birliğine geçiş’ diye önemli ve düzeltilmesi gereken hususları dile getirdi. Sanırım burada değil. Ama olsaydı, önce kendisiyle yüz yüze bunu paylaşacaktım. Onun için mikrofondan paylaşmak zorunda kaldım. Bizim şu anda devir aldığımız Belediyeler Birliği’nin encümeninde, tek bir kişi diğer partilerden yok. Saydım az önce. Yanılmıyorsam 2 üyesi Milliyetçi Hareket Partisi’nden, geri kalanın tamamı AK Parti üyesi. O bakımdan bizim bugün aslında geldiğimiz nokta, bu yanlışı düzeltme noktasıdır. Onun için önemli bir başlangıç bugünkü başlangıç” diye konuştu.
‘DEMOKRATİK ÇABAMIZA DÖNÜŞ YAPILMAMIŞTIR’
Belediye başkanlığı listelerini belirleme sürecinde, listelerin birlikte çıkarılmasına yönelik çabalarına rağmen AK Parti’den onay gelmediğini belirten İmamoğlu, “Liste çıkaracaklarını dün itibariyle genel başkan yardımcımıza bildirdiler. Yoksa çoğunluk olduğunu bildikleri için böyle yapıyorlar suçlaması da yanlış. Tam aksine tümüyle yoğun bir çaba gösterilmiştir. Ama ne yazık ki bu demokratik çabamıza dönüş yapılmamıştır. Değerli Belediye Başkanı, AK Parti grubunun adayı Ahmet Metin Genç’in bu söylediği iki konu da doğru değildir. Doğru söylediği bazı şeyler de vardı. Onlar da özellikle belediye başkanlarının özlük hakları, belediyelerin gelirleri ve bunun gibi hususlar ki bunlar, kesinlikle buradaki herkesin altına imza atacağı hususlardır da kime söylüyor; biz onu anlamadık. Yani bu kurul, onun muhatabı değildi. Bunu söyledi. Biz, onları not aldık. Bunun takipçisi olacağız. Ama demokratik anlamda bir şey daha hoşuma gitti. Açık söyleyeyim. Kendi partisinde konuşamadığı birçok şeyi, burada konuşması, ona nasıl özgür bir kürsü vermiş; hayranlıkla izledim. Yani bu özgürlük iyi bir şeydir. Kendi partin de bile olsa, yanlış giden bir şeyi söylemek, dünyanın en güzel şeyidir. Bunu her partinin yapması lazım” ifadelerini kullandı.
‘TBB EŞİTLİKÇİ VE DEMOKRATİK BİR ANLAYIŞLA ÇALIŞMALIDIR’
TBB’nin eşitlikçi ve demokratik anlayışla çalışması gerektiğini belirten İmamoğlu, “Gerek belediyeler, gerekse merkezi ve yerel yönetim arasında iş birliğine zarar verecek davranışlar, doğrudan ülkeye, vatandaşa ve demokrasimize zarar verir. Herkesin bu konuda çok hassas ve özenli olacağı bir döneme girdiğimize inanıyorum. TBB de yeni dönemde, tamamen eşitlikçi ve demokratik bir anlayışla çalışmalıdır. Birliğimiz, daha çok ve daha kaliteli iş üretmeye, vatandaş lehine daha fazla sonuç almaya odaklanmalı.
Birlik olarak, kendimizden başlayarak, yerel yönetimlerin kurumsal yapılanmasının yenilenmesini sağlamalıyız. Yerel yönetimlerin de aktif katılımıyla, merkezi ve yerel yönetim dengesini kuracak, yerelliği güçlendirecek bir reformu, hep birlikte hayata geçirmeliyiz. Yapılacak iş ve iş birliklerinde ‘yerindenlik’ ilkesi gözetilerek, belediyelerin yerel kalkınma ve refah devleti işlevlerine odaklanmasına olanak verecek, bir görev ve yetki paylaşımı modelinin ortaya çıkması şehirlerimiz için çok hayatidir. Yetki ve kaynak kullanımında kentleri temsil eden yerel yönetim birimlerinin en üst düzeyde etkili hale getirilmesi sağlanmalı, merkezi yönetimin partizanlığa varan keyfi müdahalelerine son verilmelidir” ifadelerini kullandı.
‘TBB’NİN DAHA VERİMLİ ÇALIŞMASI SAĞLANMALI’
TBB’nin daha etkin olması gerektiğinin altını çizen İmamoğlu, “Yerel yönetimlerin, bölgesel ve küresel ölçeklerde kent diplomasisi iş birliği ve ortak çalışmalar yürütebilmesine yönelik yetkilerinin de genişletilmesi şarttır. Ana hatlarını tarif etmeye çalıştığım bu yerel yönetim reformu, TBB’nin en önemli gündem maddelerinden biri olmalıdır. Keza yerel demokrasinin geliştirilmesi, vatandaşın yerel yönetimlerin kararlarına doğrudan ve daha etkin şekilde katılabileceği ortam ve araçların geliştirilmesi için mekanizmaların kurulması da bu reformun olmazsa olmazı olarak kabul edilmelidir.
Öte yandan çeşitli komisyonlarla, TBB’nin daha etkin, daha verimli, daha katılımcı bir şekilde çalışmasını sağlamalı, ülkemizdeki bütün şehirlerimizin sorunlarına temas eden güçlü bir çalışma modelini geliştirmeliyiz. Bu komisyonların katkılarıyla birlikte, yenilikçi modeller geliştireceğiz. Daha hızlı, daha etkili çözümler üreteceğiz ve kaliteli hizmet döneminde, bütün belediyelerimizi destekleyeceğiz. Kuracağımız; ‘Afet Risk Yönetimi ve Dayanıklılık Komisyonu’, ‘Kentsel Hareketlilik ve Ulaşım Komisyonu’, ‘İklim Krizi ve Çevre Komisyonu’, ‘Tarım Hayvancılık ve Gıda Güvenliği Komisyonu’, ‘Göç ve Uyum Komisyonu’, ‘Yerel Yönetim Reform Komisyonu’ ve ‘Sosyal Politikalar Komisyonu’, TBB’yi güçlendirecek. Daha enerjik ve daha yoğun bir sürece hep birlikte adım atacağız. Böylece kentlerimizdeki sorunlara da hızlı ve etkili çözümler üreteceğiz. Toplumun her kesimine, daha kaliteli hizmetler sunma konusunda belediyelerimizin bilgi paylaşımı daha üst seviyeye çıkacak. Birlikte hareket ederek daha güçlü, daha dayanıklı ve daha yaşanabilir kentler oluşturabiliriz” diye konuştu.
TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI AHMET METİN GENÇ BASIN AÇIKLAMASI YAPTI
TBB seçiminde 250 delegenin oyunu alan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise genel kurulun ardından kurul toplantısının bulunduğu otelde basın açıklaması yaptı Genel kurula katılan delegelere teşekkür eden Genç, seçimler sonucunda oluşan encümen yapısıyla Türkiye Belediyeler Birliği’nin CHP ile DEM Parti’nin birliği haline dönüştüğünü öne sürdü. Genç, delegasyondaki sayısal aritmetikten ziyade, bir itirazı, kararlılığı ortaya koymak ve teamülen uygulanan bir sistemin değiştirilmesine itiraz etmek için TBB başkanlığına aday olduğunu söyledi.
Genç konuşmasında, “Tekrar ifade etmek isterim, 20 yıldır Türkiye Belediyeler Birliği’nin encümen yapısı Türkiye’deki bütün belediyelerin siyasi partilere göre dağılımıyla mütenasip olarak oluşur. Ancak bugün icra edilen Türkiye Belediyeler Birliğindeki delegasyon yapısı, maalesef CHP’nin inisiyatifiyle birlikte, şu anda birliği oluşturan delegasyondaki sayısal üstünlüğe göre tesis edilmiştir. Ekrem Bey’in konuşmasını izledim. Orada demokrasi güzellemesi yaparak bu konuda katılımcı bir encümen oluşturma anlayışı konusundaki gayretlerini ve partisinin de gayreti olduğunu ifade ediyor. Ancak maalesef doğruyu söylemiyor. Biz bu konuda CHP’ye, 20 yıldır uygulanan encümen yapısının aynı şekilde, yani AK Parti dönemlerinde uygulanan encümen yapısını aynı şekilde uygulanması konusunu iletmemize rağmen, şu anda elde ettikleri gücü kendi lehlerine kullanmanın peşinde olmuşlardır. Buna itiraz ettik. Başka bir sebebimiz, saikimiz yoktur” dedi.
‘TBB ARTIK PKK’NIN UZANTISI OLAN PARTİNİN BİRLİĞİ HALİNE DÖNMÜŞTÜR’
Bu itirazı aday olarak da genel kurulun bilgisine sunmak istediklerini belirten Ahmet Metin Genç, “Daha da önemle vurgulamak isterim ki şu anda oluşan encümen yapısında bu platform, Türkiye Belediyeler Birliği olmaktan ziyade tamamen CHP ile DEM Parti’nin iş birliği halinde, iki partinin birliği haline dönüşmüştür. ‘Gelin beraber encümen yapalım. Biz DEM ile alenen ortaklık yaptık, siz de gelin demokrasinin gereği buraya katılın’ denildi. Bizim buna katılmamız söz konusu olabilir mi? Asla olamaz. Çünkü biz bu yapıda olduğumuz zaman, sırtını terör örgütüne yasladığını iddia eden, alenen bunu söyleyen bir siyasi oluşumun içerisinde, aynı encümende olduğumuz zaman, terörle 40 yıldır mücadele eden şehitlerimizin ruhu sızlar. Asla olmayız, olmadık da. Ama üzülerek gördüm ki Türkiye Belediyeler Birliği artık Türkiye Belediyeler Birliği platformundan çıkmış ve iki partinin, CHP ve DEM’in birlikte, PKK’nın uzantısı olan partinin birliği haline dönmüştür” diye konuştu.