TBMM Genel Kurulu’nda, ekonomik düzenlemeler içeren yasa teklifinin görüşmeleri devam ediyor.
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı. Genel Kurul’da gündem dışı konuşmaların ardından, grup başkanvekilleri söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
‘RÜZGAR GÜLÜ PROJEMİZLE OKULLAŞMA ORANI YÜKSELTİLECEK’
İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu eğitimde yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, “2022- 2023 öğretim yılında okulda olması gereken 5-17 yaş arası 1 milyon 182 bin evladımız okula devam edememektedir; bu çocuklar bizim evlatlarımızdır, bu çocuklar aynı zamanda bizim istikbalimizdir.
İktidarımızda; ‘Rüzgargülü Projemizle’ okul öncesi 235 bin, okul çağında ise toplam 2 milyon çocuğumuza sabah kahvaltısı ve öğle yemeğini ücretsiz sunacağız. Rüzgargülü Projesi’yle ayrıca, okullaşma oranını yükseltmekle kalmayacağız, öğrencilerimizin başarılarını da artıracağız” dedi.
‘CUMHURİYETİMİZİN 100’ÜNCÜ YILINA EMİN ADIMLARLA İLERLEMEKTEYİZ’
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin etkin karar alma mekanizmasıyla kaybolan yılları telafi ettiğini belirterek, “Türkiye yerli ve milli kalkınma hamleleriyle teknolojinin ve savunma sanayisinin gelecek vizyonunu şekillendirmektedir. Türkiye, hava teknolojisinde, kara teknolojisinde, deniz teknolojisinde yatırım ve kalkınma hamleleriyle Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına emin adımlarla ilerlemektedir” diye konuştu.
HDP Grup Başkanvekili Meral Daniş Beştaş, eğitim politikalarını eleştirerek, “Bugün okullarda ziller çalmayacak çünkü eğitim emekçileri, öğretmenler, 14 sendika alanda ve tek talepleri var; Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal edilmesi, Kariyer Basamakları Sınavı’nın yapılmaması” ifadesini kullandı.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da eğitimde yaşanan sorunlara değinerek, “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uzman öğretmenlik sınavına girebilmek için yüz seksen, başöğretmenlik sınavına girebilmek için iki yüz kırk saatlik bir program hazırlanmış, yaz tatili öğretmenlere zehir edilmiş ve yaz tatili sürecinde bu programların istekli öğretmenler tarafından izlenmesi sağlanmıştır.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu programa göre 19 Kasım’da uzman ve başöğretmenlik sınavı yapılacak. Neredeyse açlık sınırına yakın, tamamı yoksulluk sınırının altında maaş alan öğretmenlerin feryadını duymayanlar makyajla artış yapacağız diye böyle bir ucube sistemi getirdiler. Bugün 14 eğitim sendikası bir günlük iş bırakma eylemi yapmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.
AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç ise 28 Ekim’de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ‘Türkiye Yüzyılı Vizyon Belgesi’nin bir seçim beyannamesi olmadığına dikkat çekerek, “Cumhuriyetimizin 2’nci yüzyılına başlarken geçmişin muhasebesini yaparak gelecek yüzyılın perspektifini, hedeflerini belirlemektir. Ülkemiz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle son yıllarda hızlı karar alan ve uygulayan bir anlayışla çok önemli başarılara imza atmaktadır” ifadelerini kullandı.
Tunç, bugün açıklanan ihracat rakamlarına ilişkin, “Ekim ayı ihracat rakamları açıklandı. Geçen yıla göre yüzde 2,8 artışla tüm zamanların rekorunu ihracatta kırmaya devam ediyoruz. 21,3 milyar dolar olarak ekim ayı ihracatımızın gerçekleştiğini görüyoruz ki parlamenter sistem döneminde, özellikle geçmiş yıllarda, bu ihracat rakamının, bir aylık ihracat rakamının neredeyse bir yıla tekabül ettiğini de unutmamak gerekiyor” açıklamasında bulundu.
MUHALEFETİN GRUP ÖNERİLERİ REDDEDİLDİ
Konuşmaların ardından, grup önerilerine geçildi. İYİ Parti’nin özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin mesleki ve sosyal hayatlarında zorluk çekmemesi, güvencesiz çalışma koşullarının önüne geçilmesi, yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi, taban maaş uygulaması, özlük ve diğer haklarının sağlanması amacıyla verdikleri araştırma önergesi Genel Kurul’da reddedildi.
HDP’nin ekonomik krize karşı öğrencileri korumak için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi ve CHP’nin Kamu ihalelerine yönelik rüşvet ve usulsüzlüğün önüne geçebilmek için alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla verdikleri grup önerileri reddedildi.
Grup önerilerinin ardından, ekonomik düzenlemeler içeren ‘Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine geçildi.
ANAYASA MAHKEMESİ ÜYELERİYLE İLGİLİ 29’UNCU MADDEDE DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ
Genel Kurul’da ekonomik düzenlemeler içeren, ‘Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri devam ediyor. Genel Kurul’da, AK Parti’nin önergesiyle teklifin, ‘Anayasa Mahkemesi üyeleriyle’ ilgili 29’uncu maddede değişikliğe gidildi.
Kabul edilen önergeyle; Anayasa Mahkemesi üyeliğine, üst kademe yöneticileri, serbest avukatlar, birinci sınıf hakim ve savcılar ile raportörler arasından seçilenlerle yükseköğretim kadrosundan seçilip öğretim üyeliğine dönmek istemediğini görev süresi bitmeden bir ay içinde bildirenler, Sayıştay üyeliği kadrosuna atanabilecek.
Teklifin bugün yapılan görüşmelerinde kabul edilen maddelerine göre; Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanununda değişikliğe gidiliyor. Bu kapsamda; Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının karar alma organı olan Yönetim Kurulu Başkanının Bakan Yardımcısı olarak belirlenmesi düzenleniyor.
Türkiye’de kamu- özel sektör iş birliği ile yönetilen ve ağırlıklı olarak seçimle işbaşına gelen özel sektör temsilcilerinden oluşan yönetim kurulunun, Bakanlık turizm işletmesi belgeli bileşik tesisler ve konaklama tesislerinin bulundukları bölgelerdeki sayıları dikkate alınarak; Marmara, Akdeniz ve Ege Bölgelerinin temsilci sayıları artırılıyor.
Ayrıca, turizm payı alınan Bakanlıktan turizm işletme belgeli yeme içme ve eğlence tesisleri ile deniz turizmi tesislerinin temsilini sağlamak üzere ülke çapında seçimle üç yıl süreyle belirlenecek bir üye ile temsil edilmesine ilişkin hüküm getiriliyor. Söz konusu değişiklik ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Yönetim Kurulu’nda seçim ile iş başına gelen özel sektör temsilci sayısı artırılıyor ve yönetim kurulunda işletmelerin belge türü bakımından temsili sağlanıyor.
Teklifin görüşmeleri tamamlanırken, görüşmeler bugün kaldığı yerden devam edecek.