16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yazarlar - Ed-Devletü’t-Türkiyye: Memlük Sultanlığı

Ed-Devletü’t-Türkiyye: Memlük Sultanlığı

Hasan Yıldırım - Hasan Yıldırım
5 Şubat 2023
- Yazarlar
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Ed-Devletü't-Türkiyye: Memlük Sultanlığı

Ed-Devletü't-Türkiyye: Memlük Sultanlığı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Bu yazımda sizlere Türk generallerin belli dönem elinde tuttuğu ve resmi yazışmalarda adını Türklerin devleti olarak belirten Memlük Devletinden bahsedeceğim.

Yönetimi çağdaş devletlerinin dışında olan bu devlette sırasıyla darbe yapan generaller ülkeyi yönetmekte idi. Köle olarak getirilen Kıpçak Türkleri arasından sonradan askerliğe ve komutanlığa yükselen; Baybars, Aybeg, Kutuz ve daha niceleri.

Devlet yönetim şekli olarak tek hanedana bağlı olarak yönetilmeyen Memlük Sultanlığı, 1250 senesinde İzzeddin Aybeg tarafından kurulmuş ve Bahri Hanedanlığı yönetimi başlamıştır. Yirmi beş (geneli Türk asıllı) sultan tarafından 1390 senesine kadar Bahri Hanedanlığı tarafından yönetilen devlet, Burci Hanedanlığı tarafından yönetilmeye başlanmıştır ki Burciler ise Çerkez asıllıdır.

Yani belli güruhlar tarafından sanılanın aksine Memlük Devleti tamamıyla bir Arap devleti değildi. Yönetim kadrosu tamamıyla başka milletlerden olan devletler tarafından yönetilmekte idi. Bunun bir emsali de beş asır önce Emevi Devleti tarafından çıkılan Endülüs fethi ile, yönetim kadrosunda Araplar, yönetilenler ise İspanyollar idi.

Siz değerli okurlarıma üç asır belli bir alanda hüküm sürmüş, İslam’ın mihmandarlığını yapmış, belli savaşlarda önemli işlere imza atmış Memlük Devletini bir yazıda anlatmak biraz eksik kaçacaktır o yüzden sizlere Memlüklere altın çağını yaşatmış Baybars’ı, Yenilmez denilen Moğolları yendikleri Ayn Calut Muharebesini ve Elbistan Muharebesini anlatacağım.

Sultan (I.)Baybars: 1233 senesinde Karadeniz’in kuzeyinde doğmuş, kimi kaynaklara göre 14 kimi kaynaklara göre 15 yaşında istilacı Moğollar tarafından esir edilip Şam’da köle pazarında satılmıştır. Gençlik yıllarında sivri zekası ve çevikliği ile bilinen Baybars; onu sahiplenen Salih Eyyub tarafından askeri kışlaya verilmiş ve zekası ve çevikliğini kullanarak emirliğe kadar ilerlemiştir. Selahaddin Eyyubi sonrası Kudüs’ü tekrar egemenliği altına almak isteyen Haçlılar ile irili ufaklı bir çok savaşa girmiş ancak ona ün verecek ve devletine altın çağlarını yaşatacak savaşları Moğollar ile yapmıştır.

Ayn Calut Muharebesi: Moğolların Suriye’yi istilası sonrasında Halife Mustasım Billah asılmış, Eyyubi Devleti itaat ettirilmişti. Komutan Hülagü Memlük Devleti’nin de kendisine itaat etmesini istiyordu ve bundan dolayı tehditler dolu mesajlar yollayıp Memlük Devleti’nin kendisine tabii olmasını istedi. Küçük yaşta tahtta olan Mansur Ali’nin bu işin içinden çıkamayacağını düşünen Bahri Hanedanlığı ileri gelenleri tahta Seyfeddin Kutuz’u çıkarmış, Kutuz ise Memlük Devleti’nin asla itaat etmeyeceğini bildirerek ordusunu toplamıştır.

Ed-Devletü't-Türkiyye: Memlük Sultanlığı
Ed-Devletü’t-Türkiyye: Memlük Sultanlığı

Ancak bu bildiriden hemen bir yıl önce Hülagü iç karışıklıklardan dolayı ordusunun büyük bir bölümü ile Karakurum’a dönmek zorunda kalmış, Suriye komutanlığı ise Ketboğa Noyan’a bırakılmış. İtaat etmediğini bildiren Kutuz 20.000 kişilik ordusu ile Filistin’e yürümüş ve iki ordu Ramazan ayının 25. günü 658 Hicri( 3 Eylül 1260) tarihinde Ayn Calut bölgesinde karşılaşmış. Birkaç satır önce kendisini anlattığım Baybars ki kendisi savaşta Kutuz’un ordusunun öncü birlik komutanıdır.

Coğrafyayı iyi bildiğinden dolayı kendisinden büyük olan Moğol ordusunu vur kaç taktiği ile azaltıp kendisini takip ettirmiş ve Memlük ordusunun büyük kısmının saklandığı mevkiye çekmeyi başarmıştır. Böylece çembere alınan Moğol ordusunun Memlük ordusu tarafından büyük bölümü yok edilmiştir. Savaşı Memlük Devleti kesin olarak kazanmıştır. Aynı zamanda Kutuz ile Baybars arasında Halep ıktası için tartışma çıkmış Baybars Sultan Kutuz’u bu tartışmadan sonra öldürmüştür ve Memlük Devletinin yeni Sultanı olmuştur.

Elbistan Muharebesi: Ayn Calut Muharebesinde Abbasilerin yardımına giden Memlük Devleti aynı sahneyi neredeyse on yedi yıl sonra Anadolu’da yaşamaktaydı. Selçuklu Devleti İlhanlılar tarafından tamamen istila edilmiş Selçuklu Sultanları esir edilmiş ve tahtlarında Moğol komutanlar oturmaktaydı. Önce İzzeddin Keykavus İlhanlılara baş kaldırıp Memlüklerden yardım talep etmiş ancak kısa süre içerisinde imha edilmişti sonra ise Niğde emiri Hatıroğlu Şerafeddin 1276 yılında İlhanlılara karşı isyan etmiş ve yine Memlük Devletinden yardım istemiştir ancak isyan kısa sürede bastırılmıştır.

İki kez Selçukluların yardım talebi iletilen Sultan Baybars artık 1277 yılında Anadolu’ya Moğollar üzerine sefere çıkmıştır. Elbistan’da Tudavu Noyan ve Toku Noyan ile karşılaşan Memlük Devleti İlhanlı devletinin ordusunu Elbistan’da yenmiş ve önce Kayseri’ye sonra Sivas’a girmiştir ancak Selçuklu yöneticilerinin Memlük askerlerine ve Baybars’a yardımcı olmaması üzerine Anadolu’da pek kalamayacağını anlayan Baybars Şam’a geri dönmüş ve İlhanlı Devletinin yeni ordusunu beklemiştir. aynı yıl 1 temmuzda Şam’da vefat etmiştir.

Sürç-i Lisan Ettiysem Affola. Bir dahaki okumalarda görüşmek dileğiyle.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Aydın’dan meydan okuyorum

Sonraki Haber

Çatalca’da plastik boru fabrikasında yangın

Hasan Yıldırım

Hasan Yıldırım

Hasan Yıldırım, 2002 Konya doğumlu. Şu an Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans öğrencisi. Tarih kitapları hayranı ve Osmanlı tarihi ile Selçuklu tarihine ilgisi daha yoğun.

İlgili Haberler

Yazarlar

Çocuğunuzu büyütürken aslında bir karakter inşa ediyorsunuz

16 Mayıs 2026
Caucasian man sitting on sofa watching television news broadcast, holding remote control and facing TV screen in modern living room interior, back view visible
Yazarlar

Muhabir gözüyle ekranlar

16 Mayıs 2026
Kardeşin yeri hep özeldir
Yazarlar

Kardeşin yeri hep özeldir

15 Mayıs 2026
Kalp risalesi
Yazarlar

Kalp risalesi

15 Mayıs 2026
Kötü kötüdür
Yazarlar

Kötü kötüdür

15 Mayıs 2026
Ruhsuz kalabalıklar
Yazarlar

Ruhsuz kalabalıklar

13 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Çatalca'da plastik boru fabrikasında yangın

Çatalca'da plastik boru fabrikasında yangın

En Güncel Haberler

Maldivler'de kurtarma operasyonuna katılan dalgıç da hayatını kaybetti
Dış Haberler

Maldivler’de kurtarma operasyonuna katılan dalgıç da hayatını kaybetti

16 Mayıs 2026
İskoçya Ligi'nde şampiyon Celtic oldu
Spor Haberleri

İskoçya Ligi’nde şampiyon Celtic oldu

16 Mayıs 2026
Bakan Şimşek: Teknoloji bizim için kritik bir alan
Politika

Bakan Şimşek: Teknoloji bizim için kritik bir alan

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Üniversitelilerin düzenlediği kermesin geliri, SMA hastası Efrayim’e bağışlandı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Akın 1071 gençle Anıtkabir’i ziyaret etti

16 Mayıs 2026
Yaşam

Ankara’da zincirleme kaza: 3 yaralı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Diyarbakır’da tekme ve yumruklu kavga; 3 yaralı

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Gıda Mühendisi Akdağ: Gıdadaki bilgi kirliliği toplum sağlığını olumsuz etkiliyor

Gıdadaki bilgi kirliliği toplum sağlığını olumsuz etkiliyor

- Haberton
16 Mayıs 2026

Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, gıdadaki dezenformasyonun sonuçlarına dikkat çekerek “Açıkta satılan ürünler risk yaratıyor. Özellikle paketli gıdalara yönelik üretilen yanlış...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

Üniversitelilerin düzenlediği kermesin geliri, SMA hastası Efrayim'e bağışlandı

Üniversitelilerin düzenlediği kermesin geliri, SMA hastası Efrayim’e bağışlandı

16 Mayıs 2026
Maldivler'de kurtarma operasyonuna katılan dalgıç da hayatını kaybetti

Maldivler’de kurtarma operasyonuna katılan dalgıç da hayatını kaybetti

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton