Ticaret Bakanlığı himayesinde düzenlenen “Ankara e-İhracat Zirvesi”ne katılan elektronik ticaret firmaları, e-ihracata yönelik hedeflerini paylaştı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) organizasyonuyla ATO Congresium’da düzenlenen “Ankara e-İhracat Zirvesi” kapsamında “Pazaryerlerinin ve Çoklu Kanalların e-İhracat İçin Önemi” isimli panel düzenlendi.
Panelde konuşan PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, e-ihracat ve e-ticaretin Türkiye’de dinamik bir sektör olduğunu söyledi. Çevikoğlu, “Biz PttAVM olarak kuruluşumuz olan 2011 yılından itibaren hep e-ihracat yapacağımızı düşünerek kurgularımızı yaptık. 2013- 2016 yıllarında da e-ihracat yapmaya başladık. Ardından Türkiye’deki rekabet güçlendikçe ve Ticaret Bakanlığı’mızın arkamızdaki duruşu arttıkça dünyaya açılma kararı aldık. Burada şunu gördük k; Türk malı, dünya genelinde kalitesiyle ve uygun fiyatlı oluşuyla tercih ediliyor” dedi.
“Türkiye, Çin’den sonra internette satılabilecek en çok ürünü olan ülke”
Türkiye’nin, Çin’den sonra internet ortamında satılabilecek en çok ürüne sahip ülke olduğunu aktaran Çevikoğlu, dünyada her 4 paketten biri yurt dışına giderken, Türkiye’de ise 20 paketten birinin yurt dışına satıldığını söyledi.
Çevikoğlu, dünyadaki büyük firmaların deneyimlerinin kullanılması gerektiğine dikkat çekerek, “Dünya geneline baktığımızda Çin, tek başına ülke olarak e-ticaretin yarısından fazlasını yapıyor. Bu fırsat, Türkiye için de var. Bunu çok iyi görmemiz lazım. Bir markanın Çin pazarına tek başına girebilmesinin maaliyetleri çok yüksek. Burada ‘birlikten kuvvet doğar’ sözünden yola çıkarak hareket etmemiz gerekiyor. Biz birçok markayı Çin pazarına ücretsiz bir şekilde götürüyoruz. Buradaki girişimci arkadaşlara da sadece Amazon’da ürün satmalarını değil, dünyadaki diğer fırsatları da değerlendirmelerin tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.
“Turkishsouq.com, Türk ürünlerini dünya pazarına sunuyor”
Turkishsouq.com CEO’su Melih Müminoğlu, panelde yaptığı konuşmada, PTT AŞ ile Katar Post tarafından ortaklaşa oluşturulan online pazaryeri Turkishsouq.com hakkında bilgi verdi. Başlangıç olarak 2018 yılında sadece Katar’a e-ihracat yaptıklarını belirten Müminoğlu, 2022 yılı itibariyle 98 ülkeye Türk ürünlerini götürdüklerini söyledi.
E- ihracat alanında kamu desteklerinin önemine vurgu yapan Müminoğlu, Eti, Papağan, Arzum, DS Damat gibi önde gelen 80’e yakın markaya “Türkiye Premium Store” adı altında Çin’de satış yapabilme imkanı sunduklarını sözlerine ekledi.