Dizilerimizde neyin nasıl ne şekilde gösterildiği önemlidir. RTÜK’ün belirlediği izleyici yaş gurubu ve kurallarına da dikkat edilmelidir.
Toplum gelişimin de çocukların kültürel gelişiminde medyanın rolü hiç yadsınamaz bir gerçek. Toplumda kültürü yansıtan ve gelecek nesillere aktaran en önemli araç sosyal medyanın yanı sıra televizyon ve bunda da en önemli unsur dizilerdir.
Yaş gurubu fark etmeksizin her çocuk dizileri takip etmekte, orada bulunan karakterleri kendine yakın bulduğu için taklit etmektedir. Çocuk dizide kendisine benzeyen veya onun gibi olmak istediği bir karakterden etkilenerek bu doğrultuda onun gibi konuşur, onun gibi davranır, onun gibi giyinmeye çalışır, karakterin mesleğini tavırlarını benimser ve zamanla eğer herhangi bir önlem alınmazsa çocuk karakter değişimine uğrar. Bu tüm toplumu olumsuz etkileyen bir durum söz konusudur.
Dizilerimizde neyin nasıl ne şekilde gösterildiği de önemlidir. RTÜK’ün belirlediği izleyici yaş gurubu ve kurallarına da dikkat edilmelidir. Çocuklar veya gençler kendi yaş gurubu dışında izledikleri diziler ve filmlerden çok daha fazla etkilenmektedirler. Toplumun kültürel, örf, adetler bazında bozulmasında temel etken olmasa da bozulmasında katkısı olan durumlardan birisidir diziler. Çocuklar ve gençler dizilerde yansıtılan daha Avrupai hayatları örnek alarak aslında hiç ait olmadıkları yabancılık çekecekleri uygun olmayan yaşam tarzlarını benimsemektedirler.
Kendi karakterlerini yansıtmayan hayatları taklit etmeleri, onların karakterlerinin şekillenmesinde etkili olduğu gibi aldıkları kararlarda da etkili olmaktadır.
Diziler, dizilerimiz her ne kadar can sıkıntımızı giderse de, bazen motivasyonumuzu arttırsa da genel anlamda sadece izlememeliyizn
Ne nasıl anlatılıyor ?
Değer yargılar neler?
Hangi yaş gurubu ile izlenebilir?
Psikolojimizi nasıl etkiler?
Gibi soruların cevabı verilerek izlenmelidir.
Toplum olarak bilinçli bir şekilde dizi izleyeceğimiz günlerde buluşmak dileğiyle iyi seyirler….