Doç. Dr. Veysel Cankurtaran, diyabete bağlı komplikasyon geçiren hastaların kan şekerlerinin düzenli olmadığını söyleyerek “Bu hastalar bayramda özellikle yüksek glikoz içeren, kan şekerini yükselten aşırı şerbetli ya da hamurlu gıdalardan uzak durmalı” dedi.
Dünya Göz Hastanesi’nden göz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Veysel Cankurtaran, dayabetin, halk arasında yüksek kan şekeriyle giden ve aynı zamanda insülin direnci veya yokluğuyla genelde daha çok damarları etkileyen bir hastalık olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Cankurtaran, “Gözde damarsal bir doku olduğundan dolayı, özellikle retina tabakası hasarına biz ‘diyabetik retinopati’ diyoruz. Diyabetin gözdeki en büyük etkisi, retina tabakasına yani sinir yapısına etkileri olmakta, özellikle ‘diyabetik retinopati’ dediğimiz durumlarda bunun ciddiyetine bağlı olarak görme kaybına kadar giden sonuçlar oluşturmakta. Diyabetik retinopati hastalığında çeşitli tedavi yöntemleri olabiliyor ya da seçeneklerimiz olabiliyor. Hastalığın ciddiyetiyle değişiyor; fakat hangi aşamada olursa olsun diyabet hastaları, birinci basamağında önerimiz kan şekeri regülasyonu. Yani kan şekerinin düzgün olması” dedi.
‘RAFİNE YİYECEKLERDEN UZAK DURMALILAR’
Diyabete bağlı komplikasyon geçiren hastaların kan şekerlerinin düzenli olmadığına dikkat çeken Doç. Dr. Cankurtaran, “Bu hastalar bayramda özellikle yüksek glikoz içeren, kan şekerini yükselten aşırı şerbetli ya da hamurlu gıdalardan uzak durmalı. Yani rafine yiyeceklerden uzak durmalı. Aşırı derecede kan şekerinin yükselip düşmesi en istemediğimiz durumdur. Bundan dolayı baklavaydı, şekerdi, çikolataydı bunu aşırı derecede abartmadan, insülin kullanan hastalarımızın dikkat etmelerini öneriyoruz” diye konuştu.
Doç. Dr. Cankurtaran, diyabet hastalığının bazen hastalar tarafından fark edilmediğini de belirtti. Kırıkkale’den başvuran Uğur Acar’ın (57) bu durumu yaşadığını anlatan Doç. Dr. Cankurtaran, “Hastamızın en büyük talihsizliği aslında şeker hastası olduğunun farkında bile değil. Uzun yıllar şeker hastası olmasına rağmen bunu fark etmemiş. Bize ‘diyabetik retinopati’ tanısı ile geldi. Sol gözünde görme kaybı vardı. Hastamızın cerrahi operasyonunu gerçekleştirdik. Şu an gayet iyi hastamız. Başarılı bir cerrahi operasyon sonrası görme duyusuna kavuşabildi. Fakat hastamızın öyküsü diğer hastalarımıza da örnek olmalı, bu kadar geç gelmemeleri lazım. Diyabet hastaları retina konusunda göz muayenelerini ihmal etmemeliler” ifadelerini kullandı.