26 Ağustos 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Dış politikada kaybettiğimiz itibarı kazanacağız

Dış politikada kaybettiğimiz itibarı kazanacağız

Haberton - Haberton
27 Mayıs 2021 - Güncellenme Tarihi 15 Mart 2026
- Politika, İyi Parti Haberleri
Okuma Süresi:7 dakikalık okuma
A A
0
Dış politikada kaybettiğimiz itibarı yeniden kazanacağız

Dış politikada kaybettiğimiz itibarı yeniden kazanacağız

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, “İyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem hayata geçirildiğinde dış politikada kaybettiğimiz itibarı yeniden kazanacağız” dedi.

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, İYİ Parti Grubu adına Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, kamuoyu ile paylaşılan iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sisteme değinerek önerinin dış politikada liyakatle ilgili bölümünden bahsederek şunları söyledi:  

“Sayın Genel Başkanımızın partimizin 4’üncü olağanüstü kurultayında ifade ettiği gibi yanlışı doğrularla, kötüyü iyilikle, korkuyu cesaretle, yokluğu zenginlikle, zorbalığı adaletle, haksızlığı hakkaniyetle, yalanları hakikatle yenmek için başladığımız mücadeleye devam ediyoruz. Bu vizyonla hazırladığımız iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem önerimiz basit bir siyasal sistem tartışmasından öte çok daha geniş anlamda evrensel demokrasi ve hukuk devleti standartlarına uygun, vatandaşlarımıza tıpatıp layık bir sistem tasavvurudur.

Bireysel hak ve özgürlüklere öncelik tanıyan gerçek bir demokratik hukuk devletini yaratma hedefi taşımaktadır. İyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem, kalkınmacı ve rekabetçi bir ekonomi modelini kırılgan ve yoksul grupların sosyal devlet şemsiyesi altına alınmasını amaçlayan bir yakın gelecek tasavvurudur. Önümüzdeki günlerde kamuoyunda etraflıca ele alınacak olan önerimizin iktidarın ülkeyi yönetemez hâle getirdiği bu karanlık günlerde geniş kitleler tarafından yüksek bir teveccühle benimseneceğine inanıyorum.

Önerimizin dış politikada liyakatle ilgili bölümünden de kısaca bahsetmek istiyorum. İyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem hayata geçirildiğinde Dışişleri Bakanlığına eski itibarı yeniden kazandırılacaktır. Diplomatsız diplomasi dönemine son verilecektir. Dış politikada kaybettiğimiz itibarı da yeniden kazanacağız. Bunun ilk ve en önemli adımı demokrasi ve insan haklarına saygıyı yeniden tesis etmek, hukukun üstünlüğünü inşa etmek, ülkemizin kaybettiği itibarı iade etmek olacaktır. Tek adam sistemi iflas etmiştir. Başarısızlık her alanda ayyuka çıkmıştır. Artık bu her şeyiyle kötü rejimden kurtulup yeni ve parlak bir gerçeklikle buluşma zamanı gelmiştir. Tek adama bu denli yetki verilmesi esasen demokrasinin tabiatına aykırıdır.

Öyle bir duruma geldik ki hemen her hafta saraydan kaynaklı bir “darbe-i hükûmet” hamlesi yaşıyoruz. Rejimimiz her geçen gün daha da otoriterleşiyor. Daimî bir darbe-i hükûmet düzenindeyiz. Devlet kapasitemiz bu şekilde zayıflıyor, milletin potansiyeli de aşınıyor. İYİ Parti olarak biz, iyileştirilmiş ve geliştirilmiş parlamenter sistemle parlamenter mirasımıza ve demokrasiye sahip çıkma iradesini ortaya koyuyoruz. Bu kötü gidişe, Türkiye’ye ve vatandaşlarımıza hiç yakışmayan bu yanlış ve tehlikeli maceraya, son vermeyi hedefliyoruz, bunu da başaracağız.”

Türkiye’nin dış politikada tarihinin en etkisiz ve en zayıf dönemini yaşadığını belirten Sezgin, İsrail’in Filistin’de uyguladığı politikaların tüm üstün değerlere saygısızlık olduğunu, Türkiye’nin Filistinlilerin haklarının korunması konusunda hiçbir dönemde bugünkü kadar âciz kalmadığını söyledi.

Uygur Türklerinin suçluların iadesi anlaşması kapsamında Çin’e iade edilmesi ile Çin’den Sinovac aşısı tedariki arasında bir ilişki olduğuna dair şüpheleri soru önergesiyle Sayın Çavuşoğlu’na ilettiklerini hatırlatan Sezgin, Bakan’ın “Aşı anlaşmasının normal bir anlaşma olduğunu ve tedarik sürecinde herhangi bir sorunla karşılaşılmayacağını belirtmişti” yanıtını verdiğini ve bu konuda ciddi sorunlarla karşılaşılmadığına dikkat çekti.

DIŞ POLİTİKADA TÜRKİYE’Yİ SARSICI GELİŞMELER YAŞANIYOR

Dış politikada Türkiye’yi sarsıcı gelişmelerin yaşandığının altını çizen Sezgin, konuşmasında şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanı, Suriye’deki sıkışmışlıktan çıkmak için bir taraftan ABD yönetiminden medet umarak Biden’a “Kampanya döneminde verdiğiniz sözleri tutun.” çağrısı yapmakta ve Suriye’de ABD’yle daha geniş bir ortaklık önermekte, diğer taraftan ise 2017 yılından bu yana devam eden Astana süreci kapsamında Rusya ve İran’la beraber hareket etmeye çabalamaktadır. Fevkalade uyumsuz, çelişkili bir hareket tarzı. Türkiye’nin tabi ülke konumunda tutulduğu, sıkıştığı, risk ve tehdit biriktirdiği bir durum. Astana ortaklarının gözlerini kırpmadan onlarca askerimizi şehit edebildikleri garip bir ortaklık.

Suriye’deki PYD-YPG oluşumu konusunda planlar farklıdır. AK PARTİ iktidarı, İdlib’de son derece kırılgan, hassas ve tehlikeli bir durum oluşmasına neden olmuştu. İdlib bugün sadece Türkiye ve Suriye sınırında değil, tüm Orta Doğu’da istikrarsızlığı besleyen bir bölgeye dönüşmüştür.

Karabağ zaferi neticesinde yapılan anlaşmada Türkiye ateşkesi izleme göreviyle yetinirken Rusya hiçbir zaman olmadığı kadar Ermenistan’a ve Azerbaycan’a nüfuz etmiştir, Kafkaslarda hâkimiyetini tahkim etmiştir. Türkiye-Azerbaycan koridorunun denetimi bile Rus kuvvetlerine teslim edilecektir.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Dışişleri Sözcüsü Zaharova’nın son günlerde Türkiye konusunda yaptıkları sert açıklamalar Rusya’yla olan ilişkilerin gerginlik potansiyelini bir defa daha ortaya koymaktadır. Sayın Cumhurbaşkanı ile Biden’ın NATO Zirvesi’nde yapacakları görüşmede muhtemelen Rusya’nın oluşturduğu tehdit yeniden teyit edilecek, iktidar da bunun altına imza atacaktır ama S-400’ler sorunu devam edecektir. Yine derin bir çelişki yaşanacaktır. İktidar demokrasi karşıtı coğrafyayı yeni bir iş birliği alanı olarak Batı’ya karşı bir tehdit şeklinde kullanmaktadır.

ABD ile Rusya arasındaki ilişkilerin bazı nüanslarını da iktidarın tam olarak idrak edemediği kanaatini taşıyoruz. İktidar 14 Haziran görüşmesini heyecanla beklemektedir ama bundan hemen sonra Cenevre’de Biden ile Putin arasında bir görüşme yapılacaktır. Bu iki ülke, bazen umulmadık uzlaşılara yönelebilmektedir. İktidar, bunu mutlaka aklının bir köşesinde bulundurulmalıdır. Biden’ın sözde soykırıma ilişkin ifadeleri Meclisimizde çok tartışıldı ve kınandı. Ama bu sözler kadar bizi kaygılandıran bir husus 23 nisanda Sayın Erdoğan ile Biden arasında gerçekleşen görüşmedir. Karşı tarafla ne konuşulmuştur? Biden: “Ben soykırım kelimesini kullanacağım.” dediğinde ne karşılık verilmiştir? Bunu merak etmek ve öğrenmek bizim hakkımızdır.

Bu görüşmede “Peki, ben buna razıyım ama ne olur bunun hukuki bir sonuç yaratmayacağına dair bir açıklama yapın.” talebinde bulunulmuş mudur? Yani sadece bununla mı yetinilmiştir, bu tebligat karşısında? Filhakika ABD tarafıda benzer bir açıklama yapmıştır ancak Türkiye’nin yanlış politikaları ve kamu diplomasisi eksikliği nedeniyle âdeta tamamen aleyhimize olan ABD Kongresi’nden sözde soykırım iddiaları konusunda hissiyat ifade eden bir kararın da ötesinde, yasa mertebesinde bir metin kabul edildiği takdirde ne olacaktır? Maalesef, yanlış politikalar ülkemizi ABD karşısında zaafa düşürmektedir. Hükûmet, mafyanın Türkiye gündemini belirlemesi dâhil her sorunu dış güçlere bağlamaktadır.

Oysa asıl sorumlu iktidarın ta kendisidir, iktidar olmak sorumlu olmak demektir ve dış politikada bir sonuç alma uğraşıdır. Sen Türkiye’nin yaşadığı her sorunu dış güçlere bağlıyorsan demek ki dış politikaya ilişkin yaklaşımın tamamen gerçeklikten kopmuş ve âdeta bir paranoid şizofreniye dönüşmüştür. Bu hastalığın tedavisi de maalesef mümkün değildir.

ABD’yle ilişkiler anlamında bir başka önemli gelişme Afganistan’dan çekilme konusudur. ABD Başkanı Joe Biden 4 Temmuza kadar Afganistan’daki Amerikan askerî birliklerinin tamamen geri çekileceğini açıklamıştır. Çekilme sürecinde ülkemizin Afganistan’daki rolünün artması beklenebilir. Türkiye üstlenebileceği rol açısından çok dikkatli olmalıdır.

İktidarın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yaklaşımı da ayrı bir garabettir. Bir taraftan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni müstakil bir devlet olarak takdim ediyoruz ki bu doğrudur, diğer taraftan iktidar kalkıp “KKTC Anayasa Mahkemesi Başkanı haddini bilsin.” diyor. Sayın Erdoğan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesinin aldığı bir karar üzerine “Anayasa Mahkemesi Başkanı bu yanlışından süratle dönmelidir. Dönmediği takdirde atacağımız adımlar da bundan sonraki süreçte farklı olacaktır.” ifadelerini kullanmıştır. Müstakil bir devlet olarak gördüğümüz KKTC’ye yönelik bu yaklaşım, en başta KKTC’nin müstakil hürriyetini aşındırıcı niteliktedir. İktidar, yavru vatanımıza yönelik nasıl farklı bir adım atacaktır? Bu husus da açıklanmaya muhtaçtır.

SAYIN CUMHURBAŞKANININ SÖZLERİNİ DUYUNCA ÜLKEM ADINA UTANDIM VE BÜYÜK ÜZÜNTÜ DUYDUM

Sayın Cumhurbaşkanının Genel Başkanımızın Rize ziyaretiyle ilgili bugünkü sözlerini duyunca ülkem adına utandım ve büyük üzüntü duydum. Rizeli sevgili vatandaşlarımız için de üzüldüm. Öyle bir konuştu ki Sayın Cumhurbaşkanı, sanki Rize Türk milletinin ahlaki kurallarının, töresinin haricine taşınmış, Anayasa ve hukukumuzdan dışlanmıştır. Öyle bir konuştu ki ülkemizin iyileştirilmiş bir parlamenter sisteme geçişinin ne denli önemli olduğunu teyit etti, aslında bunu teyit etmiştir. Hiçbir vatandaşımızı bu şekilde üzmeyecek, milletimizin her ferdini bağrına basacak ve her ferdimizin bağrına basacağı bir Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına kavuşmak ümidiyle.”

Etiketler: İyi Parti
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Toplumsal bir çöküş dönemindeyiz

Sonraki Haber

Sedat Peker hakkında yakalama kararı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Politika

Kılıçdaroğlu: Siyaset zenginleşme aracı değildir

25 Ağustos 2026
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kan tüccarları kaybedecek

25 Ağustos 2026
Özgür Özel, eylemdeki madencileri ziyaret etti
Politika

Özgür Özel’den iktidara sert çıkış: “Gücünüz bu holdinge niye yetmiyor?”

25 Ağustos 2026
Hava Kuvvetleri filosuna katılacak T-625 GÖKBEY için uçuş ekibi eğitimlerini tamamladı
Politika

Hava Kuvvetleri filosuna katılacak T-625 GÖKBEY için uçuş ekibi eğitimlerini tamamladı

25 Ağustos 2026
Alanya Otoyolu’nda fiziki gerçekleşme yüzde 30’a ulaştı
Politika

Antalya-Alanya arası 36 dakikaya düşecek! Dev projede yüzde 30 tamamlandı

25 Ağustos 2026
İletişim Başkanı Duran: Dezenformasyona karşı bilincimizi güçlendireceğiz
Politika

İletişim Başkanı Duran: Dezenformasyona karşı bilincimizi güçlendireceğiz

25 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Sedat Peker hakkında yakalama kararı

Sedat Peker hakkında yakalama kararı

En Güncel Haberler

Adıyaman’da 2 saatte 8 deprem meydana geldi
Yerel Haberler

Adıyaman’da 2 saatte 8 deprem meydana geldi

26 Ağustos 2026
Bursa'da zincirleme kaza: 4 yaralı
Yerel Haberler

Bursa’da zincirleme kaza: 4 yaralı

26 Ağustos 2026
Bursa'da depoda çıkan yangın kısa sürede söndürüldü
Yerel Haberler

Bursa’da depoda çıkan yangın kısa sürede söndürüldü

26 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Demirci’de Kurtuluş Festivali kortej yürüyüşüyle başladı

26 Ağustos 2026
Yaşam

Dere kenarında ölü bulunan kız kardeşler, 30 metreden düşmüş

25 Ağustos 2026
Yaşam

Silahlı kavgada yaralandı, 3 gün sonra hastanede öldü

25 Ağustos 2026
Yaşam

Plakası kapalı aracıyla drift atan sürücüye 281 bin TL ceza

25 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Gaziosmanpaşa'da eski sevgilisini öldüren şüpheli emniyete getirildi

Gaziosmanpaşa’da eski sevgilisini öldüren şüpheli emniyete getirildi

- Haberton
26 Ağustos 2026

Gaziosmanpaşa’da bir yufkacının önünde eski sevgilisi olduğu öğrenilen Şerife Gezer (41)'i vuran Hakan Sayacı (51), sorgulanmak üzere emniyete getirildi. Olay,...

e-Devlet’te borç kontrolü nasıl yapılır? Her borç için farklı ekran kullanılıyor

İnternetten alınan ürün kaç gün içinde iade edilir? 14 günlük süreyi kaçırmayın

Araba rölantide neden titrer? Motor çalışırken hissedilen sarsıntının nedeni bu parçalar olabilir

Telefonunuza gelen bu linklere sakın tıklamayın: Sahte bağlantı nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Adıyaman’da 2 saatte 8 deprem meydana geldi

Adıyaman’da 2 saatte 8 deprem meydana geldi

26 Ağustos 2026
Demirci’de Kurtuluş Festivali kortej yürüyüşüyle başladı

Demirci’de Kurtuluş Festivali kortej yürüyüşüyle başladı

26 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton