Dijital gönüllülük, oturduğunuz yerden gönüllü olma fırsatı sunuyor. Tek tıkla dünyanın öbür ucuna yardımda bulunabilirsiniz.
Etrafımızı sarıp sarmalayan teknoloji artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Gözümüzü açtığımız andan kapayana kadar sürekli ona maruz kalıyoruz. Özellikle pandemiyle birlikte kitle iletişim araçlarına bağımlı halde yaşıyoruz. Bizim için yemek ve su kadar temel bir ihtiyaç. Bilgi toplumundan dijital topluma hızlı bir geçişin yaşandığı bu süreç, birçok kolaylığı da beraberinde getirmektedir. Koca ansiklopediler arasında bilgiye ulaşmanın zorluğunu hatırlayın. Şimdi tek tuşla bütün bilgiler önümüze geliyor.
Teknolojinin bizi bu denli sarıp sarmalamasından, ülkemiz açısından katılım potansiyeli düşük gönüllülük hizmetleri de elbette etkilenecektir. Yardımlaşma ve dayanışma bizim geleneksel duygumuzdur. Fakat bu hizmetlerin sürekliliği noktasında ülkemiz maalesef ki birçok ülkenin gerisinde yer almaktadır.
Yapılan gönüllülük araştırmalarında Türkiye’nin alt sıralarda olması, bu konuya ilişkin yeterli girişimlerin olmadığını göstermektedir. Ne yazık ki yüzyıllık geleneklerimizi sürdürememekteyiz. İnsanların bir kısmı, gönüllülük konusuna sadece maddiyat olarak bakıyor. Diğer bir kısım ise zamanlarının olmadıklarından yakınıyor. Bu noktada hızla artan dijitalleşme yol gösterici olabilecektir.
Dijital gönüllülük, oturduğunuz yerden gönüllü olma fırsatı sunuyor. Tek tıkla dünyanın öbür ucuna yardımda bulunabilirsiniz. Tabi gönüllü olan kişilere de sağladığı birçok katkısı var. Toplumda kendini işe yarar hissettirir, başka bir insana yardım etmiş olmak kişinin özgüvenini artırır. Bu maddeler daha da artırılabilir. Ülkemizde internet kullanım oranlarının günden güne arttığı bu süreçte dijital gönüllülük bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.
Dilersen online başlatılmış kampanyaya destek olabilirsin, dilersen bir duyuruyu sosyal medyanda paylaşabilirsin. İyiliğin büyüğü küçüğü olmaz düşüncesini bir kez daha bu girişim ile hatırlamaktayız. Online gönüllülük, ülkemizde henüz yaygın değildir.
Çünkü insanlar, gün içinde yaptıkları kısa dokunuşların gönüllülük faaliyeti olduğunu fark etmiyor. Paylaştığı bir yardım gönderisi aslında dijital gönüllü olduğunu gösteriyor. Evlerimize daha çok kapandığımız bu dönemlerde iyilik de dijital bir dönüşüm yaşıyor. İyiliğin ve dayanışmanın “-e” hali, yeni dünya koşullarına uyum sağlayan e-gönüllülük kavramını ortaya çıkarıyor.
O zaman iyilik için e-dönüşüm zamanı!